image

Negen maanden cel voor stelen van duizenden euro's via qr-codefraude

vrijdag 22 oktober 2021, 16:34 door Redactie, 5 reacties

De rechtbank Amsterdam heeft een 25-jarige man die door middel van qr-codefraude duizenden euro's wist te stelen veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De man verklaarde tegenover slachtoffers dat hij zijn pinpas kwijt was en geld nodig had. Hij zou het geld via zijn telefoon overmaken, zodat slachtoffers dat vervolgens voor hem konden pinnen.

In werkelijkheid was er sprake van qr-codefraude, waarbij de man de ING-app van het slachtoffer overzette naar zijn eigen telefoon. Slachtoffers werd gevraagd om de ING-app op hun telefoon te openen en vervolgens een qr-code op de telefoon van de verdachte te scannen. Na het scannen van de qr-code verscheen op de telefoon van de dader een cijfercode die het slachtoffer moest invoeren op zijn telefoon.

Dat was zogenaamd nodig om het geld over te maken, maar in werkelijkheid werd zo de telefoon van de man gekoppeld aan de rekening van het slachtoffer. Vervolgens kon hij geld van de rekeningen van slachtoffers halen. De fraude was alleen mogelijk bij ING-klanten. Vanwege de fraude is de bank gestopt met de mogelijkheid om de ING-app via een qr-code op een andere telefoon te zetten. De man wist samen met verschillende handlangers meerdere slachtoffers te maken en zo duizenden euro's te stelen.

"De rechtbank rekent het verdachte in het bijzonder zwaar aan dat hij op grove wijze misbruik heeft gemaakt van de bereidheid van slachtoffers om hem te helpen met verzonnen betalingsproblemen. Daarmee heeft hij het vertrouwen dat in hem werd gesteld, op ernstige wijze geschonden. Ook draagt dit handelen eraan bij dat de bereidheid in de samenleving om een ander in nood te helpen, wordt aangetast", zo laat de rechter in het vonnis weten.

Reacties (5)
22-10-2021, 18:12 door Anoniem
Huh? Iets met een app? Geld zit gewoon cash in een portemonnee!
22-10-2021, 20:23 door buttonius - Bijgewerkt: 22-10-2021, 20:25
Het "overzetten" van de ING app is gewoon veel te gemakkelijk. Daar zou op z'n minst een afkoelingsperiode in moeten zitten. Ook zouden er niet-mis-te-verstane waarschuwingen op de "oude" telefoon moeten verschijnen die de gebruiker moet bevestigen voordat de app op de nieuwe telefoon gaat werken.
22-10-2021, 20:25 door karma4
Door Anoniem: Huh? Iets met een app? Geld zit gewoon cash in een portemonnee!
https://www.ecb.europa.eu/explainers/tell-me-more/html/what_is_money.nl.html
Ongeacht fe vorm is van allez, kan een app zijn.
Er was nogal ophef met de slechte controle met de app bij het kopieren van rechten. Zou je moeten weten 2x.
24-10-2021, 13:35 door Anoniem
Toch fijn dat iedereen nu met al het spaargeld over straat gaat ontsloten via apps waarvan het gros het veiligheidsmodel niet begrijpt en ook nooit kan begrijpen want hier lichten de banken totaal niet over in.
Zoek maar eens op bij je bank wat de gevolgen zijn als je wordt "overvallen" en iemand draagt je onder geweld op om al je geld over te maken. In het geval van grote sommen zal er wel een stokje voor worden gestoken maar waar staan de regels en nog belangrijker de methoden om je tegen diefstal te beschermen?
Hoe simpeler ze het maken hoe gevaarlijker en hoe onduidelijker het wordt. Maar niet te veel klagen want banken hebben het tegenwoordig maar zwaar met die lage rentes, dus weg met al dat geld van de klant!
25-10-2021, 07:09 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe simpeler ze het maken hoe gevaarlijker en hoe onduidelijker het wordt. Maar niet te veel klagen want banken hebben het tegenwoordig maar zwaar met die lage rentes, dus weg met al dat geld van de klant!

Het wordt tijd dat burgers hun held kunnen stallen bij een filiaal van de DNB, dat geen beleggings-risico's neemt en een redelijke rente betaald. (of in ieder geval geen negatieve rente) En verder:
- een loket heeft in elke gemeente (bv gehuurd in/bij het gemeentehuis)
- waar de klant de keuze heeft om van facliteiten wel/niet gebruik te maken door onderdelen aan of uit te zetten (internetbankieren, app, nfc, etc)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.