image

Clearview AI krijgt mogelijk boete van 20 miljoen euro voor overtreden privacywet

dinsdag 30 november 2021, 10:02 door Redactie, 7 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO is voornemens om het gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI een boete van twintig miljoen euro op te leggen voor het overtreden van de Britse privacywetgeving. Clearview verzamelde foto's van Facebook, LinkedIn en andere websites voor het trainen van een gezichtsherkenningssysteem.

Dit systeem bevat volgens de ICO een database van tien miljard verzamelde afbeeldingen. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden van Clearview gebruik hebben gemaakt. De Britse privacytoezichthouder stelt dat de afbeeldingen in de database van Clearview mogelijk zonder medeweten van mensen via publiek beschikbare bronnen zoals social media zijn verzameld.

Daarbij heeft Clearview de Britse privacywetgeving mogelijk op verschillende punten overtreden. Zo is informatie van Britse burgers niet op een redelijke wijze verwerkt, is informatie oneindig bewaard, is er geen rechtmatige reden voor het verzamelen van de informatie, is er niet voldaan aan de databeveiligingsstandaarden voor biometrische data zoals onder de AVG en Britse privacywetgeving gelden, zijn mensen niet geïnformeerd over wat er met hun data gebeurt en vraagt Clearview om aanvullende persoonlijke informatie, waaronder foto's, wat mensen die hun data willen verwijderen hiervan kan weerhouden.

Clearview krijgt nu de mogelijkheid om op het voornemen van de ICO te reageren, waarna de toezichthouder met een definitieve beslissing zal komen. Potentiële boetes van de ICO kunnen in de praktijk veel lager uitvallen. Zo was de toezichthouder voornemens om hotelketen Marriott wegens een datalek een boete van 110 miljoen euro op te leggen, maar die kwam uiteindelijk uit op 20 miljoen euro. In het geval van een datalek bij British Airways werd er een bedrag van 200 miljoen euro genoemd, maar kwam de definitieve boete op 22 miljoen euro uit.

Reacties (7)
30-11-2021, 11:48 door Anoniem
Best wel apart want ik kan me niet voorstellen dat een bedirjf als Clearview uit zichzelf zomaar gezichtsherkenning gaat toepassen zonder daarvoor een opdracht te hebben gekregen. Mijns inziens focust de toezichthouder zich op de verkeerde partij.
30-11-2021, 13:23 door Anoniem
Door Anoniem: Best wel apart want ik kan me niet voorstellen dat een bedirjf als Clearview uit zichzelf zomaar gezichtsherkenning gaat toepassen zonder daarvoor een opdracht te hebben gekregen. Mijns inziens focust de toezichthouder zich op de verkeerde partij.
precies! Laat Clearview maar eens laten zien aan wie welke gegevens zijn geleverd! En dan ook gelijk achter al die Clearview klanten aan, laat die maar bewijzen dat ze die gegevens niet gebruikt hebben en ze deze gegevens ook vernietigd hebben! Anders daar ook maar eens forse boetes uitdelen, aanpakken die hap!!
30-11-2021, 16:16 door Anoniem
En wat gaat er met die 20 mijloen gebeuren?
30-11-2021, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem: En wat gaat er met die 20 mijloen gebeuren?

Daar krijgen alle mensen die door Clearview/Opdrachtgevers misbruikt zijn een deel van, de identificatie heeft al plaats gevonden dus hou je bankrekening maar in de gaten ze zijn bezig de koppeling te maken.

;-)
01-12-2021, 09:25 door Anoniem
Door Anoniem: En wat gaat er met die 20 mijloen gebeuren?
Ik stel voor, dat je probeert om vast te stellen of Clearview over foto's van jou beschikt. In dat geval een schadevergoeding naar Amerikaanse normen eisen i.v.m. schending van het portretrecht. Wanneer dat 10 mensen lukt, is het bedrijf failliet.
01-12-2021, 10:06 door Anoniem
Door Anoniem: Best wel apart want ik kan me niet voorstellen dat een bedirjf als Clearview uit zichzelf zomaar gezichtsherkenning gaat toepassen zonder daarvoor een opdracht te hebben gekregen. Mijns inziens focust de toezichthouder zich op de verkeerde partij.
Dat is precies wat ze wel doen. Door een database op te bouwen van gezichten met bijbehorende namen die ze van Facebook plukken kunnen ze een gezichtsherkenningsdienst aanbieden: de klant levert een foto en zij zoeken er een naam bij. Juist omdat ze zelf foto's en namen verzamelen kunnen ze gezichten herkennen die een klant niet zelf kan herkennen met zijn eigen verzameling foto's en gezichtherkenningssoftware.
01-12-2021, 10:12 door Anoniem
Door Anoniem: En wat gaat er met die 20 mijloen gebeuren?
Wat met elke boete gebeurt: die gaat naar de staatskas.

Een boete wordt niet, zoals hierboven gesuggereerd wordt, voor schadevergoedingen gebruikt. Een boete staat altijd los van eventuele schadevergoedingen. Als je straffen met schadevergoedingen zou verrekenen zou de straf effectief wegvallen, en dat is niet het idee van straffen. Als een schadevergoeding van toepassing is dan moet die ook betaald worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.