image

FTC: internetproviders verzamelen grote hoeveelheden data over klanten

vrijdag 22 oktober 2021, 17:10 door Redactie, 9 reacties

Amerikaanse internetproviders verzamelen en delen grote hoeveelheden gegevens over hun klanten zonder dat die dit weten, waaronder toegang tot hun internetverkeer en real-time locatiegegevens, en bieden klanten geen goede opties over het gebruik van de data. Dat stelt de Amerikaanse toezichthouder FTC op basis van eigen onderzoek naar onder andere AT&T, Comcast, T-Mobile en Google Fiber.

Volgens de FTC zijn de onderzochte internetproviders inmiddels techreuzen geworden die niet alleen een internetverbinding aanbieden, maar ook allerlei andere diensten, waaronder content, slimme apparaten, advertenties en analytics. Daardoor is de hoeveelheid informatie die ze over hun klanten kunnen verzamelen ook toegenomen. Uit het onderzoek blijkt dat de isp's data van verschillende producten combineren om gerichte advertenties te tonen. Verder delen ze ook real-time locatiegegevens met derde partijen.

Hoewel sommige internetproviders beloven dat ze geen persoonlijke data verkopen, staan ze wel toe dat het door andere partijen wordt gebruikt, doorgegeven en verzilverd. Details over dergelijke werkwijzes staat in de kleine lettertjes van het privacybeleid vermeld. Veel van de providers beweren dat ze klanten keuzes bieden over hoe hun data wordt gebruikt. De FTC ontdekte dat deze keuzes soms niet duidelijk zijn en klanten er soms zelfs toe bewegen om meer data te delen.

"De resultaten van ons rapport laten zien dat veel providers in ons onderzoek grote hoeveelheden gevoelige data verzamelen, en dat hun gebruik van die data tot grote schade kan leiden, met name wanneer consumenten worden geclassificeerd aan de hand van demografische kenmerken zoals ras, etniciteit, geslacht of seksualiteit", concludeert de Amerikaanse toezichthouder.

De manier waarop internetproviders data verzamelen en gebruiken lijkt veel op de problemen die in andere industrieën zichtbaar zijn en volgens de FTC het belang aantonen om het verzamelen en gebruik van data aan banden te leggen, in plaats van internetproviders toe te staan dat zij bepalen hoe klantinformatie wordt gebruikt door dit gebruik voor hun klanten te verbergen.

Image

Reacties (9)
22-10-2021, 18:13 door Anoniem
En wederom zag niemand het aankomen...
23-10-2021, 10:04 door Anoniem
Ziggo ook hoor, geen Amerika.
Oeps, ook deze post is gezien.
23-10-2021, 10:22 door SexySigridKaag
Door Anoniem: En wederom zag niemand het aankomen...

Jawel. Iedereen die het wilde zien die zag het. Maar we hebben het wel nog steeds over de periode van George Bush, die Irak binnenviel (gebaseerd op leugens) en in de nasleep daarvan kwam ook het "grote terroristen gevaar" waardoor de Amerikanen simpelweg wel "moesten" ingrijpen. Dat is in de EU ook gebeurd natuurlijk.

Toen kwam Snowden...


En veranderde er nog steeds niks.
23-10-2021, 14:22 door Anoniem
Je vraagt je af hoe dit zit in andere landen waaronder ook Nederland.
Hoe zit het bijv met al die ISP-routers, meestal van Chinese of Amerikaanse makelij?
Elk apparaat dat je aan een netwerk kan hangen, heeft een uniek MAC-adres.
Wat ik zie is dat routers daar op letten.
Je kan bijvoorbeeld configureren dat alleen door jou bepaalde MAC-adressen toegang geven tot de instellingen van
de configuratie van de router. Ook zorgt een goede router ervoor dat je niet zomaar even een kabeltje eruit kan trekken
om er vervolgens een ander apparaat (dus met een ander MAC-adres) aan te hangen. Ook voor WiFi kan de router
filteren op het MAC-adres. Die routers weten dus welke MAC-adressen er worden aangesloten.

Maar blijft die informatie wel in de router? Technisch kan deze routerinformatie over aangesloten MAC-adressen eenvoudig door je router (is vaak afkomstig van je ISP) naar je provider worden doorgespeeld, die precies weet (of in ieder geval kan weten) welke router ze op welk adres hebben neergezet. (ook je ISP-router heeft een MAC-adres)
MAC-adressen zijn dus meestal gekoppeld aan gebruikers.
Informatie over MAC-adressen zou bijv. ongemerkt naar de USA of China kunnen worden doorgespeeld en verzameld,
waar de meeste routers vandaan komen. Zo kunnen ze van hun burgers (en hun toekomstige burgers???) ook in het buitenland een beetje zien wat ze daar uitvreten, omdat van bijna iedereen kan worden gevolgd wie zich waar en wanneer bevindt.

Voor zover het gaat om MAC-adressen van mobiele apparaten die tegenwoordig zo in de mode zijn, en die je overal mee naar toeneemt zoals je smartfoon met WiFi, kan zo dus precies worden gevolgd waar jij bent geweest en wanneer,
en waar jij je op een bepaald moment bevindt, in geval je zo'n apparaat steeds overal mee naar toe neemt.
WiFi uitzetten of in vliegtuig-modus zetten, garandeert niet alles. Een smartfoon kan nog steeds naar signalen luisteren
en in zijn geheugen opslaan wat ze waarnemen. Bijvoorbeeld de SSIDs van WiFi-signalen waarbij je in de buurt bent geweest en wanneer, waaruit dus nog steeds is af te leiden waar je ongeveer bent geweest en hoelang,
al lijkt het me wat minder gemakkelijk.
Wanneer je WiFi dan later weer aan zet, wordt de in het geheugen opgeslagen informatie alsnog verstuurd naar één of andere dataverzamelaar die daar geld aan wil verdienen, of naar een overheid die je in de gaten wil houden.
23-10-2021, 14:48 door Anoniem
Daarom altijd en overal VPN.
23-10-2021, 21:56 door Anoniem
Er is ook nog wel e.e.a. te spoofen.
https://www.myshadow.org/resources/technitium-mac-address-changer?locale=en
Anonimiteit. Waar een wil is, is een weg.
luntrus
24-10-2021, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem: Er is ook nog wel e.e.a. te spoofen.
https://www.myshadow.org/resources/technitium-mac-address-changer?locale=en
Anonimiteit. Waar een wil is, is een weg.
luntrus

Gebruik sowieso een VM voor dagelijks browser gebruik om de host te beschermen van ellende die je via de browser binnenkrijgt. (Bij de VM/settings kan ook het MAC adres gewijzigd worden).
VMware player en Oracle Virtualbox zijn gratis en beide crossplatform.
24-10-2021, 22:37 door Anoniem
@ anoniem van 11:50,

Dus je meent dat een werken binnen een virtuele omgeving helpt. Wel jammer, dat je steeds meer moet uithalen om een beetje weg te kunnen blijven van de ergste tracking, monitoring en surveillance. Als het niet door je eigen autoriteiten is dan wel door je provider onder leiding van Big Tech en the Forces that Be.

luntrus
25-10-2021, 08:25 door Anoniem
Door Anoniem: @ anoniem van 11:50,

Dus je meent dat een werken binnen een virtuele omgeving helpt. Wel jammer, dat je steeds meer moet uithalen om een beetje weg te kunnen blijven van de ergste tracking, monitoring en surveillance. Als het niet door je eigen autoriteiten is dan wel door je provider onder leiding van Big Tech en the Forces that Be.

luntrus

Nah ja, het is 1 van de hulpmiddelen. Je hebt gelijk; je moet steeds meer toeren uithalen om een beetje privacy te behouden. En het lukt ook steeds minder goed.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.