image

Van Huffelen: Nederlandse digitale identiteitskaart wettelijk nog niet mogelijk

vrijdag 11 februari 2022, 10:47 door Redactie, 48 reacties

Een Nederlandse digitale identiteitskaart is wettelijk nog niet mogelijk, zo stelt staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. Ze reageerde op vragen van de SP of de coronapandemie wordt aangegrepen voor de invoering van een digitaal id-bewijs.

Follow the Money kwam in december met een artikel dat grote techbedrijven en overheden de komst van een nieuwe, digitale identiteit voor iedereen promoten en daarbij meeliften op de coronacrisis. Experts waarschuwden daarbij voor vergaande gevolgen. Zo vreest hoogleraar privacy en identiteit Bart Jacobs van de Radboud Universiteit voor "het einde van vrijheid zoals we die kennen" als politici de verkeerde keuzes maken. Volgens Jacobs zit achter de lobby voor digitale datavergaring "een agenda van surveillance waartegen we ons moeten verzetten."

Aanleiding voor SP-Kamerlid Leijten om opheldering te vragen. "Kunt u ingaan op de zorgen van wetenschappers dat de coronapandemie door bedrijven en politici wordt gebruikt of misbruikt om een digitale identiteitskaart (ID) in te voeren?", zo stelde ze de vraag. "De Nederlandse digitale identiteitskaart bestaat op dit moment niet. De wet op de identificatieplicht laat dit niet toe", reageert Van Huffelen.

Leijten wilde ook van de staatssecretaris weten in hoeverre zij het ethisch verantwoord vindt dat bedrijven of beleidsmakers een gezondheidscrisis gebruiken om een digitale identiteit aan te prijzen, waardoor zij meer winst kunnen maken of meer invloed kunnen vergaren door dataverzameling. "Er is door de overheid geen gezondheidscrisis gebruikt om meer winst te maken of invloed te vergaren door datavergaring", laat Van Huffelen daarop weten.

Volgens de staatssecretaris zal de verdere doorontwikkeling van de digitale identiteitsinfrastructuur altijd een maatschappelijk vraagstuk zijn dat weloverwogen stappen vergt. "De kern is dat ik wil bouwen aan vertrouwen in de digitale wereld door een betrouwbare digitale identiteit infrastructuur in te richten. Winst van private partijen zal hierbij geen doel zijn. Invloed vergaren door middel van dataverzameling bij het gebruik van digitale identiteitsmiddelen is voor zowel overheden als private partijen volgens de voorgestelde wetgeving niet toegestaan", zo laat ze weten.

SP-Kamerlid Leijten vroeg de staatssecretaris ook of ze kritiek van experts begrijpt die aangeven dat hoewel mensen bij een digitale identiteit eigenaar lijken te zijn van hun eigen data, dit principe wordt ondermijnd door verdienmodellen van verschillende deelnemers en aanbieders van digitale identiteiten.

Daarop stelt Van Huffelen dat zowel bij een Europese digitale identiteit als in de voorstellen voor de Wet Digitale Overheid gebruiks- en gebruikersgegevens en eventuele andere persoonsgegevens niet gebruikt mogen worden voor andere doeleinden dan de veilige uitgifte van inlogmiddelen en het inloggen met deze middelen. "De data van mensen dienen dus niet het verdienmodel van een aanbieder van een digitaal identiteitsmiddel, omdat dit onder de voorgestelde wetgeving niet wordt toegestaan", voegt ze toe.

Leijten wilde ook van de staatssecretaris weten hoe wenselijk de invloed is van onder andere Microsoft, maar ook andere multinationals of big techbedrijven, in de oproep aan overheden tot het ontwikkelen van een zogenoemde coronapas. Daarop antwoordt Van Huffelen dat de Europese digitale identiteit onafhankelijk van de Europese coronapas wordt ontwikkeld. Wel zal er en kennis en ervaring vanuit het bedrijfsleven worden gebruikt. "Dit doen we op een open wijze met een gelijk speelveld voor de betrokken partijen", aldus de staatssecretaris.

Reacties (48)
11-02-2022, 10:53 door Anoniem
Komt er wel.
Steekpenning hier, mooi baantje in vooruitschiet daar, zo weer klaar.
11-02-2022, 10:54 door Anoniem
Weer zo'n typische naieve/domme kamervraag:
Leijten wilde ook van de staatssecretaris weten in hoeverre zij het ethisch verantwoord vindt dat bedrijven of beleidsmakers een gezondheidscrisis gebruiken om een digitale identiteit aan te prijzen, waardoor zij meer winst kunnen maken of meer invloed kunnen vergaren door dataverzameling. "Er is door de overheid geen gezondheidscrisis gebruikt om meer winst te maken of invloed te vergaren door datavergaring", laat Van Huffelen daarop weten.

Wat heeft dat nou voor zin zo'n vraag te stellen? Verwacht je dan het antwoord "ja dat klopt, we dachten hee dat is mooi een crisis, dan kunnen we meteen even wat dingetjes aanpassen naar onze zin"??
Als dat het geval is antwoorden ze dat echt niet op een kamervraag. Daar zul je voor in debat moeten.
Wanneer leert de SP dat nou eens?
11-02-2022, 10:57 door Anoniem
De grote leugen is al begonnen. China 2.0 komt eraan! Ook in Europa. Bij elke stap die je straks verkeerd verlies je een vinkje. Net zolang totdat, je je rijbewijs, geld, woning en toegang tot wat dan ook kwijt bent! Wordt wakker allemaal!
11-02-2022, 11:20 door Anoniem
Er is al een digitale ID aanbieder: IRMA.app
Alles lokaal, tonen van gegevens is o.b.v. selectie van gebruiker.
Bonus: van NLse makelij.
Oh, en het is open source.
Precies wat je wilt dus. Je mag natuurlijk het wiel opnieuw uitvinden, maar ronder gaat het er niet meer van worden.
11-02-2022, 11:27 door Anoniem
Waren deze vragen opgesteld door iemand in de brugklas van de middelbare school?
Gemiste kans om goede, kritische vragen te stellen en om meer informatie (zinvolle) te verkrijgen.
11-02-2022, 11:31 door Anoniem
Wat een slechte vragen zeg.
Gelukkig zijn er ook betere kamervragen gesteld waarover security.nl al eerder berichtte: https://www.security.nl/posting/741311/Kamervragen+over+rol+Nederland+bij+ontwikkeling+Europese+digitale+identiteit
11-02-2022, 11:32 door Anoniem
Experts waarschuwden daarbij voor vergaande gevolgen. Zo vreest hoogleraar privacy en identiteit Bart Jacobs van de Radboud Universiteit voor "het einde van vrijheid zoals we die kennen"
Maar als het wettelijk wel mogelijjk is, dan krijgen we dit zoals gewoonlijk door de strot geduwd? Nee, dank u.
Ik denk dat ik maar besluit om mijn vrijheid te houden.
11-02-2022, 11:34 door Anoniem
Leijten wilde ook van de staatssecretaris weten hoe wenselijk de invloed is van onder andere Microsoft
Als iedereen nu gewoon nee zegt, dan gaat dit plannetje op de helling, net zoals 2g.
11-02-2022, 11:55 door Anoniem
Ik neem aan dat dit het zelfde is?
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-digital-identity_nl

Er zijn talloze situaties waarin u zo’n Europese digitale identiteit zou kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

officiële handelingen zoals de aanvraag van een geboorteakte of een medische verklaring, een adreswijziging enz.
een bankrekening openen
uw belastingaangifte
een inschrijving aan een universiteit (ook in een ander land)
een recept van uw dokter bewaren en in een ander EU-land afhalen
uw leeftijd bewijzen
een auto huren met uw digitaal rijbewijs
inchecken in een hotel

Met andere woorden: doe je aan deze gekte niet mee, dan snijd je jezelf voor een deel van de maatschappij af. En let op: straks wordt het natuurlijk zo doorgevoerd, dat je niet meer weigeren kan.

Lekker vooruitzicht weer.
11-02-2022, 11:57 door Anoniem
Houden zo!
11-02-2022, 12:15 door Anoniem
Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
11-02-2022, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem: Houden zo!

Ja, maar ja, we kennen de mores van de Haagse politici inmiddels. Kijk naar de vaccinatiedrang/-dwang discussie. "Nee hoor, die komt er niet. Die komt er nooit!". Om vervolgens onder het mom van "voortschrijdend inzicht" en "we moeten oude mensen beschermen hoor" vervolgens binnen een paar weken vol op dat drang/dwangorgel los te gaan.
De gevaccineerden vinden het wel best, want het gaat hen niet aan. En ook bij de digitale identiteit zal dat gebeuren. Vlak voor het Kerstreces het wetsvoorstel naar de Kamer sturen, geen discussie, nog een crisis om dit goed te praten/ er doorheen te drukken en we zitten er aan vast, stapje voor stapje, over een periode van misschien wel 10 - 15 jaar, zonder dat je het beseft.
En net zoals die QR code laten we ook dit gebeuren, "want zo'n klein stapje is toch niet erg"? En als China 2.0 er is, dan weten we het zo goed te praten dat "dat tuig dat nu niet meer met het openbaar vervoer mag zich ook maar normaal hadden moeten gedragen, dus eigen schuld".

Ik zie het soms wat somber in voor de toekomst. Dat komt wellicht ook door de leeftijd. Veel mooie dingen zijn erbij gekomen de laatste decennia, maar soms mis ik ook de relatieve zorgeloosheid van een tijdperk zonder internet, social media, traceerbaarheid van iedere klik op het internet, adoptie van te misbruiken technieken om mensen in de gaten te houden, te weinig inspraak in de richting waar dit land naartoe gaat, politieke achterkamertjes over zeer fundamentele zaken etc. Interessante tijden, maar ook gevaarlijke.
11-02-2022, 12:28 door Anoniem
Door Anoniem: Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
Maar vertel ons dan wel even hoe de overige 63% is verdeeld, want 37% is bij lange na geen meerderheid.
11-02-2022, 12:29 door majortom - Bijgewerkt: 11-02-2022, 12:29
Door Anoniem: Ik neem aan dat dit het zelfde is?
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-digital-identity_nl

Er zijn talloze situaties waarin u zo’n Europese digitale identiteit zou kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

officiële handelingen zoals de aanvraag van een geboorteakte of een medische verklaring, een adreswijziging enz.
een bankrekening openen
uw belastingaangifte
een inschrijving aan een universiteit (ook in een ander land)
een recept van uw dokter bewaren en in een ander EU-land afhalen
uw leeftijd bewijzen
een auto huren met uw digitaal rijbewijs
inchecken in een hotel

Met andere woorden: doe je aan deze gekte niet mee, dan snijd je jezelf voor een deel van de maatschappij af. En let op: straks wordt het natuurlijk zo doorgevoerd, dat je niet meer weigeren kan.

Lekker vooruitzicht weer.
Vervolgens zal gesteld worden op het moment dat degenen die hier niet aan mee willen doen protesteren: "het is een vrije keuze, maar aan keuzes hangen consequenties". Precies wat er tijdens de pandemie continu als drogreden wordt gehanteerd.

Het is geen vrije keuze, want op het moment dat je niet meedoet wordt je voor een deel buitengesloten van de maatschappij. En nee, niet voor de echt essentiele dingen, maar wel voor de zaken waaraan je nog enigzins plezier kunt beleven.

O wacht, het lijkt de coronapas wel.
11-02-2022, 13:23 door Anoniem
...... Invloed vergaren door middel van dataverzameling bij het gebruik
dat is slechts de ene helft van het verhaal. Indirecte fuik werking moet / big brother ook onmogelijk worden. Anders heb je alsnog een scheve afhankelijkheid voor mensen en overheid. Dus geen data hording, geen aanpalende toepassingen waar een deugd score voor wordt bijgehouden. Zoals bij de waaier van gezondheid, leefstijl en dergelijke zoals bij de eid van de eu.
11-02-2022, 13:27 door Anoniem
Door Anoniem: Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
Dus de minderheid is tegen. Volgens de democratie geldt de meerderheid!
11-02-2022, 13:30 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem: Ik neem aan dat dit het zelfde is?
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-digital-identity_nl

Er zijn talloze situaties waarin u zo’n Europese digitale identiteit zou kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

officiële handelingen zoals de aanvraag van een geboorteakte of een medische verklaring, een adreswijziging enz.
een bankrekening openen
uw belastingaangifte
een inschrijving aan een universiteit (ook in een ander land)
een recept van uw dokter bewaren en in een ander EU-land afhalen
uw leeftijd bewijzen
een auto huren met uw digitaal rijbewijs
inchecken in een hotel

Met andere woorden: doe je aan deze gekte niet mee, dan snijd je jezelf voor een deel van de maatschappij af. En let op: straks wordt het natuurlijk zo doorgevoerd, dat je niet meer weigeren kan.

Lekker vooruitzicht weer.
Vervolgens zal gesteld worden op het moment dat degenen die hier niet aan mee willen doen protesteren: "het is een vrije keuze, maar aan keuzes hangen consequenties". Precies wat er tijdens de pandemie continu als drogreden wordt gehanteerd.

Het is geen vrije keuze, want op het moment dat je niet meedoet wordt je voor een deel buitengesloten van de maatschappij. En nee, niet voor de echt essentiele dingen, maar wel voor de zaken waaraan je nog enigzins plezier kunt beleven.

O wacht, het lijkt de coronapas wel.
Helaas is dat normaal. Aan elke keuze, die je in jouw leven maakt, hangen consequenties.
11-02-2022, 13:36 door Anoniem
Daarop stelt Van Huffelen dat zowel bij een Europese digitale identiteit als in de voorstellen voor de Wet Digitale Overheid gebruiks- en gebruikersgegevens en eventuele andere persoonsgegevens niet gebruikt mogen worden voor andere doeleinden dan de veilige uitgifte van inlogmiddelen en het inloggen met deze middelen. "De data van mensen dienen dus niet het verdienmodel van een aanbieder van een digitaal identiteitsmiddel, omdat dit onder de voorgestelde wetgeving niet wordt toegestaan", voegt ze toe.

Lijkt wel net als bij de geheime diensten... ze mogen het niet maar doen het toch en als ze gepakt worden wijzigen we toch gewoon de wet.
11-02-2022, 13:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
Maar vertel ons dan wel even hoe de overige 63% is verdeeld, want 37% is bij lange na geen meerderheid.
Ja precies. Daarom moet er ook een Referendum komen.
11-02-2022, 13:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
Dus de minderheid is tegen. Volgens de democratie geldt de meerderheid!
Vraag is of hun statistische steekproef wel representatief is. Dat vermeldt de schrijver hier niet.
11-02-2022, 13:46 door Anoniem
In België kunnen we al meer dan 10 jaar met onze fysieke identiteitskaart digitaal inloggen en documenten digitaal ondertekenen. Dit is een PKI gebaseerde oplossing. Je hebt een kaartlezer nodig en de PIN/PUK codes die bij je identiteitskaart horen. Dit wordt gebruikt door de overheid om in te loggen bij de belastingen, de ziekteverzekering, pensioenen, ...

Verder hebben we nog Itsme, dat is een meer commerciële oplossing die hoofdzakelijk ontwikkeld is door de Belgische banken. Je kan via je bank een account aanmaken waarbij je dient in te loggen in de self banking portaal van je bank. De bank is verplicht om de identiteit van elke rekeninghouder te kennen en zodus kan Itsme gekoppeld worden met je identiteit.
Itsme kan je nadien gebruiken om in te loggen bij de bank maar ook bij de overheid voor dezelfde taken als de identiteitskaart. Omdat Itsme een app op je telefoon is heb je geen kaartlezer meer nodig.
Itsme laat zien op het scherm welke gegevens overgedragen worden bij het inloggen.

Volgens mij zijn we in België in het algemeen niet slechter af dan in Nederland op gebied van vrijheden, dus er is hier weer veel paniek om niets.
11-02-2022, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: Weer zo'n typische naieve/domme kamervraag:
Leijten wilde ook van de staatssecretaris weten in hoeverre zij het ethisch verantwoord vindt dat bedrijven of beleidsmakers een gezondheidscrisis gebruiken om een digitale identiteit aan te prijzen, waardoor zij meer winst kunnen maken of meer invloed kunnen vergaren door dataverzameling. "Er is door de overheid geen gezondheidscrisis gebruikt om meer winst te maken of invloed te vergaren door datavergaring", laat Van Huffelen daarop weten.

Wat heeft dat nou voor zin zo'n vraag te stellen? Verwacht je dan het antwoord "ja dat klopt, we dachten hee dat is mooi een crisis, dan kunnen we meteen even wat dingetjes aanpassen naar onze zin"??
Als dat het geval is antwoorden ze dat echt niet op een kamervraag. Daar zul je voor in debat moeten.
Wanneer leert de SP dat nou eens?
Het gaat niet om het antwoord dat je verwacht maar dat je krijgt en daar kun je op reageren. Of ga je reageren op
antwoorden die je zelf verzint of bijvoorbeeld verwacht.
11-02-2022, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem: Komt er wel.
Steekpenning hier, mooi baantje in vooruitschiet daar, zo weer klaar.

Dan zal de kamer het zelf ook wel weten. Maar volgens mij hebben we deze al in beperkte vorm: DigiD.
11-02-2022, 14:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
Dus de minderheid is tegen. Volgens de democratie geldt de meerderheid!
Vraag is of hun statistische steekproef wel representatief is. Dat vermeldt de schrijver hier niet.
Hij heeft het over de officiële EU cijfers!
11-02-2022, 14:50 door Anoniem
NOG niet mogelijk.

Met de corona app is de gewenning begonnen om op je smartphone je ID te hebben
11-02-2022, 14:50 door Anoniem
Door Anoniem: In België kunnen we al meer dan 10 jaar met onze fysieke identiteitskaart digitaal inloggen en documenten digitaal ondertekenen. Dit is een PKI gebaseerde oplossing. Je hebt een kaartlezer nodig en de PIN/PUK codes die bij je identiteitskaart horen. Dit wordt gebruikt door de overheid om in te loggen bij de belastingen, de ziekteverzekering, pensioenen, ...
Ja heel indrukwekkend! Ook de manier waarop dat ontworpen is en de dingen waar ze allemaal aan gedacht hebben!
Nu zitten in Belgie natuurlijk heel goede experts op het gebied van cryptografie en PKI, dus daar kunnen ze zo iets
wel maken. Ook heeft men kennelijk minder problemen met het aanspreken van een deskundige ipv het doen van
een aanbesteding tegen laagste kosten en dan maar weer afwachten wie er op de klus komt te zitten.
Werkte men hier in Nederland maar op deze manier, dan liepen we geen 10 jaar achter op de feiten.
11-02-2022, 15:35 door Anoniem
Door Anoniem: Weer zo'n typische naieve/domme kamervraag:
Wat heeft dat nou voor zin zo'n vraag te stellen? Verwacht je dan het antwoord "ja dat klopt, we dachten hee dat is mooi een crisis, dan kunnen we meteen even wat dingetjes aanpassen naar onze zin"??
De zin van die vraag stellen is overduidelijk:
Je komt er mee in het nieuws. Op security.nl is er een item en er staat duidelijk in dat Leijten van de SP die vraag heeft gesteld. - Daar haal je direct stemmen mee binnen.
- Het komt onder de aandacht van mensen. Kijk eens hoeveel reacties er op dit topic zijn.
11-02-2022, 16:39 door Anoniem
Ik vraag mij dan altijd af: Wat is er mis met de analoge Id kaart wat wel met de digitale variant kan? Ik vind de chip die er tegenwoordig in zit al ver gaan. Is het meer dan een bezuiniging op mensen die zo'n analoge kaart moeten controleren? Bijvoorbeeld bij de receptie in een ziekenhuis of een medewerker van de bank? Je geeft je kaart af aan zo'n persoon en die kijkt dan of de echtheidskenmerken kloppen en je bent wie de analoge kaart zegt dat je bent. Dat geeft toch ook een zekere mate van veiligheid zo'n echte controle? Niet een zuil die zegt: "Bliep, groen vinkje, poortje gaat open".
11-02-2022, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Weer zo'n typische naieve/domme kamervraag:
Leijten wilde ook van de staatssecretaris weten in hoeverre zij het ethisch verantwoord vindt dat bedrijven of beleidsmakers een gezondheidscrisis gebruiken om een digitale identiteit aan te prijzen, waardoor zij meer winst kunnen maken of meer invloed kunnen vergaren door dataverzameling. "Er is door de overheid geen gezondheidscrisis gebruikt om meer winst te maken of invloed te vergaren door datavergaring", laat Van Huffelen daarop weten.

Wat heeft dat nou voor zin zo'n vraag te stellen? Verwacht je dan het antwoord "ja dat klopt, we dachten hee dat is mooi een crisis, dan kunnen we meteen even wat dingetjes aanpassen naar onze zin"??
Als dat het geval is antwoorden ze dat echt niet op een kamervraag. Daar zul je voor in debat moeten.
Wanneer leert de SP dat nou eens?

Weer zo'n ondoordachte reactie: wanneer leert een D66'er eens gewoon de waarheid spreken? En er te zijn voor het volk en niet enkel in eigen belang. En waarom heeft zij geen nee tegen deze functie gezegd? Wetende hier ongeschikt voor te zijn.
11-02-2022, 16:57 door spatieman
oh die wordt gelinkt aan het CTB, geen booster, gewoon de bak in wegen geen identificatie.
11-02-2022, 17:06 door majortom
Door Anoniem:
Door majortom:
Door Anoniem: Ik neem aan dat dit het zelfde is?
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-digital-identity_nl

Er zijn talloze situaties waarin u zo’n Europese digitale identiteit zou kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

officiële handelingen zoals de aanvraag van een geboorteakte of een medische verklaring, een adreswijziging enz.
een bankrekening openen
uw belastingaangifte
een inschrijving aan een universiteit (ook in een ander land)
een recept van uw dokter bewaren en in een ander EU-land afhalen
uw leeftijd bewijzen
een auto huren met uw digitaal rijbewijs
inchecken in een hotel

Met andere woorden: doe je aan deze gekte niet mee, dan snijd je jezelf voor een deel van de maatschappij af. En let op: straks wordt het natuurlijk zo doorgevoerd, dat je niet meer weigeren kan.

Lekker vooruitzicht weer.
Vervolgens zal gesteld worden op het moment dat degenen die hier niet aan mee willen doen protesteren: "het is een vrije keuze, maar aan keuzes hangen consequenties". Precies wat er tijdens de pandemie continu als drogreden wordt gehanteerd.

Het is geen vrije keuze, want op het moment dat je niet meedoet wordt je voor een deel buitengesloten van de maatschappij. En nee, niet voor de echt essentiele dingen, maar wel voor de zaken waaraan je nog enigzins plezier kunt beleven.

O wacht, het lijkt de coronapas wel.
Helaas is dat normaal. Aan elke keuze, die je in jouw leven maakt, hangen consequenties.
Dat is op zich niet erg zolang er een alternatief is. Het wordt een gedwongen keuze als er geen alternatief is. En een gedwongen keuze is geen keuze meer maar een verplichting.
11-02-2022, 19:15 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: In België kunnen we al meer dan 10 jaar met onze fysieke identiteitskaart digitaal inloggen en documenten digitaal ondertekenen. Dit is een PKI gebaseerde oplossing. Je hebt een kaartlezer nodig en de PIN/PUK codes die bij je identiteitskaart horen. Dit wordt gebruikt door de overheid om in te loggen bij de belastingen, de ziekteverzekering, pensioenen, ...

Verder hebben we nog Itsme, dat is een meer commerciële oplossing die hoofdzakelijk ontwikkeld is door de Belgische banken. Je kan via je bank een account aanmaken waarbij je dient in te loggen in de self banking portaal van je bank. De bank is verplicht om de identiteit van elke rekeninghouder te kennen en zodus kan Itsme gekoppeld worden met je identiteit.
Itsme kan je nadien gebruiken om in te loggen bij de bank maar ook bij de overheid voor dezelfde taken als de identiteitskaart. Omdat Itsme een app op je telefoon is heb je geen kaartlezer meer nodig.
Itsme laat zien op het scherm welke gegevens overgedragen worden bij het inloggen.

Volgens mij zijn we in België in het algemeen niet slechter af dan in Nederland op gebied van vrijheden, dus er is hier weer veel paniek om niets.

Het nationale probleem van ons Nederlanders is dat we altijd wijzen naar het buitenland om te roeptoeteren dat we het minder slecht doen, en nooit naar het buitenland kijken als zij het (A) daar beter doen, en (B) bijgevolg te stijfkoppig zijn om daarvan te leren, en (C) allerergst een eigen wiel gaan uitvinden dat slingert, hotst en botst.

Ziedaar onze grootste 'verdienste': wij Hollandse kaaskoppen zitten nog veel te veel met die inmiddels totaal verachtelijke VOC mentaliteit in de kop.
11-02-2022, 19:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
Maar vertel ons dan wel even hoe de overige 63% is verdeeld, want 37% is bij lange na geen meerderheid.

Democratie is de tirannie van de meerderheid.
11-02-2022, 19:55 door Anoniem
Door Anoniem: Democratie is de tirannie van de meerderheid.
Nee, dat is niet zo. Lang niet alles wat een meerderheid nu roept gaat door. Bijvoorbeeld omdat in het verleden een meerderheid heeft bepaald dat minderheden bestaansrecht hebben. In een moderne democratie kunnen twee wolven en een schaap niet democratisch besluiten dat het schaap wordt opgegeten, want er was al vastgelegd dat dat niet mag.

Als democratie de tirannie van de meerderheid is dan kunnen de twee wolven wél dat ene schaap democratisch opeten. Maar denk even iets verder na dan je neus lang is. Als het zo zou werken zou het schaap de bui al zien hangen en in plaats van aan de stemming over de maaltijd mee te doen zorgen dat die zich ruim op tijd uit de voeten heeft gemaakt. Met andere woorden, als democratie zo zou werken zou het levensgevaarlijk zijn voor minderheden om van hun stemrecht gebruik te maken. Maar als niet iedereen zijn stem kan uitbrengen zonder heftige consequenties dan is het meteen geen democratie meer. Dat werkt simpelweg niet. Daarom zijn democratieën zoals we ze vandaag de dag kennen geen tirannie van de meerderheid.

Dat besluiten uit het verleden grenzen stellen aan wat nu besloten kan worden maakt dat het niet zomaar een democratie is waar we in leven maar een democratische rechtsstaat.
11-02-2022, 22:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Democratie is de tirannie van de meerderheid.
Nee, dat is niet zo. Lang niet alles wat een meerderheid nu roept gaat door.
We hebben hier geen directe democratie maar een representatieve democratie.
Dwz je kunt als stemmer niet bepalen wat er besloten wordt, maar alleen wie er op de stoeltjes komen te zitten om als
representant van jouw mening tot een besluit te komen.
Het idee was daarbij ooit dat er dan "verstandige" mensen op die stoeltjes kwamen om de besluiten te nemen, en dat
die niet de meest populaire besluiten nemen maar de besluiten die het beste zijn voor iedereen.
De laatste tijd verwatert dat een beetje om dat de grootste idioten in de kamer gekozen worden.
Een ander probleem is dat door de steeds grotere versnippering het niet meer mogelijk is dat de gekozen mensen als
ze eenmaal zitten het beleid uitvoeren wat ze voor de verkiezingen als hun programma hebben verspreid, omdat ze
altijd met minstens 3 andersdenkende partijen moeten samenwerken. Dat vermindert het vertrouwen en het draagvlak.
12-02-2022, 04:37 door Lassoa
Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.

https://lassoa.com
12-02-2022, 08:54 door Anoniem
Het doel van al dat digi-gedram is elke keer weer meer controle over de burger.

Inmiddels doe ik helemaal niks meer digitaal met de overheid. 'Ik heb geen internet' scheelt veel discussie en het kan altijd zonder.
12-02-2022, 09:43 door Anoniem
Democratie is de tirannie van de meerderheid.
Deze opmerking roept bij mij toch om uitleg, ben benieuwd hoe jouw democratie dan wel is.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie

https://historiek.net/democratie-betekenis-kenmerken/82679/

Dus wat jij ook vindt het woord democratie heeft gewoon een betekenis, er mee eens zijn of niet staat daar los van.
12-02-2022, 09:51 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Democratie is de tirannie van de meerderheid.
Nee, dat is niet zo. Lang niet alles wat een meerderheid nu roept gaat door.
We hebben hier geen directe democratie maar een representatieve democratie.
Dwz je kunt als stemmer niet bepalen wat er besloten wordt, maar alleen wie er op de stoeltjes komen te zitten om als
representant van jouw mening tot een besluit te komen.
Het idee was daarbij ooit dat er dan "verstandige" mensen op die stoeltjes kwamen om de besluiten te nemen, en dat
die niet de meest populaire besluiten nemen maar de besluiten die het beste zijn voor iedereen.
De laatste tijd verwatert dat een beetje om dat de grootste idioten in de kamer gekozen worden.
Een ander probleem is dat door de steeds grotere versnippering het niet meer mogelijk is dat de gekozen mensen als
ze eenmaal zitten het beleid uitvoeren wat ze voor de verkiezingen als hun programma hebben verspreid, omdat ze
altijd met minstens 3 andersdenkende partijen moeten samenwerken. Dat vermindert het vertrouwen en het draagvlak.

Waar in mijn ogen jouw vertrouwen in het draagvlak door vermindert is de zucht naar een eenpartijstelsel dat in je kritiek op democratie ehh... doorsijpelt; dus niet letterlijk, maar in het totaalplaatje van je reactie drupt het er wel vanaf.

Zo is het dan natuurlijk onmogelijk dat er nog 'idioten in de kamer gekozen worden' (sic) want de kamer is afgevoerd naar 'de tribunalen'. Het land wordt dan geleid door echte idioten - mijn visie - die zichzelf.... (huh!) tot intelligentste deel van de natie hebben uitgeroepen na het gebruikelijke pump and circumstance (wapengekletter of erger)

Je schetst in ruwe lijnen zonder er direct naar te verwijzen geen rooskleurig toekomstbeeld voor Nederland.
12-02-2022, 11:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Leijten wilde ook van de staatssecretaris weten hoe wenselijk de invloed is van onder andere Microsoft
Als iedereen nu gewoon nee zegt, dan gaat dit plannetje op de helling, net zoals 2g.

En dat is het probleem, niet "iedereen" gaat "nee" zeggen...
Er zijn altijd mensen die hierin meegaan...

Vaak met dit soort zaken is het probleem dat het "langzaam" wordt geintroduceerd.
Dus beginnen met het gebruiken met "weinig functies", alleen identificeren, de jaren daarna als het er eenmaal is zal het steeds meer worden "uitgebreid", oftewel langzaam wordt je erin meegezogen...

Ik vergelijk het wel eens met een Kikker in een pan met water.
Als de kikker er in zit, je verwarmt het water beetje bij beetje, dan heeft hij niet door dat het heet gaat worden en blijft erin zitten.
Als de kikker in het hete water springt, zal die er gelijk uitspringen...
Helaas zitten wij dus nu in de pan :-)
12-02-2022, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
Dus de minderheid is tegen. Volgens de democratie geldt de meerderheid!

Welke democratie?
Als ik naar de Nederlandse democratie kijk, waar wij stemmen en uiteindelijk daarna coalities gevormd moeten worden...
Er stemt een hoog aantal mensen, circa 1 miljoen op de PVV.
Los van wat ik van die partij vind, daar gaat het dan nu even niet om...
In een democratie moet je dan naar het volk luisteren en deze partij dus niet direct uitsluiten, wat nu dus wel gebeurd, noem je dat een democratie?
12-02-2022, 12:02 door Anoniem
Door Anton Bleekers:
Waar in mijn ogen jouw vertrouwen in het draagvlak door vermindert is de zucht naar een eenpartijstelsel dat in je kritiek op democratie ehh... doorsijpelt; dus niet letterlijk, maar in het totaalplaatje van je reactie drupt het er wel vanaf.

Zo is het dan natuurlijk onmogelijk dat er nog 'idioten in de kamer gekozen worden' (sic) want de kamer is afgevoerd naar 'de tribunalen'. Het land wordt dan geleid door echte idioten - mijn visie - die zichzelf.... (huh!) tot intelligentste deel van de natie hebben uitgeroepen na het gebruikelijke pump and circumstance (wapengekletter of erger)

Je schetst in ruwe lijnen zonder er direct naar te verwijzen geen rooskleurig toekomstbeeld voor Nederland.

Ik ben er voor dat het aantal partijen in de 2e kamer wordt beperkt, bijvoorbeeld to 10. Dat is dus geen EENpartij stelsel, maar een stelsel waarbij alleen de 10 meest gekozen partijen de zetels verdelen en daar dan gemakkelijker een coalitie uit gevormd kan worden.
Dat zal het huidige "idioten probleem" niet zomaar oplossen omdat er nu idioten in de 2e kamer zitten die partijen vertegenwoordigen die deze top 10 wel zullen halen. Maar het lost wel het probleem op dat we langzaamaan afglijden naar een kamer met 100 partijen van 1 of 2 zetels.
Want dan hebben we straks alleen maar mensen in de kamer die gedwongen zijn iets heel anders te besluiten dan hun partijprogramma en verkiezingsbeloften hen ingeven.
13-02-2022, 18:25 door Anoniem
En je ziet nu dat men de meute er al an went, met de QR code tonen voor toegang tot, straks aan de grens, enz.
14-02-2022, 08:27 door Anoniem
Door Anoniem: Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
Dan heeft een referendum ook geen nut. 37% is ruimschoots een minderheid, dus wat er dan uit komt wordt volgens democratische regels genegeerd.
14-02-2022, 12:40 door S.A.T.A.N.
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tijd om het referendum van stal te halen, want uit de officiële cijfers van de EU is maar liefst 37% van de bevolking tegen.
Dan heeft een referendum ook geen nut. 37% is ruimschoots een minderheid, dus wat er dan uit komt wordt volgens democratische regels genegeerd.

Referenda geven alleen maar ellende (zoals grexit, brexit, catalaanse afscheiding, de limburgse afscheidingsbeweging, etc.)
14-02-2022, 13:17 door Anoniem
Een hoop reacties weer, maar in Nederland hebben we inmiddels al lang een Digid en een Europese variant daarvan (EIdas) is ook beschikbaar.

Daarnaast zit er op het Nederlandse paspoort al een Chip die alerlei gegevens van de persoon (biometrie), opslaat. Wat denken we nou nog niet te hebben rond E-identiteit? Dat je een app op de telefoon hebt in plaats van de ID kaart? Mijn vraag is of dat iets nuttigs toevoegt.
14-02-2022, 23:05 door Anoniem
Door Anoniem: Waren deze vragen opgesteld door iemand in de brugklas van de middelbare school?
Gemiste kans om goede, kritische vragen te stellen en om meer informatie (zinvolle) te verkrijgen.
Waarschijnlijk zijn de vragen al aangepast aan het niveau van de staatsecretaris, welke die vragen zal moeten beantwoorden. :-)
15-02-2022, 09:25 door Anoniem
Door Anoniem: Een hoop reacties weer, maar in Nederland hebben we inmiddels al lang een Digid en een Europese variant daarvan (EIdas) is ook beschikbaar.

Daarnaast zit er op het Nederlandse paspoort al een Chip die alerlei gegevens van de persoon (biometrie), opslaat. Wat denken we nou nog niet te hebben rond E-identiteit? Dat je een app op de telefoon hebt in plaats van de ID kaart? Mijn vraag is of dat iets nuttigs toevoegt.
Voor de burger niet voor de overheid wel.

Als je een Digid App hebt op je telefoon dan ben je te tracken .

Dat ben je in principe al maar nog niet via een officiële overheids app.

Ook ideaal om ongewenst gerdag te "ontmoedigen" als jij in de nabij toekomst je ID alleen digitaal hebt dan is het een koud kunstje om deze remote te disablen als je ongewenst gedrag vertoont.

Ik verwacht ook dat jij in de toekomst alleen via je ID op het internet mag inloggen eerst op publieke Wifi daarna zullen de internet providers ook eisen dat jij je ID gebruikt voor je internet connectie om KP en terrorisme tegen te gaan
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.