image

Toezichthouders willen betere uitleg over gebruik gegevens internetgebruikers

woensdag 2 maart 2022, 09:43 door Redactie, 5 reacties

Bedrijven, instellingen en overheden moeten beter aan internetgebruikers uitleggen hoe ze hun gegevens gebruiken, zo vinden de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Commissariaat voor de Media (CvdM). De toezichthouders starten een onderzoek naar hoe organisaties internetgebruikers kunnen informeren op een manier die iedereen begrijpt.

Volgens de toezichthouders nemen de mogelijkheden om mensen online te beïnvloeden snel toe, mede doordat organisaties steeds meer gegevens over mensen kunnen verzamelen. "Mensen moeten weten wat er achter de schermen met hun gegevens gebeurt", zo stellen de toezichthouders in een gezamenlijke verklaring. Ze vinden dat internetgebruikers op zo'n manier moeten worden voorgelicht dat ze weten wanneer er bijvoorbeeld sprake is van beïnvloeding.

Met het onderzoek willen de toezichthouders kijken hoe bedrijven, instellingen en overheden gebruikers het beste kunnen informeren, om hen zo tegen online misleiding of misbruik van persoonsgegevens te beschermen. Aan de hand van de onderzoeksresultaten zullen de toezichthouders basisprincipes opstellen die voor "effectieve online transparantie" moeten zorgen. Daarnaast zullen de toezichthouders het kabinet erop wijzen als er voor bepaalde vormen van schadelijk gedrag nog geen goede regels en toezichtafspraken zijn.

Tevens zullen de toezichthouders met elkaar afstemmen hoe zij toezicht gaan houden op nieuwe Europese regels op het gebied van digitalisering, zoals de Digital Services Act, de Digital Markets Act, de Data Governance Act en de Artificial Intelligence Act. Die wetten gaan onder andere over de omgang met grote technologiebedrijven en de data- en platformeconomie.

Reacties (5)
02-03-2022, 09:56 door Open source gebruiker
Bedrijven, instellingen hoeven alleen maar de aan hun verstrekte gegevens te gebruiken voor het uitvoeren van hun taak of opdracht.
Een bestelling. of dienst leveren bijvoorbeeld, en verder de klant met rust laten, geen nieuwsbrieven, review verzoeken en andere marketing onzin.
Al zeker geen gegevens koppelen voor andere producten of diensten, delen met derden, of hun legitieme belangen.

Momenteel gaan ze veel te ver met het volgen (cookies), delen, marketing, etc.
02-03-2022, 13:17 door Anoniem
CvdM mag in dit kader ook wel eens optreden tegen alle de gratis reclame (Volg/like ons op ..., we gaan verder op ....) die alle NPO programma's maken voor de diverse (a)sociale media. De bedrijven achter die (a)sociale media zijn gewoon commerciële partijen en volgens mij waren daar regels over ...
02-03-2022, 13:42 door Anoniem
Door Anoniem: CvdM mag in dit kader ook wel eens optreden tegen alle de gratis reclame (Volg/like ons op ..., we gaan verder op ....) die alle NPO programma's maken voor de diverse (a)sociale media. De bedrijven achter die (a)sociale media zijn gewoon commerciële partijen en volgens mij waren daar regels over ...
+100
02-03-2022, 14:55 door Anoniem
Eh... is een verbod op het misbruiken van die gegevens - zoals dat nu op grote schaal gebeurt - niet waar het heen zou moeten? Hoe zeer ik ook tegen 'verboden' ben...
02-03-2022, 15:09 door Anoniem
Ik denk en weet uit ervaring dat de bedrijven dat vaak niet door hebben. Veel trackers worden allemaal door IT-bedrijven er in gebakken voor eigen voordeel en winst. Of ze zijn te lui om zelf iets te bouwen en gebruiken google APIs, tag-manager en analytics en allerlei ander spul wat de gebruiker overlevert aan de datahonger van de grote bedrijven. Er wordt heel veel data verhandeld en dat is veel geld waard. Nu wordt het van onschuldige gebruikers gestolen.
Het wordt dus tijd dat er een keurmerk komt voor ICT-bedrijven die eerlijk werken en zich niet voor het karretje laten spannen van de machtige ICT-bedriiven veelal ook nog uit het buitenland waardoor er veel geld (vooral advertentiegeld) verdwijnt uit Nederland en Europa.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.