image

Banken en politie waarschuwen jongeren geen katvanger te worden

maandag 20 september 2021, 14:33 door Redactie, 7 reacties

Banken en politie zijn een nieuwe campagne gestart waarbij ze jongeren waarschuwen om geen katvanger te worden. Katvangers laten hun bankrekening door criminelen gebruiken voor fraude. Volgens de politie spelen katvangers een essentiële rol om geld dat bij cybercrime is gestolen in de fysieke wereld te krijgen.

"Bij vrijwel alle vormen van online fraude gebruiken de daders bankrekeningen van anderen. Dat doen ze door pinpassen te kopen, in veel gevallen van kwetsbare jongeren. Zo blijven de criminelen zelf uit het zicht van politie en justitie", aldus de politie. Die stelt ook dat cybercriminelen steeds vaker katvangers ronselen.

In de meeste gevallen gaat het om jongeren en jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. Het komt ook voor dat criminelen doelbewust mensen zoeken die kwetsbaar zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een licht verstandelijke beperking hebben. "Met alle gevolgen van dien", zegt Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF) van de Landelijke Eenheid. "De pakkans is groot. Niet de criminelen draaien op voor de schade, maar de jongeren, die bovendien strafrechtelijk vervolgd kunnen worden."

Met de vandaag gelanceerde campagne "Mijn scam, jouw probleem!" waarschuwen banken en politie voor deze criminaliteitsvorm. Zo wordt op zeven grotere NS-stations in Nederland een video getoond en ontvangen mbo’s en hbo’s van de politie een persoonlijke brief en een informatiepakket. Tevens wordt erop social media aandacht gevraagd.

Reacties (7)
20-09-2021, 14:40 door Anoniem
Nou dan hoop ik maar voor ze dat ze die doelgroep (geldnood, verstandelijke beperking) gaan bereiken met het
werkgebied van die acties (stations, MBO, HBO) !
20-09-2021, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: Nou dan hoop ik maar voor ze dat ze die doelgroep (geldnood, verstandelijke beperking) gaan bereiken met het
werkgebied van die acties (stations, MBO, HBO) !
Dat weet ik niet.

Wat ik wel weet is dat alle leeftijdsgroepen (en dus ook ouderen) gevoelig zijn voor deze vorm van criminaliteit.
20-09-2021, 18:32 door Anoniem
goed lezen. Er staat dat criminelen OOK die kwetsbare mensen zoeken. Er staat niet dat het merendeel van de katvanger die kwetsbare mensen zijn.

Laatst op de radio een interview gehoord met een slachtoffer. Die had geen verstandelijke beperking en geen geldnood, maar was gewoon ongelooflijk naief/dom.
20-09-2021, 23:35 door Anoniem
Wees geen Ezel was de slagon een paar geleden toch al. Nieuwe jongere, nieuwe ezels.
21-09-2021, 08:22 door Anoniem
Door Anoniem: goed lezen. Er staat dat criminelen OOK die kwetsbare mensen zoeken. Er staat niet dat het merendeel van de katvanger die kwetsbare mensen zijn.

Laatst op de radio een interview gehoord met een slachtoffer. Die had geen verstandelijke beperking en geen geldnood, maar was gewoon ongelooflijk naief/dom.

Dus met 1 interview op de radio trek jij conclussie?

In artikel staat letter citaat "Dat doen ze door pinpassen te kopen, in veel gevallen van kwetsbare jongeren."
21-09-2021, 10:01 door Anoniem
Wat vaak wel helpt is uitleggen dat de pakkans van een geldezel erg groot is. En dat de geldezel aansprakelijk is voor het complete bedrag dus ook het doorgesluisde geld.
22-12-2021, 11:30 door Anoniem
Grote groep kwetsbare jongeren gedwongen tot plegen van misdrijven

Jongeren worden vaker uitgebuit door criminelen dan gedacht. Ze worden bijvoorbeeld ingezet als katvanger, geldezel of drugsrunner, zegt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). Dat deed in opdracht van de gemeente Rotterdam onderzoek onder bijna 500 'eerstelijns professionals' als wijkagenten, jongerenwerkers en leerplichtambtenaren.

https://nos.nl/artikel/2410463-katvanger-of-geldezel-jongeren-vaker-uitgebuit-door-criminelen-dan-gedacht


Het misdrijf voorbij
Een verkenning naar criminele uitbuiting in Rotterdam
gepubliceerd op 22 december 2021 [PDF, 85 pagina's]

https://www.hetckm.nl/nieuws-en-publicaties/rapport-criminele-uitbuiting/1


Hulp nodig?

Word je zelf gedwongen om iets strafbaars te doen of heb je het vermoeden dat iemand die je kent in die situatie zit?

https://www.hetckm.nl/ik-zoek-hulp
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.