image

CDA wil opheldering over rol Nederlandse servers bij cyberaanvallen

vrijdag 18 februari 2022, 11:20 door Redactie, 6 reacties

Het CDA heeft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en minister Adriaansens van Economische Zaken vragen gesteld over de rol die Nederlandse servers spelen bij internationale cyberaanvallen. Aanleiding is een in Nederland gehuurde server die werd gebruikt bij een ddos-aanval op Oekraïense websites. Het ging om een command & control-server van een Mirai-botnet, dat slecht beveiligde IoT-apparaten infecteert en gebruikt voor ddos-aanvallen.

"Klopt het dat cybercriminelen hun illegale activiteiten graag via Nederland ontplooien vanwege de goede digitale infrastructuur hier? Welke (nationale) maatregelen gaat u nemen om van deze status af te komen? Staat dit onderwerp ook op de Europese agenda? Bent u bereid het bij de eerstvolgende gelegenheid (weer) te agenderen?", vraagt CDA-Kamerlid Bontenbal aan de ministers.

Die moeten ook duidelijk maken tegen welke partijen vanuit Nederland uitgevoerde aanvallen zijn gericht, hoe de verantwoordelijke criminelen precies te werk (kunnen) gaan en hoe vaak worden de internetcriminelen in kwestie en hun helpers opgespoord. Bontenbal wil ook weten hoe de bewindslieden bedrijven en overheden bijstaan om weerbaar te worden tegen cybercrime en of er ondersteuning en nazorg wordt geboden als zich een aanval heeft voorgedaan.

"Hoe is geborgd dat uit iedere (poging tot een) cyberaanval lessen worden getrokken om volgende aanvallen te voorkomen c.q. af te slaan? Waar is bij bedrijven en overheden behoefte aan? Indien u dit niet weet, wilt u dit nagaan via bijvoorbeeld een uitvraag bij de VNG of ondernemersorganisaties?", vraagt Bontenbal verder. De ministers hebben drie weken om op de vragen te reageren. Eerder stelde ook D66 Kamervragen over de ddos-aanval.

Image

Reacties (6)
18-02-2022, 13:06 door Anoniem
Oh nu het CDA ook al?
"Hoe is geborgd dat uit iedere (poging tot een) cyberaanval lessen worden getrokken om volgende aanvallen te voorkomen c.q. af te slaan? Waar is bij bedrijven en overheden behoefte aan? Indien u dit niet weet, wilt u dit nagaan via bijvoorbeeld een uitvraag bij de VNG of ondernemersorganisaties?"
Nou volgens mij is hier bij (bepaalde) bedrijven totaal GEEN behoefte aan!
Die verdienen hun geld met het verhuren van hun servercapaciteit (via een keten van wederverkopers) aan criminelen, en het zal hun aan hun reet roesten wie er aangevallen wordt door wie.
18-02-2022, 13:34 door Anoniem
Profilatiedrang.....D66 heeft vragen gesteld, nu moeten wij dat ook.

Wat voor kleuterklas is de politiek vandaag? Dit soort flauwekul kost bergen met geld. Prima dat er een paar vragen gesteld worden, de kamer is er op toe te zien dat kabinet en ambtenaren de juiste dingen doen. Maar kappen met deze kostbare bezigheidstherapie alleen maar om jezelf de profileren (op kosten van de belastingbetaler).
18-02-2022, 13:51 door Anoniem
Leuk die kamervragen. Zoals ik ze hier lees, lijkt het op een geval waarin de lamme aan de blinde vraagt om te helpen.

Klopt het dat cybercriminelen hun illegale activiteiten graag via Nederland ontplooien vanwege de goede digitale infrastructuur hier? -> vast wel, want een goede digitale infrastructuur werkt in het voordeel van zowel bedrijven als criminelen (bedrijven op een ongewenst vlak)
Welke (nationale) maatregelen gaat u nemen om van deze status af te komen? -> Wat wil je, STASI 2.0 of geen ongewenst/onnodig bespioneren van alle handelingen van iedereen binnen de NL-grenzen, want alleen dat eerste biedt mogelijkheden om tijdig in te grijpen. Anders is het a.s.a.p. reageren wanneer het binnenkomt.
Staat dit onderwerp ook op de Europese agenda? -> Zou wel moeten, maar met zoveel verschillend ingestelde regeringen is het mogelijk een onderwerp dat volkomen verkeerd uitgewerkt wordt, zie hierboven.
Bent u bereid het bij de eerstvolgende gelegenheid (weer) te agenderen? Agenderen heeft alleen zin, wanneer duidelijk is, wat de gewenste richting is en alleen met een grote politieke breedte aan ter zake kundige adviseurs. Zolang het op het niveau van eigenwijze thuisgebruikers blijft, kan er toch niets zinnnigs uitkomen.
18-02-2022, 15:55 door Anoniem
De onkunde is bij de 'bewindspersonen' goed leesbaar. Het vaak genoeg herhalen van de frames zonder onderbouwing moet weer meer (geld voor) digitale surveillance opleveren; Hét enige doel.
De gebruikelijke godwins ontbreken in het verhaal, zoals vaker de laatste tijd. Maar de zoveelste berichtgeving over ddos-aanvallen op Oekraïense bedrijven/instellingen -hoe vervelend ook- doet me onderhand twijfelen aan de nieuwswaarde.
En zoals eerder aangegeven: Iedereen kan serverruimte (onder)huren.
19-02-2022, 15:07 door Anoniem
Kleutertje Luister.

Hoi lieve kindjes van de powlietiek, vandaag is het niet tekenen of bloemetjes en bijtjes, vandaag gaan we het hebben over kompjoeters en internet! Dus al die mobieltje uit, of je gaat de gang op.

Kompjoeters bevatten data. Gegevens. Programmas (ook wel algoritmes genoemd, wat wat ander is dan een app, en nou uit die mobiel en luisteren!). Wat knap is aan kompjoeters is dat ze gegevens kunnen veranderen. Honderd miljoen miljard maal per seconde, nog hoger dan de lucht!

Als je naar iets uit een kompjoeter kijkt dan kan het al lang niet meer bestaan. Of iets heel anders zijn ineens. En als iemand anders kijkt kan het ook weer helemaal anders zijn. Het is net als de sterretjes in de lucht. Je kunt ze zien, maar dat licht heeft er honderd miljoen miljard jaar over gedaan. Nog hoger dan de lucht! Dus het is helemaal niet zeker of die sterretjes nog wel écht bestaan! Dat heb je met gegevens in kompjoeters ook.

Als je een vriendje een website laat maken op jouw kompjoeter dan is dat best wel eng. Want wat daar op staat kan honderd miljoen miljard keer anders zijn. Of helemaal niet meer bestaan.

Als dan de politie komt vragen waar jij mee bezig bent, met je vriendje op je kompjoeter, en wat ineens heel de wereld kan zien, dan is dat omdat de polities soms wat lui zijn en het helemaal niet willen snappen. Terwijl wat ze zeggen wel eens helemaal niet meer kan bestaan. Of iedereen ziet wat anders. En wat nu. Zei Pietje Cru. Het enige wat de polieties dan nog kunnen is zeggen dat alle kompjoeters verboden zijn. Maar wie gaat dan hun loonstrookje printen?

Wat nog erger is zijn politici die het ook niks meer kan schelen. En rustig mekaar vragen gaan stellen dat je voortaan honderd miljoen miljard keer op je computer let. Per seconde. En dan ook nog wat iedereen daar op doet. Nog hoger dan de lucht achter de lucht. Dan scheelt het niet veel of ze maken daar ook nog een wet over.

Terwijl dat dus helemaal niet kan, want je moet ook nog tijd hebben voor tandenpoetsen en op tijd naar bed.

Dat begrijpt elk kind.
19-02-2022, 23:29 door Anoniem
Hoe doet men de intel tegenwoordig, uit de luie stoel, echt.
Defcon-2 status in Europa voor het eerst weer sinds de Cuba-crisis. Vanuit de luite stoel.
Want ieder van deze bankhangers werkt uit de luie stoel. Lekker betrouwbaar dus die data,
Luisterend naar Lazy Sunday afternoon van de Small Faces and no mind to worry.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.