image

VS klaagt viertal aan voor wereldwijde aanvallen op vitale infrastructuur

maandag 28 maart 2022, 14:41 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben vier Russische mannen aangeklaagd die worden verdacht van het wereldwijd uitvoeren van aanvallen tegen vitale infrastructuur. Volgens de aanklacht had het viertal het voorzien op duizenden computers van honderden bedrijven en organisaties in zo'n 135 landen. Daarbij waren met name energiebedrijven het doelwit.

Zo worden de mannen verdacht van het aanvallen van een Petrochemische fabriek in Saudi-Arabië en een Amerikaans bedrijf met de Triton-malware. Onderzoekers stelden dat de malware was ontwikkeld om een explosie in de fabriek te veroorzaken. Ook worden de mannen verdacht van het aanvallen van industriële controlesystemen (ICS) met de Havex-malware. Zo wisten de verdachten de websites van ICS-leveranciers te compromitteren, waarna legitieme software van de Havex-malware werd voorzien. Op deze manier raakten meer dan 17.000 systemen wereldwijd besmet.

Verder stelt de aanklacht dat de mannen websites infecteerden die door ICS-engineers werden bezocht. Via een onbekende exploit werd er vervolgens malware op de systemen van de engineers geïnstalleerd. Ook gebruikten ze phishingmails en malafide documenten om slachtoffers te maken. De Russische mannen zijn voor meerdere vergrijpen aangeklaagd. Voor verschillende van deze vergrijpen staat elk een maximale gevangenisstraf van twintig jaar.

Reacties (3)
28-03-2022, 16:44 door Anoniem
Vier russen... Eindelijk virussen, ze hebben ze gevonden!
28-03-2022, 22:01 door Anoniem
Door Anoniem: Vier russen... Eindelijk virussen, ze hebben ze gevonden!
Haha... maar zijn het dé vier Russen die we al decenia lang zoeken???
29-03-2022, 13:05 door Anoniem
Dat wordt dan een levenslange straf? 135 landen die een gemiddelde straf hiervoor hebben van (doe even een gok) zo'n 10 jaar. Als de ene 10 jaar erop zit dan doorschuiven naar het volgende land om daar ook 10 jaar te boeten?

Hoe werkt dat bij zo'n internationaal vergrijp waar meerdere landen in meer of mindere mate 'last' van hebben gehad?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.