image

Nep-medewerkers Amazon proberen toegang tot computer te krijgen

donderdag 9 september 2021, 12:20 door Redactie, 8 reacties

Er zijn oplichters in Nederland actief die zich voordoen als medewerkers van webwinkel Amazon en toegang tot de computer van slachtoffers proberen te krijgen, om vervolgens geld van bankrekeningen of creditcardgegevens te stelen, zo waarschuwt de Fraudehelpdesk.

Slachtoffers ontvangen via de telefoon een opgenomen bericht waarin wordt gesteld dat ze een kostbare bestelling hebben geplaatst. Het is echter mogelijk om de bestelling te annuleren. Als hiervoor wordt gekozen wordt men doorverbonden met een zogenaamde Amazon-medewerker. Die zegt de bestelling te kunnen annuleren, maar hiervoor moet software worden geïnstalleerd waarmee de computer op afstand kan worden overgenomen.

"Wanneer deze nep-medewerker in uw computer is, kan hij zichzelf uiteindelijk – omdat hij meekijkt wanneer u inlogt – ook toegang geven tot uw online bankomgeving. Zo sluizen ze bijvoorbeeld geld weg naar hun eigen rekening, zonder dat u dit in de gaten heeft", aldus de Fraudehelpdesk. Wie een dergelijk telefoontje ontvangt wordt aangeraden de verbinding te verbreken.

Reacties (8)
09-09-2021, 12:50 door Anoniem
Een tijdje gelden werd ik door iemand "van Microsoft" benaderd over mijn systeem. Hij sprak met een zwaar Indisch accent. Toen ik na een tijdje zei dat ik Linux gebruik hing hij meteen op.
09-09-2021, 13:47 door Briolet
Deze hebben hier ook 3x gebeld. (Telefoonnummer in het display begon met "0044"). Alleen de 1e keer nam ik op en viel mij op dat ze claimden dat ze voor Amazon werkten. Ik dacht nog: "Dat is een keer een andere scam dan de Microsoft scam" en heb de telefoon toen opzij gelegd. (-:
09-09-2021, 15:00 door Anoniem
Door Briolet: Deze hebben hier ook 3x gebeld. (Telefoonnummer in het display begon met "0044"). Alleen de 1e keer nam ik op en viel mij op dat ze claimden dat ze voor Amazon werkten. Ik dacht nog: "Dat is een keer een andere scam dan de Microsoft scam" en heb de telefoon toen opzij gelegd. (-:

Bij mij is wel 10 keer gebeld en de landcodes waren 0044, 0032 en 0034. Steeds dezelfde tekst beginnende met Ï am Daniel from Amazon" gevolgd door het leuterverhaal en afgesloten met een keuze menu. Alleen het begin steeds gehoord, omdat we mensen hebben die in die landen zijn en kunnen bellen vanaf een ons onbekend nummer. Dat Amazon belde op dat nummer was niet logisch, aan ons account bij Amazon hangt alleen een heel ander nummer. Dat is het voordeel van het hebben van meerdere telefoontoestellen, ze kunnen al meteen helpen om oplichting te herkennen.
09-09-2021, 19:52 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-09-2021, 19:59
Ja hoor. Ik had er gisteren ook eentje aan de telefoon, met "We've detected a problem with your order"... bla bla".

Twee dingen:

Ten eerste is het vele jaren geleden dat ik telefoon kreeg met ongevraagd 'zakelijk' belang, omdat - naar ik begrijp - dat Belmeniet register (dat ik overigens elke twee jaar netjes actualiseerde) 'op zijn gat is gelegd,
Of....
Amazon verwijderd accounts niet volledig en zit bij Amazon een lek!
Ik had namelijk tot voor 3 jaar terug een account, welke ik dus had opgeheven.

Heb die loensende Bezos eigenlijk nooit vertrouwd.... :-)
09-09-2021, 20:05 door Anoniem
Ze hebben daar zeker te veel palmolie gegeten.(-:)
#sockpulpet
10-09-2021, 10:27 door Anoniem
Een workaround:
Alle nummers van 0044, 0032, en 0034 (en 001) blokkeren.
Hoe vaak krijg je privé een belletje uit het buitenland?
11-09-2021, 08:58 door spatieman
india scammers die collega's gevonden hebben in nederland, lekker dan.
13-09-2021, 12:54 door Anoniem
Door Briolet: Deze hebben hier ook 3x gebeld. (Telefoonnummer in het display begon met "0044"). Alleen de 1e keer nam ik op en viel mij op dat ze claimden dat ze voor Amazon werkten. Ik dacht nog: "Dat is een keer een andere scam dan de Microsoft scam" en heb de telefoon toen opzij gelegd. (-:

Ik ben afgelopen weekend ook 2x gebeld, en had precies hetzelfde. Telefoontjes van Microsoft, beantwoord ik met, dat ze maar eens echt waarde moeten toevoegen in hun leven, in plaats van geld van te stelen van hardwerkende mensen.

Bij het telefoontje van Amazon, werd ik achterdochtig toen de man met Indiaas Engels accent aangaf dat ik NU moest gaan inloggen... treurig hoor!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.