image

SVB lanceert binnenkort register van veelgebruikte algoritmen

vrijdag 10 september 2021, 16:23 door Redactie, 13 reacties

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) lanceert binnenkort op de eigen website een register met daarin veelgebruikte algoritmen en hoe die precies werken. Dat laat Rolf Leijdekker, data-autoriteit bij de SVB, in een magazine van de nationale ombudsman weten. De SVB gebruikt onder andere algoritmen om ervoor te zorgen dat burgers de uitkering krijgen waar zij recht op hebben.

"Eigenlijk zit achter elke regeling die wij uitvoeren een algoritme", zegt Leijdekker. "Hoeveel AOW krijg je? En hoe zit dat als je veel in het buitenland hebt gewerkt? Dat rekent een algoritme allemaal uit." De gegevens die voor de algoritmen worden gebruikt zijn onder andere afkomstig uit de Basisregistratie Personen en een Europees systeem waarmee landen onderling data uitwisselen.

Leijdekker stelt dat fraudebestrijding of het controleren van wetten en regels niet het belangrijkste doel is van de algoritmen die de SVB gebruikt. "Als SVB zijn we maar voor één ding op aarde. Dat is burgers ontzorgen. We willen dat zij precies krijgen waar ze recht op hebben. Op tijd. Zo zorgen we dat mensen genoeg inkomen hebben om van te leven. Daar kunnen algoritmen bij helpen", merkt de data-autoriteit op.

Zo werkt de SVB aan een voorspellend en zelflerend algoritme dat bijvoorbeeld kan inschatten hoeveel mensen er in een huis wonen. Daarvoor wordt ook data van andere organisaties gebruikt. Het algoritme moet ervoor zorgen dat de SVB burgers minder hoeft lastig te vallen met een controle. Het algoritme kan ervoor zorgen dat de mogelijk frauderende huishoudens vooraf in beeld komen. "Zo hoef je bijvoorbeeld maar tien huishoudens lastig te vallen in plaats van honderd", aldus Leijdekker. "Je ziet dan dus minder mensen als mogelijke fraudeurs."

De SVB laat burgerpanels meekijken voordat dergelijke algoritmen in de praktijk worden gebruikt. Vanaf eind dit jaar worden ingewikkelde of gevoelige algoritmen waarschijnlijk ook ieder jaar door een extern bedrijf getoetst. Om ervoor te zorgen dat burgers meer inzicht in de gebruikte algoritmen krijgen werkt de SVB aan een landelijk algoritmeregister.

Dat register is nog in ontwikkeling. Daarom plaatst de SVB binnenkort eerst een eigen register van gebruikte algoritmen op de eigen website. In het register staat de werking van de algoritmen uitgelegd en komen er contactpersonen bij te staan, bijvoorbeeld voor vragen of wanneer mensen technische informatie over de algoritmen willen weten.

Reacties (13)
10-09-2021, 18:28 door Anoniem
Algoritme is een bedreiging voor spontaan on-nadenkend gedrag,gewoon menselijk gedrag dus.

The Matrix
10-09-2021, 19:09 door Anoniem
"Zo hoef je bijvoorbeeld maar tien huishoudens lastig te vallen in plaats van honderd", aldus Leijdekker. "Je ziet dan dus minder mensen als mogelijke fraudeurs."

En een jaar later worden dezelfde tien huishoudens opnieuw lastig gevallen, want het algoritme geeft bij dezelfde input dezelfde output.
10-09-2021, 19:50 door Anoniem
Men zou dt ak moeten doen zodra de regering/parlement weer begint over een nieuwe regeling. Meteen kijken of het wel te automatisern is. Destijds is zoiets ook gedaan met de studiebeurd, toen zaten daar automatiseerders van C(r)AP-Gemeni bij.
11-09-2021, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem:
"Zo hoef je bijvoorbeeld maar tien huishoudens lastig te vallen in plaats van honderd", aldus Leijdekker. "Je ziet dan dus minder mensen als mogelijke fraudeurs."

En een jaar later worden dezelfde tien huishoudens opnieuw lastig gevallen, want het algoritme geeft bij dezelfde input dezelfde output.

Niet als een van de inputs is "hebben we ze vorig jaar ook gecontroleerd?".
Dat is het verschil tussen een Moore en een Mealy machine. Leer je op school, als het tenmiste nog een school is
waar je dat soort dingen leert (ipv waar ze je alleen vaardigheden in het gebruik van tools bijbrengen).
11-09-2021, 15:55 door Anoniem
Wordt tijd dat ze een algoritme op de kabinetsformatie toepassen. Zelfs demissionair gaan ze constant nat.
11-09-2021, 19:38 door karma4
Door Anoniem: Algoritme is een bedreiging voor spontaan on-nadenkend gedrag,gewoon menselijk gedrag dus.
The Matrix
Als je iets in een winkel in je boodschappenwagentje legt is het de algoritmische bedoeling dat je voor betaalt
Stelen en misdaad is bij het ontkennen gewoon menselijk gedrag. Dat lijkt me zeer ongewenst.
11-09-2021, 20:56 door Anoniem
Stelen en misdaad is bij het ontkennen gewoon menselijk gedrag
Nou karma dit is wel een opmerking, hier zeg je eigelijk dat ik als mens een geboren dief ben, ik kan je
verzekeren dat de kans dat ik iemand besodemieterd of wat dan ook heel klein is. En de mensen in mijn
vriendenkring betrouw ik helemaal. Ik denk juist dat de criminelen in dit land maar een heel klein groepje
is.
12-09-2021, 08:38 door karma4
Door Anoniem:
Stelen en misdaad is bij het ontkennen gewoon menselijk gedrag
Nou karma dit is wel een opmerking, hier zeg je eigelijk dat ik als mens een geboren dief ben, ik kan je verzekeren dat de kans dat ik iemand besodemieterd of wat dan ook heel klein is. En de mensen in mijn vriendenkring betrouw ik helemaal. Ik denk juist dat de criminelen in dit land maar een heel klein groepje is.
Ik redelijk wat posts van je gezien en geloof wat je hier net zegt.

Het ging me om de bewering van "het algoritme". Wat hierboven bij de SVB beschreven staat is het voldoen aan de wettelijke regelgeving. Niet veel anders dan het afrekenen van je boodschappen.

Dat jij altijd wel de poging doet alles correct af te handelen wil niet zeggen dat iedereen er zo over denkt. Er wort vanuit gegaan dat 10%-20% van contacten niet zuiver zijn. Als het complex is gaat er onbedoeld het nodige fout. Jouw kring mag dan geschoond zijn. Als we lezen over plunderingen als standaard reactie dan is je inschatting denk ik niet goed.

Als we die algoritmes zou zien lijkt het het nieuwe woord te zijn voor opvolgen van voorgeschreven instructies.
Een kookrecept dan wel montagehandleiding. Dat linkt heel anders dan de beruchte ikea relatietest.
12-09-2021, 12:28 door Anoniem
Vraag me af of daar de algoritmen van de Postcodeloterij en de Nederlandse loterijen ook bij zitten want er is toch echt niemand die gelooft dat er daadwerkelijk iets door een notaris getrokken wordt toch? Algoritmen bepalen, op basis van allerlei gegevens, wanneer iemand wint of niet. Een notaris zal dan waarschijnlijk vaststellen of dat dan ' eerlijk' gebeurd, wat de beste man/vrouw niet kan weten zonder het algoritme te kennen.
12-09-2021, 20:20 door karma4
Door Anoniem: Vraag me af of daar de algoritmen van ....Een notaris zal dan waarschijnlijk vaststellen of dat dan ' eerlijk' gebeurd, wat de beste man/vrouw niet kan weten zonder het algoritme te kennen.
Stel dat het een uitkomst is van een toevalsgenerator uit een bekende reeks is. De notaris stelt alleen vast via een beperkte inzage wat de reek is en hoe er met de toevalsgenerator gaat. Een algoritme als mersennetwister hoeft niet te begrijpen of verklaard te zien. Dat die methodiek met een momen t geactiveerd wordt is voldoende.
13-09-2021, 09:51 door Anoniem
Door Anoniem: Vraag me af of daar de algoritmen van de Postcodeloterij en de Nederlandse loterijen ook bij zitten want er is toch echt niemand die gelooft dat er daadwerkelijk iets door een notaris getrokken wordt toch? Algoritmen bepalen, op basis van allerlei gegevens, wanneer iemand wint of niet. Een notaris zal dan waarschijnlijk vaststellen of dat dan ' eerlijk' gebeurd, wat de beste man/vrouw niet kan weten zonder het algoritme te kennen.

Een notaris zal controleren of het volgens de vastgelegde regels gebeurt. Staat daarin dat het door een machine gebeurt, die via een mechanisme ballen selecteert, zal hij controleren, dat de ballen van een gelijk gewicht zijn en niet zodanig verzwaard, dat altijd die ballen er uit komen. Meer kan hij niet doen. Wordt een algoritme gebruikt, zal hij dus controleren of dit het beschreven/meegeleverde algoritme is. Of dit eerlijk is, zal niet per definitie inzichtelijk zijn.
13-09-2021, 13:51 door Anoniem
Door Anoniem: Algoritme is een bedreiging voor spontaan on-nadenkend gedrag,gewoon menselijk gedrag dus.

The Matrix
Zonder algoritmes was geen letter van wat je daar spontaan en onnadenkend intikte door je computer verwerkt, naar de server van security.nl overgebracht, daar opgenomen in de reacties onder dit artikel en weer overgebracht naar de computers van mij mij en anderen die vervolgens die reactie als leesbare tekst tot zich konden nemen.

Een indrukwekkende batterij aan algoritmes heeft jouw spontane en onnadenkende menselijke gedrag gefaciliteerd. Dat je dat kennelijk niet beseft doet vermoeden je geen flauw idee hebt wat een algoritme eigenlijk is.
13-09-2021, 17:08 door Anoniem
"Als SVB zijn we maar voor één ding op aarde. Dat is burgers ontzorgen. We willen dat zij precies krijgen waar ze recht op hebben."
Nou.....

Mijn vrouw komt uit het buitenland. Wij hebben elkaar hier in NL leren kennen tijdens een periode dat ze gedetacheerd was bij een NL-dochter van het moederbedrijf dat gewestigd is in haar land.
Mijn vrouw heeft dus een zogenaamd AOW gat (AOW opbouw start vanaf je 15e. In 50 jaar, dus tot je 65e bouw je 100% AOW op).

Nu bestaat er een regeling dat je de ontbrekende jaren 'kunt bijkopen'. Dat betekent dat je voor een bedrag, dat berekend wordt naar jouw werkelijke inkomen in het land van herkomst, het AOW gat kunt vullen. (Een asielzoeker uit Zandbakië kan dus voor een appel en drie knikkers zijn ontbrekende jaren bijkopen.)
Een valkuil echter is dat je aanspraak hierop moet doen binnen 5 jaar nadat je naar NL bent gekomen..........
Als je deze regel dus niet kent en er niet op gewezen wordt......., dan hou je dus een AOW gat.

Omdat wij, integenstelling tot alle gelukzoekers die naar NL komen, geen (gratis) advocaat hebben gebruikt voor haar verblijfsvergunning en later naturalisatie hoorden wij pas na 10 jaar van deze regeling. En dan is het dus gewoon jammer de pammer, niets meer aan te doen.
Geen informatie van het SVB hierover, dat moet je maar toevallig horen of niet, dus SVB, ga ajb niet borstkloppend lopen roeptoeteren dat juliie maar voor één ding op aarde zijn, wat dan het ontzorgen van burgers is om ervoor te zorgen dat ze krijgen waar ze recht op hebben, want dat is BS!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.