image

Blok: Facebook kreeg geen voorrang bij aansluiting op hoogspanningsnet

woensdag 8 december 2021, 11:12 door Redactie, 14 reacties

Facebook heeft geen voorrang gekregen voor een aansluiting op het Nederlandse hoogspanningsnet, zo stelde demissionair minister Blok van Economische Zaken gisteren tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Vorige week meldde NRC op basis van documenten die via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn vrijgegeven dat voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken Facebook voorrang had gegeven voor een aansluiting op het hoogspanningsnet.

Facebook wil in de gemeente Zeewolde één van de grootste datacentra van Europa neerzetten. Het techbedrijf dreigde een andere locatie in Europa te zullen zoeken als het geen uitzonderingspositie kreeg. Twijfels van topambtenaren over het meewerken aan het datacenter van Facebook werden door Wiebes terzijde geschoven. De berichtgeving was voor DENK aanleiding om opheldering te vragen aan demissionair minister Blok van Economische Zaken.

"Klopt het dat Facebook, of Meta, voorrang heeft gekregen en dat andere bedrijven nu langer moeten wachten? Waarom zijn de adviezen van de ambtenaren niet opgevolgd? Wat was exact de betrokkenheid van minister Wiebes? En, tot slot, klopt het dat Facebook ook nog eens 90 procent korting kreeg op de tarieven?", vroeg DENK-Kamerlid Azarkan.

Volgens de minister heeft Facebook geen voorrang gekregen. "Het Nederlandse elektriciteitsnet kent een aansluitplicht voor iedereen die daar een aanvraag voor doet. Facebook was sowieso aangesloten." Het verzoek van Facebook ging over de mogelijkheid voor een directe aftakking van het hoogspanningsnet. "Dus dat is geen voorrang. Dat is een ander soort aftakking, die ook door Facebook zelf betaald zou worden", merkte Blok op.

Wat betreft de twijfels van topambtenaren laat de minister weten dat in de nota alleen voor- en nadelen werden gegeven en geen negatief advies. Daarnaast is de landelijke omgevingsvisie, waarin wordt gepleit voor de plaatsing van datacentra aan de rand van het land, adviserend en niet bindend, gaat Blok verder.

De minister stelt dat Wiebes als minister van Economische Zaken verantwoordelijk is voor het onderdeel energievoorziening en daarom de vraag over de aparte aftakking kreeg. "Er is lokale steun voor deze investering en het is binnen de kaders van de wet mogelijk. Nogmaals, het is geen voorrang. Het is een specifiek type aftakking, dat niet voor het eerst gemaakt wordt en waar de afnemer zelf ook voor betaalt. Dus alles afwegend heeft de minister deze keuze gemaakt", merkte Blok op. Hij kon nog geen antwoord over de mogelijke korting geven en zal daar later op terugkomen.

Reacties (14)
08-12-2021, 11:55 door Anoniem
Straks worden er weer "bonnetjes" gevonden. Dus wat is een antwoord van een minister nog waard?
08-12-2021, 12:12 door Anoniem
Uitstekende keuze geweest om die Kwiebus daarvoor aan te stellen.
Heb ik nog nooit op een fout kunnen betrappen.
Maar ook ik heb nogal eens last van dat ik me opeens iets niets meer kan herinneren.
Laaielichters.
08-12-2021, 12:57 door Anoniem
Iedereen weet toch hoe je kunt zien dat een politicus liegt?
Inderdaad, zijn (of haar) lippen bewegen.

Blok zal wel geen uitzondering zijn, toch? zodra hij naast demissionair ook niet meer hoeft op te dragen, is er vast een mooi commissariaat bij veesboek, watshap of iets soortgelijk voor hem voorzien. Want voor wat hoort wat tenslotte.
08-12-2021, 13:39 door Anoniem
Ik geloof hem meteen op ze blauwe ogen.
Zo iets zouden ze nooit doen als hij het zegt.
08-12-2021, 15:27 door Anoniem
Het techbedrijf dreigde een andere locatie in Europa te zullen zoeken als het geen uitzonderingspositie kreeg.
Ze kunnen wat mij betreft beter een schuurtje leasen in Moldavie of zo.
08-12-2021, 16:03 door Anoniem
De man die in het verleden zijn woorden uitsprak over de multi-culturele samenleving dat uit zijn hart kwam
en die uitgesproken woorden toch maar moest inslikken voor de tweede kamer,de waarheid moet je nooit censureren.

NLNU2021
08-12-2021, 16:25 door Anoniem
Sure...
08-12-2021, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Het techbedrijf dreigde een andere locatie in Europa te zullen zoeken als het geen uitzonderingspositie kreeg.
Ze kunnen wat mij betreft beter een schuurtje leasen in Moldavie of zo.
Ik weet er nog een in Drögmenistan, vlak bij Verweggistan.
08-12-2021, 16:47 door Anoniem
Het is dus toch een aansluiting op het hoogspanningsnet! en nog een speciale bypass ook!
Wat een draaikonterij. Weg met die VVD'ers en snel. Zakkenvullers. Dat het ook nog eens met een WOB verzoek boven water moet komen.
08-12-2021, 19:22 door Anoniem
Een onderscheid op basis van nice to have of must have zou langzamerhand in het volle NL wel eens als selectie criteria moeten worden toegepast. Facebook mijn inziens dan een paar treden lager.
08-12-2021, 21:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Het techbedrijf dreigde een andere locatie in Europa te zullen zoeken als het geen uitzonderingspositie kreeg.
Ze kunnen wat mij betreft beter een schuurtje leasen in Moldavie of zo.
Ik weet er nog een in Drögmenistan, vlak bij Verweggistan.
Als het maar in Europa ligt.
Misschien heeft meneer Putin nog een kaveltje in de buurt van Moskou in de aanbieding voorzien van een vette stroomaanstuiting. Dat ligt ook in Europa en staan er gelijk facebook servers in Rusland.
09-12-2021, 09:54 door waterlelie
Het antwoord van de heer Minister Blok, is een mooi voorbeeld wat we onder het begrip semantiek verstaan, liegen en toch ook weer niet liegen...
12-12-2021, 15:55 door Anoniem
In economisch opzicht is het natuurlijk een goed idee om dit grote datacentrum bij Zeewolde te verwelkomen. Met betrekking tot de privacy is Nederland natuurlijk ook een goede keuze. Ik herinner me echter een artikel dat ik één dezer jaren gelezen heb waarin gesteld werd dat in datacentra exorbitant grote hoeveelheden drinkwater worden verbruikt die daarbij ook met giftige chemicaliën worden vermengd. Het lijkt me goed om dit gegeven bij de beoordeling mee te wegen.
12-12-2021, 17:05 door Anoniem
Ah ja - en nu die Belgische nucleaire installaties dicht gaan - graag ook de sluiting van Borsele.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.