image

Mozilla Firefox gaat bestanden voortaan automatisch downloaden

maandag 31 januari 2022, 09:31 door Redactie, 24 reacties

De aankomende versie van Mozilla Firefox, die over een week verschijnt, zal bestanden voortaan automatisch downloaden. Gebruikers krijgen na het aanklikken van een bestand geen melding meer met de vraag wat ze ermee willen doen. In plaats daarvan wordt het bestand standaard opgeslagen. Mozilla heeft nu meer informatie over deze aanpassing gegeven.

Op dit moment krijgen Firefox-gebruikers nog een melding te zien of ze het te downloaden bestand met een bepaalde applicatie willen openen, of willen opslaan. Met Firefox 97 zal het bestand automatisch worden gedownload, wat in het downloadvenster is te zien. Volgens Mozilla is het niet meer nodig om een dialoogvenster te tonen, aangezien downloads meestal een bewuste actie van de gebruiker zijn. "Het voor een tweede keer klikken om een download te starten is meestal onnodig", aldus de Firefox-ontwikkelaar.

Gebruikers kunnen de standaardinstelling wel aanpassen, zodat de browser alsnog vraagt wat er met het bestand moet worden gedaan. Ook is het mogelijk om de standaard downloadlocatie aan te passen of voor elke download een locatie op te geven. Firefox 97 verschijnt op 8 februari.

Image

Reacties (24)
31-01-2022, 09:47 door Anoniem
Is dit een voordeel voor ransomware?
31-01-2022, 10:37 door Anoniem
Slechte beurt van Firefox. Het gaat alsmaar verder. Programmeurs die denken beter te weten wat klanten willen dan die klanten zelf.

Als ik nu een USB-stick in mijn laptop doe, dan wordt automatisch het mappenscherm geopend, terwijl ik dat niet wil. Moet ik dat weer wegklikken. Dat zijn dus méér handelingen dan voorheen.

Hetzelfde met tekstverwerkingsprogramma's. Een heleboel functionaliteiten daarvan gebruik ik al niet meer, omdat die door de programmeurs al zo ver zijn "doorontwikkeld" met quasi-"slimme" gokjes wat ik zou willen, dat het gebruik ervan stukken lastiger is dan een aantal jaren geleden.

Ik zou terugwillen naar browsers en applicaties die simpel zijn, en die extra automatisering brengen in de vorm van "opt-ins", en dus niet in de vorm van "opt-outs".

En dus ook dat als je een nieuwe laptop koopt, die niet al volgestouwd is met meuk, die je er door de winkel slechts gedeeltelijk af kan laten halen.

De pogingen om klanten te infantiliseren, moeten een keer ophouden.

Misschien moeten er een keer een soort "biodynamische" ontwikkelaars komen, die applicaties ontwikkelen zonder allerlei toegevoegde synthetische fratsen.
31-01-2022, 11:08 door Anoniem
Dit is onhandig. Ik hoop dat we deze feature wél uit mogen zetten?!
31-01-2022, 11:15 door Anoniem
Al die nieuwe features van het internet... Echt fantastisch.
31-01-2022, 11:15 door Anoniem
Het downloaden wordt makkelijker, maar het weer verwijderen van ongewenste downloads wordt moeilijker. Je moet een goed overzicht houden van waar op je harde schijf Firefox alles neerplant en dat na elke browser sessie controleren op ongewenste downloads. Volgens mij had je daar vroeger in de jaren negentig een term voor.. drive-by download?
31-01-2022, 11:30 door _R0N_
Slechte zaak, je wilt bepalen waar de bestanden naartoe gedownload worden.
31-01-2022, 11:50 door Anoniem
Ik raad iedereen het artikel helemaal te lezen.
Er staat duidelijk dat de standaardinstelling gewijzigd kan worden.
31-01-2022, 11:56 door Anoniem
Zeer onpraktisch. Ik wil zelf kunnen bepalen waar de bestanden worden opgeslagen.
Verplaatsen van de vaste downloadmap naar de gewenste doellocatie via de verkenner is een extra handeling.
31-01-2022, 11:57 door Anoniem
Lezen tot het einde, mensen:
{i]Mozilla: [/i] Gebruikers kunnen de standaardinstelling wel aanpassen, zodat de browser alsnog vraagt wat er met het bestand moet worden gedaan. Ook is het mogelijk om de standaard downloadlocatie aan te passen of voor elke download een locatie op te geven.
Mozilla heeft enkel een andere default gekozen, als je het zo graag anders wilt, dan pas je het toch gewoon aan?

En voor malware is het een extra drempel, omdat er niet meer automatisch iets uitgevoerd wordt. Dat is dus nu wel weer een 2e bewuste handeling geworden.
Wat mij betreft én winst voor gebruikersvriendelijkheid én winst voor gebruikersveiligheid.
31-01-2022, 11:58 door Anoniem
Lezen jullie het bericht?
Door Anoniem: Dit is onhandig. Ik hoop dat we deze feature wél uit mogen zetten?!
Door _R0N_: Slechte zaak, je wilt bepalen waar de bestanden naartoe gedownload worden.

Laatste alinea van het artikel:
Gebruikers kunnen de standaardinstelling wel aanpassen, zodat de browser alsnog vraagt wat er met het bestand moet worden gedaan. Ook is het mogelijk om de standaard downloadlocatie aan te passen of voor elke download een locatie op te geven. Firefox 97 verschijnt op 8 februari.
31-01-2022, 12:06 door botbot
Door Anoniem: Dit is onhandig. Ik hoop dat we deze feature wél uit mogen zetten?!
ja
31-01-2022, 12:07 door botbot - Bijgewerkt: 31-01-2022, 12:10
Door _R0N_: Slechte zaak, je wilt bepalen waar de bestanden naartoe gedownload worden.
Je kan het uitzetten.

Maargoed, als ik nu de vraag krijg van firefox: wil je het openen of opslaan. Kan ik geen directory kiezen waar ik het wil opslaan. Alles gaat naar de Downloads directory.
31-01-2022, 12:12 door botbot - Bijgewerkt: 31-01-2022, 12:14
Door Anoniem: Het downloaden wordt makkelijker, maar het weer verwijderen van ongewenste downloads wordt moeilijker. Je moet een goed overzicht houden van waar op je harde schijf Firefox alles neerplant en dat na elke browser sessie controleren op ongewenste downloads. Volgens mij had je daar vroeger in de jaren negentig een term voor.. drive-by download?

Op veel websites heb je een automatische redirect voor de download, meestal zijn die pagina's wel voorzien van een: "Klik op de 'direct' link als het niet automagisch gedownload wordt."-melding.
Ik zou het redelijk fout vinden als Firefox niet even een melding geeft: "Jo wil je dit bestand opslaan? Ja/Nee" Dat ze de optie om direct te openen weglaten, ok, sure. Hoeveel mensen die totaal geen verstand hebben van computers klikken op "openen" als ze een vraag voorgeschoteld krijgen bij Download, terwijl ze simpelweg niet weten wat ze aan het doen zijn.
31-01-2022, 12:29 door Anoniem
Voor noknow's altijd nog beter om de rat standaard te downloaden dan om hem te openen zullen we maar zeggen.
31-01-2022, 12:48 door Anoniem
Door botbot:
Door _R0N_: Slechte zaak, je wilt bepalen waar de bestanden naartoe gedownload worden.
Je kan het uitzetten.

Maargoed, als ik nu de vraag krijg van firefox: wil je het openen of opslaan. Kan ik geen directory kiezen waar ik het wil opslaan. Alles gaat naar de Downloads directory.

Als je met Windows werkt, dan kan dat wel. Zoek maar eens goed in de instellingen van Firefox.
Bij Android niet. (beperking van het OS)
iOS en Linux weet ik niet.
31-01-2022, 13:52 door Anoniem
Quote: "Volgens Mozilla is het niet meer nodig om een dialoogvenster te tonen, aangezien downloads meestal een bewuste actie van de gebruiker zijn".

Ik word hier niet helemaal blij van dat dit de standaard instelling is.
Vooral het woord 'meestal' in de ge-quote zin is juist van belang. Meestal is het een bewuste actie maar soms ook niet en dan kan het toch behoorlijk misgaan!!!!
31-01-2022, 13:54 door meneer
Door Anoniem: Is dit een voordeel voor ransomware?
Nee, je moet de ransomware installer nog steeds handmatig starten, ff installeert niets automatisch na download.
31-01-2022, 15:14 door Briolet
De aankomende versie van Mozilla Firefox, die over een week verschijnt, zal bestanden voortaan automatisch downloaden. Gebruikers krijgen na het aanklikken van een bestand geen melding meer met de vraag wat ze ermee willen doen.

Klopt dat wel? Als ik iets download in firefox, krijg ik nooit een vraag waar dat opgeslagen moet worden. Bij safari krijg ik tenminste nog de veligheidsvraag of ik een bepaalde site toesta om iets van te downloaden. (Dit wordt bij safari per site onthouden)

Ik kan me van geen browser herinneren dat ik elke keer de vraag krijg, waar het bestand heen moet. Alles download naar de ingestelde locatie. Er is wel een setting in de huidige Firefox waar ik kan kiezen om de downloadlocatie elke keer te vragen. (Versie 96.0.3 )
31-01-2022, 15:14 door Anoniem
Je zal maar eens op een site of Chan komen waar een of andere gek wel kinderporno of terroristische materiaal gepubliceerd hebben, hang je zelf dankzij deze innovatieve ontwikkeling ook.
Soms heb ik het idee dat dit soort ontwikkelingen alleen zijn om de autoriteiten te helpen om onschuldige mensen links of rechtsom te kunnen vervolgen. (jammer dat links2 nog steeds geen goedwerkende JavaScript heeft, en html5 is iets wat ik ook nooit gehad zou willen hebben)
31-01-2022, 15:18 door Anoniem
Vind ik een erg slechte zaak.

Dit verhoogt voor de meeste gebruikers het risico van https://owasp.org/www-community/attacks/Binary_planting, aangezien met de standaardinstellingen ineens DLLs zonder interactie van de gebruiker in de Downloads directory kunnen landen.
31-01-2022, 19:09 door Goeroeboeroe
Als je met Windows werkt, dan kan dat wel. Zoek maar eens goed in de instellingen van Firefox.
Bij Android niet. (beperking van het OS)
iOS en Linux weet ik niet.

In Linux kun je in de instellingen een vaste directory opgeven of kiezen dat elke keer wordt gevraagd, waar je de download wilt parkeren.
19-04-2022, 15:19 door Anoniem
Verschrikkelijk irritant dit. Als ik alleen iets wil printen, maar niet op wil slaan gebeurt dit toch... Zo zit de download map zo vol...
06-09-2022, 16:59 door Anoniem
Het is ongewenst downloads direct automatisch te openen i.v.m. het risico. Het maakt niet uit hoe je de instellingen aanpast het blijft automatisch gaan, ook als je kiest voor eerst een vraag wizard. Dit moet echt teruggedraaid worden door Mozilla. Elke keer als je een download geopend hebt moet je de map download direct aanpassen en de download verwijderen. Een slechte doordachte grap van de makers van Mozilla! Tot op heden 6 september 2022 is er nog niet teruggedraaid.
13-01-2023, 17:01 door Anoniem
Het is vreselijk irritant dat downlaods automatisch worden opgesalgen. Als je bestanden alleen wilt openen, om ze vervolgens ergens anders op te slaan, kom je altijd eerst in de map downloads terecht. Doe hier iets aan. Een bestand dat je wilt downloaden hoeft niet altijd in de map downloads opgeslagen te worden!!!!!!!! Er is niet voor niks de optie om te kiezen tussen opslaan en openen. Dit suggereert dat een bestand geopend kan worden, zonder dat het wordt opgeslagen, maar dit kan dus niet!! Erg vervelend.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.