image

Politie houdt verdachten aan voor bankhelpdeskfraude via beheertool AnyDesk

dinsdag 18 januari 2022, 10:55 door Redactie, 2 reacties

De politie heeft twee mannen aangehouden op verdenking van het plegen van bankhelpdeskfraude door bij slachtoffers zelf langs te komen en het programma AnyDesk te installeren. Volgens de politie gebruiken oplichters software als AnyDesk en TeamViewer omdat het anders te lang duurt om geld van slachtoffers te stelen.

De aanhoudingen vonden vorig jaar al plaats, maar zijn nu pas bekendgemaakt. Het gaat om twee mannen van 22 en 24 jaar uit Amsterdam. Vermoedelijk hebben de verdachten geprobeerd tientallen mensen op te lichten. Bij minstens zeven mensen is er ook daadwerkelijk geld buitgemaakt. Het schadebedrag bedraagt op dit moment meer dan 20.000 euro. De politie verwacht dat er meer slachtoffers zijn en het schadebedrag veel groter is.

"Het gebruik van programma’s als Anydesk of Teamviewer zien we al langer: een zogenoemde bankmedewerker vraagt het slachtoffer over de telefoon om dit te installeren", aldus de politie. In dit geval kwam een verdachte aan de deur om AnyDesk op de computer van het slachtoffer te installeren en zo nog sneller toegang te hebben tot iemands computer en internetbankieren.

Via AnyDesk is het mogelijk om computers op afstand over te nemen, net als met een programma als TeamViewer kan. Met deze remote toegang en gegevens van het slachtoffer kon vervolgens geld van de rekening worden gestolen. "We horen soms letterlijk terug van daders van bankhelpdeskfraude dat het erg lang kan duren om geld los te peuteren van slachtoffers. Daarom zijn deze criminelen ook steeds op zoek naar nieuwe manieren van online oplichting", zegt digitaal rechercheur Toon Cardinaal.

"Met deze programma’s zelf is niks mis en echte helpdesken gebruiken het bijvoorbeeld binnen een bedrijf met collega’s onderling. Maar helaas zien we ook dat criminelen deze remote desktop tools misbruiken", zo laat de politie verder weten. Eind december waarschuwde de politie nog voor misbruik van AnyDesk door oplichters. De politie adviseert om geen personen binnen te laten die een programma willen installeren of dit telefonisch willen doen.

Reacties (2)
18-01-2022, 21:22 door Anoniem
Wat een service van de banken! Zou Microsoft ook moeten doen. Ik ben al zo vaak door Microsoft gebeld (virusje op mijn computer) , maar ondanks hun telefonische hulp is het mij nog nooit gelukt om Teamviewer te installeren.
19-01-2022, 09:18 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een service van de banken! Zou Microsoft ook moeten doen. Ik ben al zo vaak door Microsoft gebeld (virusje op mijn computer) , maar ondanks hun telefonische hulp is het mij nog nooit gelukt om Teamviewer te installeren.
Er zijn beslist slachtoffers die zo reageren. Maar dit soort publicaties moet mensen wel alert maken, dat er iets niet klopt. Installeer alleen dit soort software, wanneer je zelf met de helpdesk bent gaan bellen en verwijder hem daarna weer. Bij Windows is het niet eens nodig om het te installeren, daar zit de functie Hulp op afstand al in. Die werkt alleen via uitnodiging van de gebruiker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.