image

Consumentenbond: wifi-printers voldoen niet aan digitale veiligheidsstandaarden

dinsdag 22 februari 2022, 14:14 door Redactie, 13 reacties

Wifi-printers zijn niet veilig genoeg, ze voldoen niet aan huidige digitale veiligheidsstandaarden, zo stelt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek naar ruim negentig modellen. De aangetroffen problemen variëren van onnodige permissies die de printer-apps vragen, het ontbreken van encryptie, het registreren van de locatie van gebruikers, onveilige protocollen en achteraf toegevoegde netwerksoftware.

"Alles wijst erop dat printerfabrikanten nog te veel in het verleden leven. Ze maken gebruik van achteraf toegevoegde netwerksoftware die niet past bij de huidige tijd vol cyberdreigingen", zegt Karen Reijneveld van de Consumentenbond. "Ze moeten eigenlijk nieuwe software gebruiken. Bij andere smarthome producten, zoals beveiligingscamera’s, is dat al veel beter op orde. Bij printers moet er nog veel gebeuren." De bond heeft fabrikanten opgeroepen om hun producten te verbeteren.

Reacties (13)
22-02-2022, 14:47 door Anoniem
ja inderdaad dit verhaal klopt van daar mijn printer aan een kabeltje hang t
22-02-2022, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: ja inderdaad dit verhaal klopt van daar mijn printer aan een kabeltje hang t
Voor een hoop problemen maakt dat niet veel uit... als je "vanaf je mobiele device" kunt printen dan is het ding
vast en zeker "verbonden met de cloud" of "heeft een poortje open gezet met UPnP".
22-02-2022, 15:09 door Anoniem
Helaas weinig printers die een netwerkpoort hebben.
vooral de 100< euro klasse.

Graag zie ik ze ook liever bedraad dan Wifi....
Je moet eens weten hoeveel wifi netwerken van printers, zonnepanelen systemen e.d. er wel niet zijn in mijn omgeving. slaat volledig de plank mis, ja makkelijkheid... ik snap hem wel, maar veilig? vooral de open netwerken vindt ik bijzonder.
22-02-2022, 21:44 door Anoniem
Je moet toch naar de printer om het printje te pakken dus ik heb nooit echt begrepen waarom het zo nodig draadloos zou moeten.
23-02-2022, 09:05 door Anoniem
Door Anoniem: Je moet toch naar de printer om het printje te pakken dus ik heb nooit echt begrepen waarom het zo nodig draadloos zou moeten.

Nou bijvoorbeeld om de printer op een plek te kunnen zetten waar geen kabeltje loopt.
23-02-2022, 11:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je moet toch naar de printer om het printje te pakken dus ik heb nooit echt begrepen waarom het zo nodig draadloos zou moeten.

Nou bijvoorbeeld om de printer op een plek te kunnen zetten waar geen kabeltje loopt.

Moet die printer dan perse in het toilet of in de tuin?
23-02-2022, 14:51 door Anoniem
De printer hoeft echt niet de hele dag aan te staan.
23-02-2022, 23:16 door Anoniem
Wie heeft er nog een printer? Het zijn geld slurpende dingen die het meeste van de tijd idle staat te wezen. Ik heb drie jaar geleden mijn printer de deur uit gedaan en heb dat ding sindsdien nooit meer gemist. Nooit meer pakken met geld uitgeven aan wéér nieuwe cartridges die na één keer gebruik staat uit te drogen (lees: de indruk geeft dat het uitgedroogd is dankzij een chip die dat na zoveel maanden MOET aangeven).

Het zijn ondingen. Gevaarlijk in de zin van veiligheid voor je digitale leven, milieubelastend en schreeuwend duur. Ik ga wel naar de Copyrette als ik iets moet uitprinten. Of ik doe het op het werk. Kost niks, ook niet je digitale veiligheid.
24-02-2022, 05:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je moet toch naar de printer om het printje te pakken dus ik heb nooit echt begrepen waarom het zo nodig draadloos zou moeten.

Nou bijvoorbeeld om de printer op een plek te kunnen zetten waar geen kabeltje loopt.

Moet die printer dan perse in het toilet of in de tuin?

Normale mensen hebben helemaal geen zin om hun hele huis om te gooien om maar kabeltjes voor computer meuk te trekken.

Als die printer op de kast achter staat omdat er geen plek is op het buro waar de computer staat is het toch volkomen normaal dat je denkt "doe maar draadloos" ?

Geen gezeik met kabeltjes over 3/4 van de kamer omdat de kortste weg natuurlijk langs een deuropening gaat .
En als je die printer eens verplaatst heb je ook geen probleem dat de kabel of precies op lengte was - of dat er een rol overlengte ergens achter die kast bungelt .
24-02-2022, 10:36 door Anoniem
Maar draadloze printers voldoen dus niet aan digitale veiligheidsstandaarden. Daar gaat dit topic over. Een klein beetje gemak introduceert risico (de draadloze scanner/printer) en het lijkt er op dat de betrouwbaardere en veiligere modellen (die alleen bekabeld zijn aan te sluiten) al niet eens meer te koop zijn. Dat geeft toch te denken.
24-02-2022, 13:17 door Anoniem
Draadloze printer hier en heerlijk: partner en ik werken door corona al geruime tijd thuis en we kunnen eenvoudig een printje maken.
UPNP staat op de router uit dus wat die printer ook wilt - jammer joh..
Geen aparte software geinstalleerd maar de drivers van de OS vendor gebruiken (Mac + Linux werkt prima) en gewoon via IPP of ander protocal printen in eigen netwerk.
Als mensen zich druk maken on plain traffic in hun eigen LAN dan moeten ze eens een wat verkeer sniffen, kan je veel ellende zien :)
Op kantoor heb je gewoon goede printers die dicht getimmerd zijn.
En mensen die het ook hebben over continu aan staan en waarom heb je een printer nog nodig leven nog een beetje in het Windows 98 tijdperk :)
Printers hebben nu allemaal een ECO optie en gaan gewoon uit/standby en vreten wellicht dan net zo veel of minder stroom dan je NAS, 6 HE netwerk rack en allemaal van dat soort ongein..
24-02-2022, 15:21 door Anoniem
Stroomverbruik daar hoef je je sowieso geen zorgen over te maken. Een printer gebruikt weinig stroom en standby verbruik kun je voorkomen door het netsnoer er uit te halen. Sluipverbruik komt door mensen die niet goed opletten.
07-03-2022, 22:13 door Anoniem
Je moet maar 's proberen de netwerkkaart van een bepaald model HP Combo niet te laten uitvallen - dat is niet voorzien. Leuk voor wie met 802.1x werkt!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.