image

Europol: cryptovaluta slechts een klein deel van criminele transacties

woensdag 26 januari 2022, 14:50 door Redactie, 5 reacties

Criminelen maken op beperkte schaal gebruik van cryptovaluta. De meeste transacties die aan criminele activiteiten zijn te koppelen zijn in cash of andere transacties, niet cryptovaluta. Dat stelt Europol in een vandaag gepubliceerd rapport (pdf).

De opsporingsdienst stelt dat het lastig is om de schaal en het aandeel te schatten van het illegaal gebruik van cryptovaluta door criminelen. Toch is het gebruik van bitcoin en andere crypto's beperkt. Volgens Europol heeft dit onder andere met de hoge volatiliteit te maken, waardoor criminelen cryptovaluta niet als langetermijninvestering zouden zien. Verder stelt de opsporingsdienst dat cryptovaluta niet helemaal anoniem zijn. "Bitcoins zijn altijd traceerbaar geweest en niet volledig anoniem."

Sommige cryptovaluta, zoals Monero, bieden gebruikers meer privacy. Vanwege de kenmerken van deze "privacy coins" is hun aandeel echter lastig vast te stellen, claimt Europol. De Europese opsporingsdienst voegt toe dat het niet alleen meer cybercriminelen zijn die van cryptovaluta gebruikmaken, maar ook andere type criminelen. Het gaat dan met name om het witwassen van crimineel verkregen geld.

"Cryptovaluta blijft aantrekkelijk voor criminelen, met name vanwege de pseudo-anonieme aard en het gemak en snelheid waarmee geld is over te maken. Het gebruik van cryptovaluta voor illegale activiteiten lijkt slechts een klein deel van de totale cryptovaluta-economie uit te maken, en lijkt verhoudingsgewijs kleiner dan de hoeveelheid illegaal geld betrokken bij traditionele financiering", aldus de conclusie van het rapport.

Reacties (5)
27-01-2022, 07:53 door Anoniem
Alsof niemand dat al lang weet. Alleen onze overheid en de MSM weten dat "kennelijk" nog niet.
27-01-2022, 09:28 door Anoniem
Long live crypto
27-01-2022, 20:14 door Anoniem
Crypto wordt door de overheid en de media continu in verband gebracht met criminaliteit. Je kunt tegenwoordig geen crypto meer kopen zonder dat je een kopie van je paspoort moet opsturen of een digitale kopie moet uploaden. Zo klopt het dat crypto niet anoniem is. Er zijn wel exchanges waar je nog anoniem kan kopen maar dan moet je met onbetrouwbare particulieren zaken gaan doen waar je een groot risico loopt dat je de centen kwijt bent.
En nu blijkt dat dit criminele karakter reuze mee te vallen dus, wat in feite iedereen al wist. Ik denk dat er met dollars en euro's veel meer criminele zaken wordt gedaan als met crypto.
Of zou het komen dat de digitale Europese munt er aan zit te komen en ze alvast het aangebrachte stigma rond crypto geld willen weghalen zodat iedere nukubu ze straks zonder morren zal accepteren i.p.v. cold hard cash?
Hou ze in de gaten want we gaan weer belazerd worden.
30-01-2022, 16:19 door Anoniem
Al de rest zijn millieudelicten - want de meeste e-currency verbruiken bijzonder veel electriciteit - zeker nu er tekorten zijn is elke vorm van mining eigenlijk misdadig.
31-01-2022, 22:57 door Anoniem
Sjah helaas zal dit toch een van de belangrijkste argumenten blijven voor de politiek om te proberen een verbod er doorheen te drukken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.