image

De buren raken van slag van de bewegingssensor op mijn beveiligingscamera. Wat nu?

woensdag 3 november 2021, 11:01 door Arnoud Engelfriet, 31 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Ik heb sinds kort een beveiligingscamera hangen in de voortuin, gericht op mijn oprit zodat ik mijn auto kan bewaken. Dit na diverse krasincidenten in de buurt en op advies van de politie. Nu zit er in die camera een bewegingslampje, dat aangaat als de buren over hun pad lopen. Dit terwijl de camera zo staat dat zij niet worden gefilmd. Ik heb ze dit laten zien, maar toch blijven ze klagen. Sta ik in mijn recht of moet ik de camera toch weghalen?

Antwoord: Cameratoezicht door particulieren moet in principe beperkt blijven tot het eigen huis of erf. Zo te lezen gaat het dus goed, de camera filmt alleen het eigen terrein. Ook is er een duidelijke aantoonbare noodzaak: beveiliging van eigendommen tegen een concreet dreigend gevaar, wat bevestigd wordt door de politie.

De camera filmt ook niet 24/7 maar heeft kennelijk een bewegings- of warmtesensor die bij detectie het lampje aan laat gaan. of Zo'n lampje is bedoeld om mensen te laten weten dat de camera zojuist aangegaan is, wat heel netjes is en bovendien eigenlijk verplicht onder de AVG (artikel 13). Zo te lezen is deze sensor gevoelig voor gebieden waar de camera niet op gericht staat, wat ik wel kan begrijpen. Beeld is makkelijker af te schermen dan detectie van warmte bijvoorbeeld.

Er is niets mis met een bewegings- of warmtesensor die op een groot gebied gericht staat, waarna de camera het eigen erf gaat filmen bij detectie. Het is alleen een tikje onhandig, want de indruk dat je wordt gefilmd ontstaat natuurlijk snel: je loopt op je eigen erf, en het cameralampje van de buren floept aan.

Het is dus erg jammer dat de buren niet gerustgesteld werden toen de werkelijke situatie werd toegelicht, want ook als je juridisch dan in je recht staat, moet je hier wel iets mee. Ruzie met de buren los je niet op met juridische argumenten.

De eerste stap lijkt me om uit te zoeken of je de gevoeligheid van de sensor kunt beperken, vaak is dat een gewone softwarematige instelling. Ook kun je overwegen om een houten plankje naast de camera te bevestigen parallel aan de erfgrens van de buren. Zo zien zij de camera niet meer, en de camera hen dus ook niet meer.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (31)
03-11-2021, 11:07 door Anoniem
Of je plakt gewoon een stukje zwarte tape over het lampje.
03-11-2021, 11:15 door Anoniem
Het lampje afplakken is zeker te simpel? (ja, inmiddels wel, want dan gaat men vast ff testen of het bij jouw auto wel werkt en komt er dus achter dat het gewoon 'uit' staat... Te laat!)
03-11-2021, 13:31 door Anoniem
Zouden ze ook van slag zijn geraakt als het een lamp met bewegingssensor was geweest?
03-11-2021, 13:37 door Anoniem
Door Anoniem: Of je plakt gewoon een stukje zwarte tape over het lampje.

Waarmee je meteen de AVG overtreed zoals aangehaald in het artikel.
03-11-2021, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem: Het lampje afplakken is zeker te simpel? (ja, inmiddels wel, want dan gaat men vast ff testen of het bij jouw auto wel werkt en komt er dus achter dat het gewoon 'uit' staat... Te laat!)

Sowieso niet netjes om het lampje af te plakken en mogelijk zelfs verboden:
Zo'n lampje is bedoeld om mensen te laten weten dat de camera zojuist aangegaan is, wat heel netjes is en bovendien eigenlijk verplicht onder de AVG (artikel 13)

Dus ja, het lampje af plakken is geen wenselijke oplossing.
03-11-2021, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Of je plakt gewoon een stukje zwarte tape over het lampje.

Vragensteller is niet zo duidelijk of de buren zorgen hebben over de camera , of de hinder van een aanflitsende lamp als ze langs hun huis lopen .

Ik denk dat het 'lampje' toch wel redelijk licht geeft .

Tweeledig doel :
1) dan maakt de camera betere opnamen
2) signalering "u bent gezien" , en voor omstanders zichtbaar maken dat er "iets aan de hand is" .

Je hebt echt liever dat inbrekers/vandalen weggaan omdat de lamp aanflitst dan dat ze op beeld staan en later nooit gepakt worden , want je zit wel met de schade.

Ook makkelijk voor jezelf trouwens, dat het licht aangaat als je naar de carport loopt.

Ik denk dat Arnoud's oplossing om het zicht van de *sensor* op het erf van de buren te beperken een stuk beter is dan de lamp slopen/afplakken.
03-11-2021, 14:03 door SecOff - Bijgewerkt: 03-11-2021, 14:04
Er is niets mis met een bewegings- of warmtesensor die op een groot gebied gericht staat, waarna de camera het eigen erf gaat filmen bij detectie.
Daar denk ik toch anders over. Als jouw bewegingsdetector bewegingen bij de buren detecteert zou je daarmee dus bij kunnen houden hoe laat de buurman 's nachts thuiskomt.... (ook al heb je de buurman zelf niet op beeld staan)
03-11-2021, 14:14 door Anoniem
Volslagen mee eens en goed onderbouwd.

Maar niks is saaier dan het eens zijn.

Wat als de buren aan de overkant door dat lampje zien dat de buren naast je alweer laat uit de kroeg kwamen? Of als ze weten dat die man met wintersport is, en ineens de tuinman of de melkboer op merkwaardige uren wordt binnengelaten? En dat allemaal alle dagen bij de slager en de bakker gaan vertellen? Dat is toch ook een privacyaangelegenheid? Niet de camera, maar de sensor zo richten of afplakken dat die enkel reageert op wat er op eigen terrein gebeurt dan? Of wellicht iemand die met de aanschaf van het huis meent dat heel de straat en het uitzicht ook deel van de eigendomsacte waren, en daarmee steeds die anonieme krassen op de auto?
03-11-2021, 14:31 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-11-2021, 14:31
Als het een enorme felle lamp is dan die ook aan gaat dan kan ik het probleem van de buren voorstellen.
Ik had ook zo'n buurman.
En bij iedereen die langs liep was mijn hele slaapkamer verlicht overal dwars door doorheen.
En dat kan knap vervelend zijn als je in je nest ligt.
Of gaat het nou om een klein controle lampje, een ledje.
03-11-2021, 14:37 door Anoniem
Zet gewoon een fake camera neer. Ik had dit soort issues ook bij een vriendin. Door die fake camera was het probleem gelijk opgelost. En als die buren gaan zeuren en het zijn fatsoenlijke lui zeg je toch gewoon dat die nep is. Ben je van al dat gezeik af. Dit werkt goed.

Hoppa klaar.
03-11-2021, 15:58 door Anoniem
Veel "slimme" camera's gebruiken de 'bewegings- of warmtesensor' alleen om de (infrarood)lamp aan te zetten en zo het beeld te verbeteren, Vervolgens zit er een AI chip die continue alles analyseert wat ie ziet. Als de AI vervolgens een mens in het ingestelde gebied herkent gaat ie beeld vast leggen voor de gebruiker. Wat er nog meer met de resultaten van de analyses gebeurd, en aan wie dat allemaal wordt doorgegeven is een een raadsel, en leveranciers geven hier geen enkele inzage in. Wel zijn Chinese leveranciers erg goed in functies als Oeigoer herkenning en zijn dit soort producten 'toevallig' nooit opensource.

De enige privacy vriendelijk optie is fysiek volledig buiten beeld blijven van zowel de sensor als de camera. Volledig terecht dat je buren blijven klagen.
03-11-2021, 16:07 door Anoniem
Hoe zit het in casu met art 2 lid 2 sub c van de AVG?
Vwb art 13 volstaat een bordje 'camerabewaking' toch ook, als deze camera al onder de AVG valt?
03-11-2021, 19:16 door Anoniem
Door SecOff:
Er is niets mis met een bewegings- of warmtesensor die op een groot gebied gericht staat, waarna de camera het eigen erf gaat filmen bij detectie.
Daar denk ik toch anders over. Als jouw bewegingsdetector bewegingen bij de buren detecteert zou je daarmee dus bij kunnen houden hoe laat de buurman 's nachts thuiskomt.... (ook al heb je de buurman zelf niet op beeld staan)
Het blikveld van de sensor is groter dan dat van de camera zodat de infrarood lamp en communicatie module kan worden opgestart voordat er iets of iemand in beeld komt. En ze gaan niet alleen af bij mensen maar ook bij een kat of grotere vogel. Het enige wat je dus bijhoudt is tig tijdstippen dat de buurman mogelijkerwijs is thuisgekomen.
03-11-2021, 20:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-11-2021, 20:09
Natuurlijk zal de idee in dit door Privacygekte bezwangerde land niet meer oplichten onder de hersenpan van 'de buren' dat zij zelf meeliften, c.q. profiteren van de veiligheidsvoorziening die je hebt getroffen... Empathisch profijt. Daarmee is alles feitelijk al gezegd.

Privacygek zijn we geworden. Autonoom, of onder invloed van.. (dat mag iedereen voor zichzelf invullen)

De primaire hoofdzaak van de sluimerende reële bedreiging dat onze privacy kan worden geschonden door misdadigers, heeft plaatsgemaakt voor - nog zo'n voorbeeld - een zeurgeval een jaar geleden over een speeltoestel voor kleuters en jonge kinderen, hemelsbreed op 17 meter afstand van iemands achterraam.

'De buren' zouden Nederland voor een paar maanden moeten ruilen voor 'existentie' in een Favela.
Kwamen ze onthutst terug in Nederland en omhelsden ze hun buren: "Dank u, dank u, dank u, voor dat rode bewegingslampje!"
03-11-2021, 20:37 door Anoniem
Vervang het bewegingslampje door een infrarood ledje .. ;-)
03-11-2021, 21:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Of je plakt gewoon een stukje zwarte tape over het lampje.

Waarmee je meteen de AVG overtreed....

Da's echt grote onzin.
03-11-2021, 22:00 door Anoniem
Het lampje afplakken is zeker te simpel? 

Dat lampje is een wettelijke verplichting.
04-11-2021, 07:44 door Anoniem
Een paar zaken;
-Je kleurt netjes binnen de lijnen van de AVG dus niets aan de hand.
-Plak ergens een cameratoezicht sticker
-Zet lampje op camera uit ( is een instelling in de camera )
-De autoriteit persoonsgegevens handhaaft niet bij camera overtredingen door burgers.
04-11-2021, 08:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Het lampje afplakken is zeker te simpel? 

Dat lampje is een wettelijke verplichting.

Nee, dat is het niet. Misschien een keer in een wetboek kijken in plaats van de onderbuik.
04-11-2021, 09:12 door Anoniem
Door Anoniem: Het lampje afplakken is zeker te simpel?


"Zo'n lampje is bedoeld om mensen te laten weten dat de camera zojuist aangegaan is, wat heel netjes is en bovendien eigenlijk verplicht onder de AVG (artikel 13)."

Dus afplakken mag dan eigenlijk niet..
04-11-2021, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Het lampje afplakken is zeker te simpel? 

Dat lampje is een wettelijke verplichting.

Nee, dat is het niet. Misschien een keer in een wetboek kijken in plaats van de onderbuik.

Citaat uit het stuk van Arnoud:


en bovendien eigenlijk verplicht onder de AVG (artikel 13).

Wie moet er nou een wetboek pakken? Arnoud? Of jij?
04-11-2021, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Of je plakt gewoon een stukje zwarte tape over het lampje.

Ja strak plan, iets met artikel 13 van de AVG.... ofwel je comment slaat echt kant noch wal,
04-11-2021, 11:07 door Anoniem
Misschien met de buren overleggen de camera zo te zetten dat beide opritten gezien worden en de buren ook toegang geven tot de camera. Win win.
04-11-2021, 11:07 door spatieman
je zou het detectiebereik van de sensor kunnen beperken door de zijkanten af te dekken zodat deze de buren niet zien.
tis maar een optie.
denk dat de binnenkant van een melkpak met die mooie zilverachtige meuk ,what ever it is, kunnen gebruiken, knippen,buigen, monteren..
04-11-2021, 11:59 door Anoniem
Door spatieman: je zou het detectiebereik van de sensor kunnen beperken door de zijkanten af te dekken zodat deze de buren niet zien.
tis maar een optie.

Lezen voordat je schrijft is ook een optie.
Voorlaatste alinea van Arnoud :


De eerste stap lijkt me om uit te zoeken of je de gevoeligheid van de sensor kunt beperken, vaak is dat een gewone softwarematige instelling. Ook kun je overwegen om een houten plankje naast de camera te bevestigen parallel aan de erfgrens van de buren. Zo zien zij de camera niet meer, en de camera hen dus ook niet meer.
04-11-2021, 14:20 door Anoniem
Ah buurman, er is gisteren in mijn auto ingebroken.
Heb jij beelden ?
Nee, want dat wilde jij niet...
05-11-2021, 00:33 door Anoniem
Door Anoniem: Of je plakt gewoon een stukje zwarte tape over het lampje.
Of over de lens.
05-11-2021, 21:18 door SpeedyG - Bijgewerkt: 05-11-2021, 21:34
Wat heeft Artikel 13 te maken met afplakken van lampjes??

Artikel 13 gaat over registreren van persoonsgegevens........ niet over het afplakken van lampjes.

https://www.privacy-regulation.eu/nl/artikel-13-te-verstrekken-informatie-wanneer-persoonsgegevens-bij-de-betrokkene-worden-verzameld-EU-AVG.htm
08-11-2021, 11:20 door Anoniem
Buren moeten gewoon meebewegen tot ze synchroniseren. Ben je van alles af.
08-11-2021, 12:17 door Anoniem
azijn pissers zijn er in alle maten.Mensen worden hoe langer hoe meer intoleranter.Ik zou eerder blij zijn met z'on een verwittiging.Plus ik ben een eerlijke burger die geen duistere zaken heeft te verbergen.
08-11-2021, 15:07 door Anoniem
Door Anoniem: Of je plakt gewoon een stukje zwarte tape over het lampje.

Als het een infrarood bewegingssensor (PIR) betreft: Daarvan kun je meestal de detectiehoek verkleinen door een deel van de sensor af te plakken met bv een stukje zwarte tape. Bij diverse handleidingen van bv buitenlampen met een PIR is dat meestal wel vermeld.
Dan blijft het signaleringslampje gewoon werken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.