image

Minister: 28 miljoen qr-codes aangemaakt met CoronaCheck-app

woensdag 15 september 2021, 10:48 door Redactie, 9 reacties

Met de CoronaCheck-app zijn inmiddels zo'n 28 miljoen qr-codes aangemaakt die zijn gebruikt om toegang tot locaties te krijgen of te vliegen. Dat schrijft demissionair minister De Jonge in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer. Volgens De Jonge is CoronaCheck zo'n tien miljoen keer gedownload.

Via de qr-code die binnen de app wordt gegenereerd, wat op basis van een negatieve coronatest, vaccinatie of herstelbewijs van corona kan, kan er vanaf 25 september toegang tot horeca, sport en cultuur worden verkregen waar een coronatoegangsbewijs voor gaat gelden. Locaties kunnen de qr-code via de CoronaCheck Scanner-app controleren. Deze app is ruim 844.000 keer gedownload, aldus de minister.

CoronaMelder

De CoronaMelder-app die vorig jaar werd gelanceerd telt inmiddels meer dan 5,3 miljoen downloads. Via deze app kunnen gebruikers aangeven dat ze besmet zijn met het coronavirus en ontvangen een waarschuwing als ze in de buurt van besmette gebruikers zijn geweest. Gebruikers kunnen zich dan laten testen.

Sinds de landelijke introductie van CoronaMelder in oktober 2020 hebben bijna 200.000 mensen anderen via de app gewaarschuwd. Zo'n 210.000 mensen hebben naar aanleiding van een notificatie in de app een test aangevraagd. Hiervan bleken bijna 16.000 mensen ook daadwerkelijk besmet, zo laat De Jonge weten.

Reacties (9)
15-09-2021, 11:28 door Anoniem
Ja en wat ook zo handig is voor minister de Jonge, hij kan natuurlijk ook allemaal statistieken opvragen van hoeveel
codes er gescand zijn, op welke plekken dat was, welke plekken kennelijk niet scannen, hoe vaak er mensen na een
scan met negatieve uitslag toch op die plek blijven, welke steden en wijken meer of minder in de pas lopen met het
beleid, enz enz enz. Allemaal super handige informatie.
15-09-2021, 12:41 door Briolet
De titel zegt iets anders dan de eerste zin. De kamerbrief schrijft alleen dat er 28 miljoen aangemaakt zijn. Niet dat deze aangemaakt zijn voor toegang of vliegen. (Het hele woord vliegen staat niet in de brief)

Dit is een groot verschil omdat ik ook al tientallen QR- codes aangemaakt heb, maar nog nooit voor toegang gebruikt heb. NB. De app maakt elke paar minuten een nieuwe QR code aan, als je het scherm open laat staan omdat deze QR code een tijdscode heeft met beperkte geldigheid.
15-09-2021, 13:25 door majortom
Heeft ie eindelijk de killerapp te pakken.
15-09-2021, 13:44 door Anoniem
Nou tijd voor de grote update om locatiegegevens bij te gaan houden. Voor uw eigen veiligheid!
15-09-2021, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: Ja en wat ook zo handig is voor minister de Jonge, hij kan natuurlijk ook allemaal statistieken opvragen van hoeveel codes er gescand zijn, op welke plekken dat was, welke plekken kennelijk niet scannen, hoe vaak er mensen na een scan met negatieve uitslag toch op die plek blijven, welke steden en wijken meer of minder in de pas lopen met het beleid, enz enz enz. Allemaal super handige informatie.

Dat is ook iets waar ik aan dacht. Welke informatie wordt doorgegeven aan welke instantie met die scans? Niets? "Geanonimiseerde data"? Zijn daar uitzonderingen op? Zo ja, welke? Hoe lang wordt die informatie bewaard?
Ideaal om onder het mom van "criminaliteitsbestrijding" de metadata van QR scans van bekende criminelen of mensen met een openstaande gevangenisstraf vlug door te spelen aan de politie. "Bert K. zijn QR code wordt net gescand bij die hippe strandtent in Hoek van Holland. Rennen jongens, die gast hebben we eindelijk te pakken." Of "volgens de gescande QR codes was u wel degelijk op vrijdag 23:30 bij die toko, kortom u bent bij deze veroordeeld."

Niets verbaast me meer in dit land. Deze informatie is een goudmijn voor de informatiehonger van allerlei (overheids)instanties.
16-09-2021, 08:11 door Anoniem
Kan iemand mij uitleggen waarom er 28 miljoen codes zijn aangemaakt? Er leven in Nederland ongeveer 17 miljoen mensen, waarvan ongeveer 80 procent is ingeent. Dan kom ik op 17 * 0,8 = 13,6 miljoen mensen. Dus iedereen heeft 2 codes aangemaakt?

(De 17 miljoen en 80 procent zijn bij benadering)
16-09-2021, 10:32 door winux4
Door Anoniem: Kan iemand mij uitleggen waarom er 28 miljoen codes zijn aangemaakt? Er leven in Nederland ongeveer 17 miljoen mensen, waarvan ongeveer 80 procent is ingeent. Dan kom ik op 17 * 0,8 = 13,6 miljoen mensen. Dus iedereen heeft 2 codes aangemaakt?

(De 17 miljoen en 80 procent zijn bij benadering)

Je moet voor elke toegang die je actief gebruikt een nieuwe code genereren dus waarschijnlijk hebben sommigen er de nodige actief gebruikt op luchthavens.
16-09-2021, 17:52 door Toje Fos
Door majortom: Heeft ie eindelijk de killerapp te pakken.

killerapp :-)
20-09-2021, 16:51 door Xenomatrix
..... Je moet voor elke toegang die je actief gebruikt een nieuwe code genereren .......

Typisch. Dus als je de papieren versie gebruikt, elke keer een nieuwe code ophalen m.b.v. DigiD ?

Dat gaat heel wat printer-inkt kosten ... :-(
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.