image

Politie houdt leerlingen aan voor datalek Friese scholengemeenschap

maandag 21 februari 2022, 13:31 door Redactie, 10 reacties

De politie heeft vorige week twee minderjarige leerlingen aangehouden voor een datalek dat in januari bij de Friese scholengemeenschap Liudger plaatsvond, zo is vandaag bekendgemaakt. Persoonlijke gegevens van ruim duizend leerlingen werden door het datalek openbaar.

Het datalek ontstond nadat een leraar zijn laptop aan een leerling uitleende die er vervolgens samen met een andere leerling software op installeerde. Daarmee konden de leerlingen in een later stadium de inloggegevens en wachtwoorden van de betrokken docent achterhalen en werd er toegang verkregen tot gegevens van leerlingen en medewerkers.

Het ging om gegevens van in totaal 1150 leerlingen, hun ouders en personeelsleden van de scholengemeenschap. De data bestond uit namen, adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen en bijzonderheden, zoals de informatie of een leerling dyslexie heeft. De gegevens werden onlangs via het platform Discord gedeeld. De leerlingen hadden ook toegang tot SOM, het systeem dat de school gebruikt voor het opslaan van cijfers. Voor zover bekend zijn er geen cijfers aangepast.

De directie van de scholengemeenschap deed op 20 januari aangifte van computervredebreuk, datadiefstal en het verspreiden van gegevens. Daarop startte de politie een onderzoek, waarop dinsdag 15 februari twee minderjarige jongens uit Drachten en de gemeente Opsterland werden aangehouden, die beide leerlingen van de desbetreffende scholengemeenschap zijn.

De woningen van de beide leerlingen zijn doorzocht en gegevensdragers in beslag genomen. De jongens zijn verhoord over hun betrokkenheid bij het datalek. Inmiddels zijn de twee in vrijheid gesteld in afwachting van het onderzoek.

Reacties (10)
21-02-2022, 13:53 door Anoniem
Best slim om als leraar je laptop uit te lenen aan leerlingen :-)
21-02-2022, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem: Best slim om als leraar je laptop uit te lenen aan leerlingen :-)

Helaas niet voor het eerst en ook niet voor het laatst. Ik had niet voor niets een separaat leerlingen en leraren netwerk gemaakt (leraren netwerk was NIET in de klas beschikbaar :)) om die reden.
21-02-2022, 16:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Best slim om als leraar je laptop uit te lenen aan leerlingen :-)

Helaas niet voor het eerst en ook niet voor het laatst. Ik had niet voor niets een separaat leerlingen en leraren netwerk gemaakt (leraren netwerk was NIET in de klas beschikbaar :)) om die reden.

Ok, en/maar het blijft wel mateloos naief om een laptop (of tablet of smartphone) uit te lenen aan een ander.
Hartstikke mooi dat iemand zo'n grenzeloos vertrouwen in zijn medemensen/leerlingen heeft, maar ook niet meer van deze tijd.
Een leraar, ongeacht het vak dat zij of hij onderwijst, zou echt beter moeten weten.
21-02-2022, 17:59 door Anoniem
Door Anoniem: Best slim om als leraar je laptop uit te lenen aan leerlingen :-)
In tegenstelling tot IT-security, met het bewustzijn van zowel alle technische mankementen die in software zitten als van het feit dat de hele online wereldbevolking, inclusief iedereen die echt niet te vertrouwen is, pal voor de ingang staat, is voor heel veel mensen in heel veel beroepen niet zozeer wantrouwen maar vertrouwen in anderen een belangrijk fundament voor hoe je met elkaar omgaat. En bij de opvoeding van tieners, en dus ook bij hoe een docent met leerlingen omgaat, hoort dat vertrouwen ook een plaats te hebben. Je leert namelijk nooit verantwoordelijkheid te dragen als niemand je ooit enige verantwoordelijkheid toevertrouwt.

Die docent heeft de kwetsbaarheid van wat zij of hij deed duidelijk onderschat. Het zal dan ook geen IT'er zijn. Maar voor je dat als stommiteit van die docent bestempelt moet je je ook eens afvragen of het niet vooral een kwetsbaarheid is in de staat waarin de hedendaagse IT zich qua ontwikkeling bevindt. Bedenk dat IT een geavanceerd hulpmiddel is voor mensen en dat we het zo hebben ingericht dat niet alleen maar superspecialisten er met hun vingers aan mogen zitten maar dat iedereen met een laptop, smartphone en dat soort spul rondloopt. Het zou een open deur moeten zijn dat dat dan ook geschikt moet zijn voor gewone mensen die niet overlopen van het soort wantrouwen dat in een normaal leven welhaast paranoïde is.

Als je dat even tot je door laat dringen dan is de conclusie niet dat die docent dom is maar dat IT, ondanks alle stormachtige ontwikkelingen van de laatste decennia, nog altijd in de kinderschoenen staat en nog lang niet zo veilig is als we zouden willen.
21-02-2022, 18:34 door Anoniem
Het feit dat de Politie dit van de hoogste toren blaast in een persbericht laat wel zien waar de prioriteiten (en de onkunde) liggen. Hadden die kids dit niet mogen doen? Nee tuurlijk niet. Maar huizoekingen, het in beslag nemen van gegevensdragers..... verhoren... nou, puik werk hoor, snorren!

Tonnetje aan belastingeld er doorheen gejaagd om een paar ondeugende pubers op te pakken. Sneu.
22-02-2022, 05:28 door Anoniem
De leraar is duidelijk de spil in dit incident geweest. Zonder zijn medewerking hadden te leerlingen geen toegang kunnen krijgen tot de omgeving. Wat zijn de consequenties voor hem?
22-02-2022, 08:43 door Anoniem
Door Anoniem: Best slim om als leraar je laptop uit te lenen aan leerlingen :-)
tja, dit is weer een typisch voorbeeld van Victem Blaming. Het gaat er niet om of het naïef is of niet, het gaat om het criminele gedrag dat erop heeft gevolgd.
22-02-2022, 09:19 door Anoniem
Door Anoniem: De leraar is duidelijk de spil in dit incident geweest. Zonder zijn medewerking hadden te leerlingen geen toegang kunnen krijgen tot de omgeving. Wat zijn de consequenties voor hem?
afhankelijk van het beleid van de school.
als daarin staat dat de leraar niet zijn spullen mag uitlenen of afstaan dan kunnen er consequenties aan zitten.
als dit er niet is dan word er niks aan gedaan
22-02-2022, 09:48 door Anoniem
Door Anoniem: Het feit dat de Politie dit van de hoogste toren blaast in een persbericht laat wel zien waar de prioriteiten (en de onkunde) liggen. Hadden die kids dit niet mogen doen? Nee tuurlijk niet. Maar huizoekingen, het in beslag nemen van gegevensdragers..... verhoren... nou, puik werk hoor, snorren!

Tonnetje aan belastingeld er doorheen gejaagd om een paar ondeugende pubers op te pakken. Sneu.
Verwijt mensen niet, dat ze de paden bewandelen die hen zijn aangeleerd en opgelegd. Deze acties vallen in een rechtsstaat onder de noemer "Verzamelen van bewijs" en zijn voor de politie (niet zonder reden) verplichte kost.
23-02-2022, 10:04 door walmare
Het datalek ontstond nadat een leraar zijn laptop aan een leerling uitleende die er vervolgens samen met een andere leerling software op installeerde
Weten die leerlingen veel. Windows is consumenten software die deze dommigheid allemaal faciliteert. Hebben ze thuis ook.
Die docent zou een taakstraf moeten krijgen door een "pistool" aan de leerlingen aan te rijken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.