image

Apple gestopt met uitbrengen van beveiligingsupdates voor iOS 14

donderdag 20 januari 2022, 11:39 door Redactie, 9 reacties

Apple is gestopt met het uitbrengen van beveiligingsupdates voor iOS 14. Gebruikers zullen naar iOS 15 moeten upgraden als ze nog patches voor beveiligingsproblemen willen blijven ontvangen. Vorige week meldden 9to5Mac en MacRumors dat gebruikers van iOS 14.8 geen update meer naar iOS 14.8.1 kregen aangeboden, terwijl dat eerst nog wel het geval was. De enige nu beschikbare optie is de upgrade naar iOS 15.

"Wanneer je gebruikmaakt van iOS of iPadOS 14.5 of nieuwer, kun je nu de optie krijgen om tussen twee software-updateversies te kiezen. Deze optie laat je kiezen tussen het updaten naar de laatste versie van iOS of iPadOS 15 zodra die beschikbaar komt, of van iOS of iPadOS 14 gebruikmaken terwijl het gedurende een bepaalde periode nog belangrijke beveiligingsupdates ontvangt", aldus een document van Apple dat vorig jaar september verscheen.

Apple laat tegenover Ars Technica weten dat de ondersteuning van iOS 14 met beveiligingsupdates altijd tijdelijk was en gebruikers uiteindelijk naar iOS 15 moeten updaten om up-to-date te blijven.

Reacties (9)
20-01-2022, 11:40 door spatieman
ligt het nu aan mij, of beginnen ze langzaam android trekjes te krijgen als het om updates gaat ?
20-01-2022, 12:01 door Anoniem
Door spatieman: ligt het nu aan mij, of beginnen ze langzaam android trekjes te krijgen als het om updates gaat ?
Niet echt want met wat geknutsel kun je Android altijd zelf nog updaten waarbij Apple het introduceren van eigen patches zeer lastig gaat. Daarnaast is de lifecycle van Android ook *meestal* ruimer.

Er is een reden waarom adoptie van 15 achterloopt.
Main consumer is niet te spreken over redesign van interface en uitblijven van revolutionaire nieuwe hardware, software bij Apple heeft ook de nummers naar beneden gedrukt.

En de professionals hekelen alle onnodige crap die weer meer van je ruimte in beslagnemen slechtere batterij prestaties het niet kunnen uitschakelen van sommige functies en het nog steeds ontbreken van multi user support wat al 10+ jaar gevraagd wordt instead krijgen we het aanpassen van font type per applicatie. Like really echt iets waar we op zaten te wachten.

En Apple wist dat ook dondersgoed want dat is de enige reden dat ze 14 langer hebben ondersteund dan ze wouden origineel. Maar nu lopen de marketing cijfers achter en dat is slecht voor hun image dus hup iedereen even vriendelijk duwtje geven naar 15 ;)

Zolang er geen echte security threats zijn op niveau remote execution without authentication met iOS14 ga ik niet over naar de troep genaamd iOS15 Niet iets dat ik ooit een reguliere gebruikers aanraadt maar iemand met beveiliging kennis weet ook van zijn eigen infra wat wel en niet een gevaar vormt en middels MDM (wel een MacOS server nodig) kun je ook tig spul dichtgooien los van een patch.
20-01-2022, 12:05 door Anoniem
Door spatieman: ligt het nu aan mij, of beginnen ze langzaam android trekjes te krijgen als het om updates gaat ?

Het probleem van Android ligt deels bij Google, maar ook deels bij de vele fabrikanten van crappy hardware en software. Met andere woorden heeft Google veel grotere problemen dan Apple.
20-01-2022, 12:14 door Anoniem
@spatieman

Ligt eraan hoe je dat bedoeld... Als in vorige OS versies van (beveiligings)updates voorzien?
Als je bedoeld stoppen van ondersteunen vorige major versies dan niet.

Android ondersteund veel vaker/langer nog vorige major versies met (beveiligigns)updates.
Verschilt wel per merk uiteraard of ze die doorzetten.

Apple doet/deed dit met iOS14 voor het eerst.
20-01-2022, 12:25 door Anoniem
Apple denk meer in kostenbesparing nu blijkbaar. Jammer. Ik ben geen Apple fan, maar hun update beleid was wel altijd het beste.
20-01-2022, 12:39 door Anoniem
Dan wijkt Apple af van zijn os strategie. Macs met Bigsur tot en met Catalina krijgen toch ook nog soms beveiligingsupdates?.
20-01-2022, 12:47 door Anoniem
Dit is toch al enige tijd, ik ben al enkele maanden over naar 15 omdat het overduidelijk wat dat Apple geen van de kritieke CVE's in 14 verhielp.
20-01-2022, 15:28 door Briolet
Door spatieman: ligt het nu aan mij, of beginnen ze langzaam android trekjes te krijgen als het om updates gaat ?

Niet echt, want je kunt nog steeds updaten. Alleen is dat naar iOS 15. Op mijn Android telefoon kan ik ook niet naar een hogere versie updaten. Dat terwijl het toch een vrij recent model is. (Ca 4 jaar oud, terwijl mijn Mac hardware veel langer ondersteund blijft worden)
23-01-2022, 18:31 door Anoniem
De wijze waarop Apple z'n onderhoudsbeleid tegenover zijn klanten weergeeft is ondermaats. Eigelijk begrijp ik niet waarom men aanvaard dat de datums van support niet gewoon gepubliceerd staan. Er moet protest komen eer Apple aan wil geven dat de ondersteuning geëindigd is. Ik zou dat als klant niet pikken (ik koop dus geen Apple materiaal om allerlei redenen - de geslotenheid en de bedrijfscultuur en de houding tegenover de klant staat me niet aan - en dat geldt voor meer bedrijven dan Apple alleen).
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.