image

Tor Project lanceert Tor Browser 11 met nieuwe gebruikersinterface

dinsdag 9 november 2021, 12:26 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-11-2021, 22:39

Het Tor Project heeft een nieuwe Tor Browser gelanceerd die van een nieuwe gebruikersinterface is voorzien. Via Tor Browser kunnen gebruikers verbinding met het Tor-netwerk maken. De browser is gebaseerd op Firefox ESR. Eerder dit jaar onderging de vormgeving van Firefox een grote aanpassing. Die aanpassing is doorgevoerd in Firefox ESR 91 waar de nu gelanceerde Tor Browser gebruik van maakt.

Vanwege deze aanpassing heeft het Tor Project ook de iconen, kleur, typografie en knoppen in lijn met de nieuwe Firefox-vormgeving aangepast. Ook foutmeldingen, bepaalde vensters en het connectiescherm hebben een opfrisbeurt gekregen. Verder worden met de lancering van Tor Browser 11.0 oudere Tor-sites niet meer ondersteund.

Naast een browser voor het bezoeken van websites via het Tor-netwerk, biedt het Tor Project ook het Onion Service-protocol waarmee websites op het Tor-netwerk zijn te hosten. Deze websites, eindigend op .onion, zijn alleen vanaf het Tor-netwerk met Tor Browser toegankelijk.

Versie 2 van dit protocol is al meer dan een decennium oud en is nu uitgefaseerd. Alleen versie 3 wordt nog ondersteund. Daardoor is het niet meer mogelijk om websites te bezoeken die nog van versie 2 gebruikmaken. Het verschil tussen v2 en v3 is eenvoudig te achterhalen, aangezien v2-websites zestien karakters lang zijn, tegenover 56 karakters voor v3.

Updaten naar Tor Browser 11.0 kan via de automatische updatefunctie en TorProject.org.

Image

Reacties (6)
09-11-2021, 15:58 door Anoniem
Beter nu om te wachten met de update of wachten op de volgende: Extensies zijn in versie 11.0 ONBRUIKBAAR! Ze zijn buiten werking én untweakable. Slechts te installeren of te verwijderen. Inclusief de ingebouwde noScript en HTTPS Everywhere extensies. Zorgt er tegelijkertijd voor dat de 'Security Level' knop en indicator ineffectief zijn.

Javascript dien je dus in about:config uit te schakelen. (getest, werkt)
09-11-2021, 16:16 door Anoniem
Beetje onzinnig dat oppoetsen van de gebruikersinterface.
Van mij had het mogen blijven zoals het was.
09-11-2021, 16:41 door Anoniem
Hopende dat het een betere update is dan onder Android. Die versie is onwerkbaar geworden, ligt overigens geheel aan Mozilla.
Blij dat ik nog steeds de oude versie gebruik/kan gebruiken. Beta's testen heeft zo zijn voordelen...
09-11-2021, 21:55 door Anoniem
Er mist zo hier en daar ook iets als je met deze browser een .pdf opent.
(zoals knoppen en tekst/symbolen in knoppen)
10-11-2021, 11:21 door Anoniem
Door Anoniem: Er mist zo hier en daar ook iets als je met deze browser een .pdf opent.
(zoals knoppen en tekst/symbolen in knoppen)

Die knoppen of links in een PDF document kunnen met opzet van verraderlijke JavaScripts zijn voorzien, om je zo in de val te lokken. Om die reden worden dat soort links en knoppen in PDF documenten veiligheidhalve uitgeschakeld als je zo'n PDF document in een Tor Browser venster opent. Open je daarentegen een PDF document buiten de Tor Browser om, met een losstaande PDF-reader die niet in een sandbox is geïsoleerd, dan begeef je je op dun, glad ijs.
14-11-2021, 01:33 door Anoniem
Niet echt enthousiast over de nieuwe outlay.
Soms duurt het connecten erg lang (eer de knop verschijnt)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.