image

Politie: daders van phishing vaak jong en gaan slimmer te werk

woensdag 17 november 2021, 10:59 door Redactie, 8 reacties

Daders van phishing zijn vaak jong en hanteren steeds slimmere methoden om slachtoffers te maken, zo stelt de politie. Vandaag maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend dat de schade door phishing in de eerste zes maanden van dit jaar 6,1 miljoen euro bedroeg. Onlangs werd nog een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van phishingaanvallen op WoningNet-gebruikers.

"We komen steeds vaker dit soort jonge jongens tegen. Vaak hebben ze al heel wat andere zaken op hun kerfstok", zegt een rechercheur bij het cybercrimeteam Midden-Nederland. "Die staan dan al bij ons in de systemen voor inbraken, berovingen of overvallen. Het is zorgwekkend dat we bij phishingverdachten ook vaak vuurwapens hebben aangetroffen."

Ook blijkt volgens de rechercheur dat wanneer deze jongens stoppen met offline delicten ze het online proberen. "Als we achteraf terugkijken, zien we in onze gegevens dat ze vanaf een bepaalde datum ineens niet meer voor van alles en nog wat worden aangehouden. Als we ze dan oppakken voor zaken als phishing, internetoplichting of bankhelpdeskfraude, blijkt de datum waarop ze bij ons uit de systemen lijken te verdwijnen, vaak te corresponderen met de datum waarop ze zijn begonnen met die internetdelicten."

Volgens de politie doet slechts twintig procent van de slachtoffers aangifte, zowel uit schaamte als vanuit de gedachte dat de politie hier toch niets tegen doet. "Al is opsporing van deze daders soms niet eenvoudig, toch kunnen we in langlopende onderzoeken vaak daders aan tientallen zaken tegelijk koppelen", zegt een lid van het cybercrime team in de eenheid Zeeland-West-Brabant. "Wij roepen slachtoffers daarom juist op om áltijd aangifte te doen."

Reacties (8)
17-11-2021, 11:35 door Anoniem
"Al is opsporing van deze daders soms niet eenvoudig" zegt ie. Maar een alinea erboven staat: "Als we achteraf terugkijken, zien we in onze gegevens dat ze vanaf een bepaalde datum ineens niet meer voor van alles en nog wat worden aangehouden".

M.a.w. als zo'n straatcrimineel ineens niet meer in de picture is moet je er eens langs gaan om te kijken waar ie nu mee bezig is!
Het kan toch zo simpel zijn... als we maar niet steeds zo naief omgingen met criminelen.
17-11-2021, 12:02 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-11-2021, 12:08
@ Vandaag, 11:35 door Anoniem,

Zou op zich niet verkeerd zijn om dan eens langs te gaan.
Maar hier moeten ze eerst iets kunnen bewijzen of bepaalde duidelijke vermoedens hebben voor ze mogen aanbellen.
De gedachte dat ze iets anders zijn gaan en dat het waarschijnlijk in die richting zal gaan doen is niet voldoende dan om ergens aan te bellen.

Maar een onderzoek er op zetten zou wel kunnen.
Daar hadden ze toch ook een sleepwet voor om iemands ze gangen na te gaan.
17-11-2021, 13:10 door swake - Bijgewerkt: 17-11-2021, 13:32
Ik vind de onderwerptitel echt leuk !
In België word momenteel op de TV zender Play4 de serie "Klopjacht" uitgezonden . 12 voortvluchtigen die ondanks 500.000 slimme- en bewakingscamera's uit de handen van de politie moeten blijven om niet gesnapt te worden en dit met medewerking van de opsporingspolitie waarbij ook een cyberspecialist bijzit .
In die uitzendingen kun je echt heel veel bijleren hoe je de de speciale eenheden van de opsporingspolitie om de tuin kan leiden , terwijl ze alle beelden van de camera's kunnen volgen en telefoons en gsm gesprekken worden afgetapt .
Het leukste aan dit alles dat is dat de speciale eenheden en opsporingspolitie zich daarin goed belachelijk maken, misschien is het de bedoeling van het programma ook .
Het was de moeite om te zien toen ze de eerste twee kunnen snappen hadden . Stond daar één van de opsporingssiensten te springen zoals een klein kind van geluk .
Mischien is het allemaal niet zoals het lijkt en is het maar om de kick , maar het is wel de moeite waard om te bekijken hoe je de opsporingsdiensen bij de neus kan nemen om uit hun handen te blijven .
Enkele experts hebben er al hun bedenkingen bij !
En zo is het met cybercriminaliteit ook, men moet cybercriminelen nog wat slimmer maken !
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/kan-klopjacht-ook-aan-uw-gegevens-nieuw-televisieprogramma-roept-vragen-op-rond-privacy~b2f302df/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Dat er al geen geen te slimme mensen bestaan is bewezen geweest in een VTM uitzending Faroek over de sabatoge van de kernreactor doel4 waar een parketmagistraat een oproep deed naar getuigen .
Terwijl personeel alles geheim moet houden en zelf geen foto's mogen maken, ging VTM daar zomaar filmen en uitzenden en werd er haarfijn uitgelegd hoe de reactor werd gesaboteerd , hoe de dader(s) een vluchtweg hebben kunnen nemen via een deur die "altijd gesloten" is . Criminelen en saboteurs die ook de uitzending gezien hebben zullen uit de uitzending ook heel wat bijgeleerd hebbn !

https://vtm.be/sabotage-doel-4~v77b40572-c924-4b9a-b2f0-48817241d932?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
17-11-2021, 17:02 door Anoniem
Door swake: In België word momenteel op de TV zender Play4 de serie "Klopjacht" uitgezonden . 12 voortvluchtigen die ondanks 500.000 slimme- en bewakingscamera's uit de handen van de politie moeten blijven om niet gesnapt te worden en dit met medewerking van de opsporingspolitie waarbij ook een cyberspecialist bijzit

Op de Nederlandse televisie wordt momenteel op NPO 3 de serie Hunted uitgezonden, genoemd naar de gelijknamige en originele serie van Channel 4, die zich afspeelt in het Verenigd Koninkrijk.

https://www.avrotros.nl/hunted/home/

De in Hunted getoonde recherche tactieken komen realistisch over, maar ze zijn in werkelijkheid flink gekuist, want de speurders laten heus niet alles zien en ze trekken niet alles uit de kast. Een leuk spektakel voor het grote publiek. Echte zware criminelen zullen er weinig nieuws van opsteken.
17-11-2021, 23:11 door Anoniem
Door Anoniem: De in Hunted getoonde recherche tactieken komen realistisch over, maar ze zijn in werkelijkheid flink gekuist, want de speurders laten heus niet alles zien en ze trekken niet alles uit de kast. Een leuk spektakel voor het grote publiek. Echte zware criminelen zullen er weinig nieuws van opsteken.
Wat een discriminatie. Mag je als zware crimineel niet eens meekijken. :-)
18-11-2021, 11:01 door Anoniem
Door BertG.: @ Vandaag, 11:35 door Anoniem,

Zou op zich niet verkeerd zijn om dan eens langs te gaan.
Maar hier moeten ze eerst iets kunnen bewijzen of bepaalde duidelijke vermoedens hebben voor ze mogen aanbellen.
De gedachte dat ze iets anders zijn gaan en dat het waarschijnlijk in die richting zal gaan doen is niet voldoende dan om ergens aan te bellen.
Dat zeg ik. We gaan naief om met criminelen. We hebben onszelf allerlei regels opgelegd die wellicht goed lijken
maar die criminelen in de kaart spelen. Dan kunnen we die regels aanpassen.

En je hoeft er natuurlijk niet meteen met een arrestatieteam langs te gaan, een bezoekje van de wijkcoach is ook mogelijk.
18-11-2021, 15:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door BertG.: @ Vandaag, 11:35 door Anoniem,
De gedachte dat ze iets anders zijn gaan en dat het waarschijnlijk in die richting zal gaan doen is niet voldoende dan om ergens aan te bellen.
Dat zeg ik. We gaan naief om met criminelen. We hebben onszelf allerlei regels opgelegd die wellicht goed lijken
maar die criminelen in de kaart spelen. Dan kunnen we die regels aanpassen.
Dan ben je vergeten dat we daar politicy voor nodig hebben. Ik vermoed ook dat criminelen hun lobbyisten hebben, die de politicy zo omgeturnd hebben.
18-11-2021, 22:16 door Anoniem
Internetcriminelen zijn steeds jonger én gewelddadiger

Een harde klap, gevolgd door gekraak. De deur van een rijtjeshuis begeeft het, als agenten met kracht op de entree inbeuken. Een schreeuw klinkt, de speciale eenheid maakt zich kenbaar en stormt naar binnen. Daar hebben de ouders nog net tijd om slaap uit hun ogen te wrijven, voordat ze stomverbaasd het tafereel voor hun neus gade slaan.

https://www.ad.nl/tech/internetcriminelen-zijn-steeds-jonger-en-gewelddadiger~af91fbb9/


Vaak vindt de politie ook nog eens een verstopt vuurwapen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.