image

OM eist 4,5 jaar cel tegen Groninger verdacht van grootschalige sms-phishing

vrijdag 5 november 2021, 13:49 door Redactie, 3 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 22-jarige Groningse man die van grootschalige sms-phishing wordt verdacht een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist. De man kwam tijdens de zitting niet opdagen en is mogelijk gevlucht naar het buitenland.

Hij wordt verdacht van het versturen van 120.000 phishing-sms'jes. De berichten die de man verstuurde leken afkomstig van PostNL en waren voorzien van een link die naar een phishingsite wees. Slachtoffers die op deze phishingsite hun gegevens invoerden gaven de verdachte toegang tot hun rekening, aldus het OM.

Zeker 57 mensen werden door de man bestolen, maar het OM vermoedt dat er veel meer slachtoffers zijn gemaakt. "Als we alle slachtoffers van de man optellen, dan hadden we meerdere bioscoopzalen moeten afhuren", zei de officier van justitie, aldus RTV Drenthe. De zaak kwam aan het rollen door de ex-vriendin van de man die naar de politie stapte. De Groninger verklaarde tegenover de politie dat 'het makkelijk en leuk geld verdienen was'.

De man zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan Marktplaatsfraude. De verdachte wilde zogenaamd een aangeboden voorwerp op de veilingsite kopen, maar vroeg de verkoper om ter verificatie eerst een cent naar hem over te maken. Dit betaalverzoek wees echter weer naar een phishingsite. Zo kon hij geld van zijn slachtoffers naar andere rekeningen overmaken.

Tijdens de aanhouding van de man werden vier laptops aangetroffen waarop phishingsoftware draaide. Ook werden er aanwijzingen gevonden dat de verdachte bezig was met de voorbereiding van nieuwe phishingcampagnes, waaronder een DigiD-inlogpagina en een campagne om phishing te plegen door middel van berichten dat het kenteken van de auto zou vervallen. De rechter doet op 18 november uitspraak.

Reacties (3)
08-11-2021, 15:51 door Anoniem
De politie kwam de verdachte in september 2020 op het spoor nadat zijn ex-vriendin zich met zijn laptop meldde op het politiebureau. [...] Op 1 september van dit jaar [2021] werd de man geschorst uit detentie na een toezegging dat hij zijn leven zou beteren. Binnen twaalf uur ging het mis: hij mishandelde zijn ex, omdat zij hem had verlinkt.

Er is inmiddels een Europees aanhoudingsbevel tegen de man uitgevaardigd. De verdachte is mogelijk gewapend.

https://dvhn.nl/groningen/OM-eist-45-jaar-cel-tegen-cybercrimineel-27138254.html


Het rechercheonderzoek Lehua startte toen een laptop van de [toen] 21-jarige man begin dit jaar werd overgedragen aan de politie Noord-Nederland. Op de laptop werden onder andere inloggegevens aangetroffen van circa 1,5 miljoen gehackte web-accounts, waaronder Marktplaats-accounts.

https://www.ad.nl/tech/oplichter-verstuurde-120-000-smsjes-en-kraakte-daarmee-bankrekeningen-in-het-hele-land~a0411afd/
09-11-2021, 15:32 door Anoniem
"Op de draaiende laptop stond een nieuwe oplichtingswebsite die sterk moest lijken op die van de ABN Amro-bank. Uit die laptop bleek dat verdachte actief was op ondergrondse online handelsplaatsen waar hij bestanden uitwisselde met andere hackers. Hij kocht op die manier bestanden met tienduizenden telefoonnummers.”

https://www.cybercrimeinfo.nl/cybercrime/smishing/512887_we-hebben-letterlijk-de-stekkers-eruit-getrokken-om-alle-lopende-oplichtingspraktijken-een-halt-toe-te-roepen
18-11-2021, 14:48 door Anoniem
Groninger wegens grootschalige phishing veroordeeld tot 4,5 jaar cel
donderdag 18 november 2021, 14:27 door Redactie

https://www.security.nl/posting/730645/Groninger+wegens+grootschalige+phishing+veroordeeld+tot+4%2C5+jaar+cel


Voortvluchtige verdachte (22) van cybercrime aangehouden en veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf
door Rob Zijlstra (@zittingszaal14), rechtbankverslaggever

https://dvhn.nl/groningen/Voortvluchtige-verdachte-22-aangehouden-en-veroordeeld-45-jaar-27168947.html
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.