image

Meta ziet voorlopig af van bouw hyperscale datacenter in Zeewolde

dinsdag 29 maart 2022, 16:42 door Redactie, 14 reacties

Met ziet vanwege de huidige omstandigheden voorlopig af van de bouw van een hyperscale datacenter in Zeewolde, zo heeft het moederbedrijf van Facebook bekendgemaakt. De plannen voor de bouw van het datacenter zorgden voor grote ophef. Vorige week nam de Eerste Kamer een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen om het bestemmingsplan dat het datacenter mogelijk maakt niet te laten uitvoeren totdat is vastgesteld dat het datacenter niet strijdig is met het rijksbeleid.

De Tweede Kamer nam vandaag een zelfde motie aan waarin de regering wordt verzocht om de vestiging van het datacenter in Zeewolde niet mogelijk te maken totdat is vastgesteld dat die vestiging niet in strijd is met het rijksbeleid. "Omdat we een goede buur willen zijn, hebben we vanaf dag één benadrukt dat een goede match tussen ons project en de mensen in Zeewolde het belangrijkste criterium is bij onze plannen’’, zo laat woordvoerder Tineke Meijerman tegenover de Stentor weten.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd Leefbaar Zeewolde, fel tegenstander van het datacenter, de grootste partij. Ondanks de kritiek op de komst van het datacentrum besloot het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde een dag voor de verkiezingen om het bestemmingsplan Trekkersveld 4 ter inzage te leggen. Vijf oppositiepartijen in Provinciale Staten hebben inmiddels Gedeputeerde Staten opgeroepen om het bestemmingsplan te laten vernietigen door de regering.

Reacties (14)
29-03-2022, 20:35 door Anoniem
Voorlopig...

Ik hoop dat bij lokale, regionale en nationale bestuurders nu eindelijk eens doordringt van het belang om wel overwogen keuzes te maken met de burger en zijn/haar milieu voorop. Zeker niet voor het grote geld, aanzien of wat dan ook voor zo'n privacy - en rechten schendend bedrijf als Meta / Facebook iets te gaan regelen op conto van anderen (in alle facetten).
30-03-2022, 09:12 door Anoniem
Goed nieuws. Kan al die groene stroom die wordt gegenereerd naar huishoudens toe in plaats van een bedrijf die daar goede sier mee maakt. FB is niet de enige trouwens. AWS heeft er ook een handje van (https://sustainability.aboutamazon.com/environment/the-cloud). Mooi, die windmolen op die pagina. Betekent zoveel als "alle windenergie die is opgewekt pakken wij, en de huishoudens moeten maar een vervuilendere bron aanroepen".

Goed om te zien dat de lokale politiek mooie overwinningen kan boeken. Laten we dan ook meteen hopen dat het een impuls is om lokaal wat meer te gaan stemmen.
30-03-2022, 09:35 door Anoniem
goede zaak dat dit niet door gaat.

en nu doorpakken en die lokale bestuurders onderzoeken wat voor smeergelden ze hebben aangenomen
30-03-2022, 09:40 door _R0N_
Lekker weg laten blijven. De enige reden dat ze in Europa een datacenter willen is om datagraaien mogelijk te maken door het niet op te hoeven slaan buiten de EU grenzen.
30-03-2022, 09:52 door Anoniem
De bal ligt nu bij het Rijksvastgoedbedrijf. Dat moet bepalen of het grond wil verkopen aan Meta. Zonder die grond kan het datacenter dat het techbedrijf voor ogen heeft, niet worden gebouwd.

https://nos.nl/artikel/2423183-vreugde-bij-tegenstanders-datacenter-zeewolde
03-04-2022, 11:52 door Anoniem
reconstructie

We hebben beet, dacht Facebook in Zeewolde. Maar toch ging het mis

In het diepste geheim werkte Facebook aan een datacentrum in Zeewolde. Deze week ging er een streep door. Over een agressieve lobby, worstelende ambtenaren en opstandige burgers. De lobbyist van het techbedrijf riep wrevel op in Den Haag door steeds aan te dringen op een voorkeursbehandeling.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/30/de-laatste-boerin-vertrekt-maar-facebook-komt-niet-naar-zeewolde-a4105865
03-04-2022, 14:56 door Anoniem
Dit is een zeer goede zaak voor de energievoorziening van Nederland - zodat die datacenters niet kunnen gaan lopen met gesubsidieerde groene stroom (zoals Google doet in België en elders!). Hou Facebook gewoon buiten - en verplicht ook dat die datacenters in de hoogte gebouwd worden - zodat er nog drainage is van regenwater.
09-04-2022, 14:06 door Anoniem
Zijn datacenters de nieuwe zondebok?

Ruimteslurpers, energievreters en werkgelegenheidkillers: datacenters lijken de nieuwe zondebok. Het verzet tegen de anonieme datapakhuizen is groot maar intussen internetten we ons suf.

https://www.parool.nl/nederland/zijn-datacenters-de-nieuwe-zondebok~b655398c/

De hoeveelheid data die door het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX stroomt, is vorig jaar met 21 procent gegroeid.
20-05-2022, 09:41 door Anoniem
Deze vrijdagmiddag presenteert Marcel Boogers (Universiteit Twente) de langverwachte conclusies uit zijn onderzoek naar de omstreden gronddeals die Groningen Seaports sloot voor de komst van het Google-datacenter in de Eemshaven. Hoe zat het ook alweer? Vijf vragen over sideletters, vriendjespolitiek en voorkennis.

https://dvhn.nl/groningen/Sideletters-vriendjespolitiek-en-voorkennis-brengt-hoogleraar-licht-in-duistere-gronddeals-voor-Google-datacenter-Eemshaven-27706659.html
22-05-2022, 12:56 door Anoniem
Naar aanleiding van onthullingen van Nieuwsuur uit 2021 over machtsmisbruik en dubieuze gronddeals rond het datacentrum van Google, schreven Boogers en zijn team een rapport over de grondhandel van Groningen Seaports over de afgelopen tien jaar. Conclusie: het havenbedrijf en bestuurders hebben fouten gemaakt en regels zijn overtreden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/20/chaos-rondom-googlegronden-in-eemshaven-a4125121

Boogers velt in zijn rapport geen oordelen over personen, dat laat hij aan de politiek, zegt hij in een toelichting.
10-06-2022, 19:49 door Anoniem
Rijk wil grond voor Meta-datacenter nog niet aan Zeewolde verkopen
vrijdag 10 juni 2022, 16:23 door Redactie

https://www.security.nl/posting/756622/Rijk+wil+grond+voor+Meta-datacenter+nog+niet+aan+Zeewolde+verkopen
30-06-2022, 22:55 door Anoniem
12-07-2022, 08:56 door Anoniem
Toekomst van megadatacenters: kans op maximaal twee in Groningen

In Noord-Holland zijn de meeste plannen. Combinatie van nieuwe (10) en uitbreidingen (3) van bestaande datacenters. Ook in de provincie Groningen, in de gemeente Het Hogeland, zijn bij de Eemshaven nog plannen: het gaat om twee nieuwe hyperscalers in de Oostpolder. Dat is een terrein van 600 hectare, dat nu nog landbouwgrond is.

https://nos.nl/artikel/2436328-toekomst-van-megadatacenters-kans-op-maximaal-twee-in-groningen
28-02-2023, 11:58 door Anoniem
Microsoft bouwt al een jaar aan een datacentrum zonder bouw- en stikstofvergunningen

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/27/vergunning-microsoft-bouwt-al-a4158232

Honderden Britse en Ierse bouwvakkers werken sinds april 2022 op industriegebied Het Venster naast de A7 in de gemeente Hollands Kroon aan een uitbreiding van het Microsoft datacentrum. De vergunningverlening ligt echter stil omdat Microsoft de berekeningen van de stikstofuitstoot tijdens de bouw van het enorme complex niet rond krijgt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.