image

DNB: contant geld moet blijven, maar elektronische terugvalopties nodig

dinsdag 29 maart 2022, 15:54 door Redactie, 6 reacties

Mensen die met contant geld willen betalen moeten dit ondanks de verdere digitalisering van het betalingsverkeer kunnen blijven doen, er zijn echter ook elektronische terugvalopties nodig voor her betalen met de betaalpas, bijvoorbeeld een door de Europese centrale bank uitgegeven digitale euro. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) in de vandaag verschenen nieuwe Visie op Betalen (pdf).

DNB stelt dat steeds meer betalingen elektronisch verlopen, waardoor de distributie van biljetten en munten onder druk staat. Samen met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) werkt de Nederlandsche Bank naar eigen zeggen aan afspraken voor de beschikbaarheid en de acceptatie van contant geld. Dit moet leiden tot een ‘Convenant Contant Geld’, waarin afspraken staan dat mensen die met contant geld willen betalen dit ondanks de verdere digitalisering van het betalingsverkeer kunnen blijven doen.

Door de afname van contant geld is het volgens DNB belangrijk dat er voldoende adequate, elektronische terugvalopties voor betalingen met de betaalpas zijn. "Alternatieve betaalmogelijkheden moeten op grote schaal beschikbaar zijn en daarbij bruikbaar zijn voor iedereen, ook voor kwetsbare groepen", staat in de Visie op Betalen. Daarin staat ook dat contant geld slechts een gedeeltelijke terugvaloptie biedt.

"Nu cash steeds minder wordt gebruikt, hebben we een digitaal alternatief nodig voor de pinsystemen. Er moeten voldoende elektronische terugvalopties zijn, die niet mogen uitvallen om dezelfde reden die het pinverkeer doet uitvallen. Ook moeten ze op grote schaal beschikbaar zijn en van dien aard zijn, dat alle consumenten, ook mensen die moeite hebben met digitale middelen, deze goed kunnen gebruiken."

Digitale euro

Naast qr-codes en offline pinnen zou ook een door de Europese centrale bank uitgegeven digitale euro als terugvaloptie kunnen dienen voor betalingen met de betaalpas, aldus DNB. "Daarom onderzoeken we de komende jaren, in ECB-verband, of en op welke wijze in aanvulling op contant geld, introductie van een digitale euro wenselijk is", laat de Nederlandsche Bank verder weten.

Tijdens de onderzoeksfase wordt gekeken naar welke betaalopties een digitale euro moet bieden, hoe een digitale euro kan worden aangeboden en wat het bedrijfsmodel kan worden. Ook wordt in deze fase onder andere bepaald hoe in het ontwerp en de toepassingsregels financiële stabiliteitsrisico’s kunnen worden voorkomen, en de privacy van de gebruikers kan worden gewaarborgd. Een besluit over het al dan niet invoeren van een digitale euro vindt eind 2023 plaats.

Reacties (6)
29-03-2022, 16:46 door Anoniem
Herinvoering van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Chipknip als digitale terugval optie? Of moet het per sé met een App, QR code of blockchain werken op een smartphone en is de Chipknip niet hip genoeg?
29-03-2022, 16:49 door gradje71
Waar een Coronacrisis al niet goed voor is. De afschaffing van contant geld. En de Europese digitale ID. En het CTB natuurlijk ook. Maar waar praten deze hoge heren en dames niet over? Bitcoin natuurlijk.
29-03-2022, 17:43 door Anoniem
Ik zou maar eens naar "End of the Road: How Money Became Worthless" (https://www.youtube.com/watch?v=NJd6RKsY5H4) kijken. Dat geeft een aardig beeld van wat er in de financiële wereld gaande is.
29-03-2022, 18:53 door Anoniem
Natuurlijk moeten we geen cash houden. Want met cash kan de overheid niet exact volgen wat je met je geld doet. Met PSD2 wel.

Nog even voor de vorm. En gewoon blijven douwen om te gaan pinnen. Want alleen dan is de dataset compleet.
29-03-2022, 19:20 door Anoniem
Door gradje71: Waar een Coronacrisis al niet goed voor is. De afschaffing van contant geld. En de Europese digitale ID. En het CTB natuurlijk ook. Maar waar praten deze hoge heren en dames niet over? Bitcoin natuurlijk.
Bitcoin wordt afgeschaft en als onveilig verklaard zodra een digitale euro een feit is in verband met "terrorisme" "criminaliteit" en "kinder P" . De overheid duldt geen concurrentie als ze dit niet hoeven te doen
30-03-2022, 10:32 door Anoniem
Maar ze hebben wel een probleem als de Russen, Chinezen ed. grootmachten niet meer in dollars of in euro's betaald willen worden maar in Yen of Roebel. Dan dumpen landen massaal de euro en dollar omdat het grootste deel van de wereld afhankelijk is van deze landen. China heeft niet voor niets grote delen van Afrika afhankelijk van China gemaakt en Europa ligt grotendeels op z'n gat als Rusland de olie en gaskraan dichtdraait als er voortaan niet in Roebels betaald wordt. En ja, nu Swift transacties onmogelijk zijn gemaakt kan het dus niet meer digitaal dus moeten er Roebels gekocht worden. En waar koop je die? Bij de Russische banken natuurlijk. En zo komt het arrogante westen ten val en sleurt daarmee de Euro en de failliete dollar in de val mee. We hadden ook nooit aan die Euro moeten beginnen want dat was het begin van het einde.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.