image

AP geeft ondernemers geen vergunning voor opstellen van zwarte lijst

donderdag 21 oktober 2021, 15:14 door Redactie, 6 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft ondernemersvereniging VODIOM geen vergunning gegeven voor het bijhouden van een zwarte lijst met mogelijke fraudeurs. Volgens de privacytoezichthouder kunnen mensen die op een dergelijke lijst staan met stigmatisering te maken krijgen en mogen private organisaties daarom niet zomaar een 'fraudeursdatabase' beheren en delen. Daarnaast is opsporing een taak van de politie.

Vereniging Veilig Ondernemen door Informatie op Maat (VODIOM) is een initiatief van onder meer belangenorganisatie MKB-Nederland. In juli vroegen MKB-Nederland en VODIOM aan de AP toestemming om samen met VNO-NCW een register in het leven te roepen waarmee bedrijven cross-sectoraal informatie over vermeende fraudeurs kunnen delen.

"We weten dat de AP zeer terughoudend is in het afgeven van een dergelijke vergunning en dat het een langjarig en kostbaar traject is", liet voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof over de vergunningsaanvraag weten. "Maar dat doen we omdat de huidige wetgeving dat vereist. Parallel zijn we ook en al veel langer bezig met de lobby om gegevensuitwisseling via een wetswijziging mogelijk te maken."

Vandaag meldt de Autoriteit Persoonsgegevens dat de vergunningsaanvraag is afgewezen. Het delen van zwarte lijsten tussen veel bedrijven in verschillende sectoren mag volgens de Nederlandse wet alleen in heel uitzonderlijke gevallen. De toezichthouder merkt op dat het aanpakken en opsporen van fraude in Nederland een overheidstaak is. "Het bijhouden van een fraudeursdatabase is daarom dus echt een taak van de politie en niet voor een vereniging. Bij VODIOM werken geen politieagenten, laat staan rechters."

De AP noemt het een serieus probleem dat de politie op dit moment geen tijd heeft voor fraudezaken. "Maar de oplossing voor dat probleem zou niet moeten zijn dat we dan politietaken overhevelen naar een vereniging of andere private organisaties."

MKB-Nederland kijkt nu naar het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer om de zwarte lijst en het delen daarvan door middel van een wetswijziging wel mogelijk te maken. "Die lobby waren we parallel al gestart, maar nu is het helder: de politiek is aan zet en moet dit nu echt snel oppakken", zegt Vonhof.

Reacties (6)
21-10-2021, 16:58 door Briolet
Daarnaast is opsporing een taak van de politie.

Volgens mij worden die zwarte lijsten juist aangelegd omdat de politie niets, of te weinig, doet met meldingen fraudeurs. Want aangeven bij de politie is veel gemakkelijker dan zelf die lijsten bij te houden.
21-10-2021, 17:35 door MathFox
Ik heb (ondanks zoekwerk op de AP site) de aanvraag van Vidiom niet terug kunnen vinden. Dus ook het antwoord op belangrijke vragen als:
- wie heeft er toegang tot de gegevens en onder welke voorwaarden?
- wie mag er gegevens invoeren en onder welke voorwaarden?
- hoe wordt een persoon geïnformeerd over opname in het register?
- hoe is de inzage van een geregistreerde persoon geregeld?
- hoe kan een geregistreerde persoon geregistreerde gegevens laten verbeteren of verwijderen?
- hoe is de schadevergoeding voor onterecht geregistreerde personen geregeld?
ken ik niet.
21-10-2021, 18:08 door Anoniem
"Het bijhouden van een fraudeursdatabase is daarom dus echt een taak van de politie en niet voor een vereniging. Bij VODIOM werken geen politieagenten, laat staan rechters."

Ik zie hier een parallel met de stichting BREIN. Voor deze stichting lijken mij dezelfde dingen op te gaan maar daar is kennelijk vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens geen bezwaar tegen een fraudeursdatabase. Of werkt dat voor BREIN anders?
22-10-2021, 08:00 door Anoniem
Door MathFox: Ik heb (ondanks zoekwerk op de AP site) de aanvraag van Vidiom niet terug kunnen vinden.

Dit is de link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-wijst-aanvraag-vergunning-zwarte-lijst-vodiom-af
22-10-2021, 08:24 door Bitje-scheef
Door Anoniem: "Het bijhouden van een fraudeursdatabase is daarom dus echt een taak van de politie en niet voor een vereniging. Bij VODIOM werken geen politieagenten, laat staan rechters."

Ik zie hier een parallel met de stichting BREIN. Voor deze stichting lijken mij dezelfde dingen op te gaan maar daar is kennelijk vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens geen bezwaar tegen een fraudeursdatabase. Of werkt dat voor BREIN anders?

Volgens mij werkt BREIN iets anders. Maar kan het mis hebben. BREIN bouwt een case nav schieten met hagel-methode. Pakt dan de grote jongens eruit. (veel misbruikers). Probleem met zwarte lijsten is de impact groter, uitsluiting zonder dat er boeventruukjes zijn uitgehaald.
22-10-2021, 12:09 door MathFox
Door Anoniem:
Door MathFox: Ik heb (ondanks zoekwerk op de AP site) de aanvraag van Vidiom niet terug kunnen vinden.
Dit is de link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-wijst-aanvraag-vergunning-zwarte-lijst-vodiom-af
Die had ik al gezien; ik was op zoek naar het document waarin Vodiom in detail beschrijft hoe ze haar zwarte lijst wil opzetten en beheren.
Door Anoniem: Ik zie hier een parallel met de stichting BREIN. Voor deze stichting lijken mij dezelfde dingen op te gaan maar daar is kennelijk vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens geen bezwaar tegen een fraudeursdatabase. Of werkt dat voor BREIN anders?
Een belangrijk verschil is dat de Brein database alleen toegankelijk is voor (een deel van) de Brein medewerkers; de Vodiom lijst zou met alle winkeliers van Nederland gedeeld worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.