image

Italiaanse privacytoezichthouder start onderzoek naar Kaspersky

maandag 21 maart 2022, 15:19 door Redactie, 5 reacties

De Italiaanse privacytoezichthouder GPDP is een onderzoek gestart naar Kaspersky en de risico's die het antivirusbedrijf vormt voor de verwerking van persoonlijke gegevens van Italiaanse gebruikers. Aanleiding is het conflict in Oekraïne en waarschuwingen van verschillende instanties dat de software gebruikt zou kunnen worden voor aanvallen tegen Italiaanse gebruikers, aldus de GPDP.

De Italiaanse privacytoezichthouder heeft Kaspersky om informatie gevraagd over het aantal en soort Italiaanse klanten dat het heeft en wat voor persoonlijke informatie het verwerkt, waaronder telemetrie en diagnostische gegevens. De virusbestrijder moet ook duidelijk maken of er data buiten de Europese Unie wordt verstuurd, bijvoorbeeld naar Rusland, en of die tijdens de verwerking toegankelijk wordt gemaakt voor derde landen.

Als laatste moet Kaspersky laten weten hoeveel verzoeken het sinds vorig jaar van derde landen heeft ontvangen waarin werd gevraagd naar persoonlijke informatie van Italiaanse gebruikers en aan hoeveel verzoeken het heeft voldaan. Vorige week werd bekend dat de Italiaanse overheid het voor overheidsinstanties mogelijk wil maken om de antivirussoftware van Kaspersky zonder gevolgen te vervangen. Het Italiaanse cybersecurity-agentschap adviseerde bedrijven om een risicoanalyse te maken en indien nodig een alternatief voor Kaspersky te overwegen.

Eerder was de Duitse overheid al met een advies gekomen om de antivirussoftware van Kaspersky te vervangen. Kaspersky liet in een reactie aan Security.NL weten dat het besluit van de Duitse overheid niet is gebaseerd op een technische beoordeling, maar op politieke gronden.

Reacties (5)
21-03-2022, 15:51 door Anoniem
Duidelijk verhaal. Ben benieuwd wanneer onze privacytoezichthouder hier gedege onderzoek naar doet en volgt.
Ben ook wel benieuwd hoeveel aanvragen dit Russische bedrijf heef gekeregen over Nederlandse klanten.

Ja, dit is een Russisch bedrijf. Ondanks dat de holding in de UK zit, zit het grootste gedeelte van Kaspersky in Rusland.
21-03-2022, 22:33 door Anoniem
Ik vind de hetze tegen Kaspersky behoorlijk hypocriet want vrijwel elke anti-virusscanner zend vergelijkbare gegevens naar de maker toe. Dus ik verwacht ook een dergelijk onderzoek naar Defender, Mcafee, Trend Micro, Eset en noem ze allemaal maar op.
Maar aan de andere kant, Duitsland en Italie, die vormde toch de as van het kwaad destijds, en die komen nu voor hun broeders in de Oekraine op. Wel begrijpelijk toch? Zit er toch nog steeds wel een beetje in die broederliefde voor gelijkgestemden.
21-03-2022, 22:42 door Anoniem
Kaspersky is gewoon einde verhaal. Is Russisch dus kan niet meer. Geldt voor zoveel dingen, ook al zijn ze
verder technisch nog zo goed of zijn ze nog zo breed in gebruik, het moet gewoon worden uitgefaseerd en vervangen.
22-03-2022, 10:07 door Anoniem
Natuurlijk met leugens moeten dit soort bedrijven die niet uit het westen komen kapot gemaakt worden. Dit doen ze bij Chinese en Russische bedrijven maar nooit bij westerse bedrijven. Dan worden bedrijven nooit aansprakelijk gesteld als de overheid iets verkeerd doet.
22-03-2022, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind de hetze tegen Kaspersky behoorlijk hypocriet want vrijwel elke anti-virusscanner zend vergelijkbare gegevens naar de maker toe. Dus ik verwacht ook een dergelijk onderzoek naar Defender, Mcafee, Trend Micro, Eset en noem ze allemaal maar op.
Maar aan de andere kant, Duitsland en Italie, die vormde toch de as van het kwaad destijds, en die komen nu voor hun broeders in de Oekraine op. Wel begrijpelijk toch? Zit er toch nog steeds wel een beetje in die broederliefde voor gelijkgestemden.

De tweede alinea van jouw reactie vind ik geweldig, ik denk daarbij meteen dat er maar een klein aantal mensen in Nederland zijn die begrijpen wat jij bedoeld met "broeders".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.