image

Firefox 100 voor Windows 7 vereist Windows-update voor installatie

dinsdag 5 april 2022, 11:31 door Redactie, 2 reacties

Firefox-gebruikers op Windows 7 die versie 100 van de browser willen installeren moeten over een specifieke Windows-update beschikken, anders kan de installatie niet plaatsvinden. Dat laat Mozilla weten. Met de lancering van Firefox 100 maakt Mozilla niet langer meer gebruik van het SHA-1-algoritme voor het signeren van het installatiebestand, maar van SHA-256.

Het secure hash algorithm (SHA) is een hashfunctie die van data een unieke hashcode maakt. Een hashingalgoritme wordt als veilig beschouwd als het voor elke willekeurige invoer een unieke uitvoer heeft en dat die uitvoer niet is terug te draaien zodat de invoer achterhaald kan worden.

Doordat de uitvoer niet is te manipuleren worden hashes gebruikt om bijvoorbeeld de geldigheid van certificaten en bestanden aan te tonen en het gehasht opslaan van wachtwoorden. Sinds 2005 zijn er echter collision-aanvallen op het SHA-1-algoritme bekend waar verschillende invoer dezelfde uitvoer geeft. Al sinds 2011 wordt daarom aangeraden SHA-1 uit te faseren.

Standaard ondersteunt Windows 7 geen met SHA-2 gesigneerde code. Microsoft kwam eind 2019 met Update KB4474419 die deze support aan het besturingssysteem toevoegt. Windows 7-gebruikers moeten over deze update beschikken voordat ze Firefox 100 kunnen installeren. Volgens Mozilla draait ruim 17 procent van de Firefox-gebruikers nog op Windows 7. De definitieve versie van Firefox 100 staat gepland voor 3 mei van dit jaar.

Reacties (2)
05-04-2022, 12:54 door Anoniem
Goed nieuws. Updaten van Firefox durfde ik sowieso al niet meer. De browser wordt met iedere update steeds slechter en kost je veel tijd om de dan verwijderde functies weer aan te zetten. Onder Android heb ik het opgegeven, geen directe favorieten meer (nergens vind je documentatie hoe je dit wel kunt instellen), uMatrix installeren kan niet en veel gebruikte functies van extensies niet makkelijk bereikbaar. Lijkt mij persoonlijk de basis van een browser.

Zo jammer, omdat er geen betere browser is. Helaas staat ook Mozilla niet open voor feedback.
06-04-2022, 01:15 door Anoniem
Door Anoniem: Goed nieuws. Updaten van Firefox durfde ik sowieso al niet meer. De browser wordt met iedere update steeds slechter en kost je veel tijd om de dan verwijderde functies weer aan te zetten. Onder Android heb ik het opgegeven, geen directe favorieten meer (nergens vind je documentatie hoe je dit wel kunt instellen), uMatrix installeren kan niet en veel gebruikte functies van extensies niet makkelijk bereikbaar. Lijkt mij persoonlijk de basis van een browser.

Zo jammer, omdat er geen betere browser is. Helaas staat ook Mozilla niet open voor feedback.

Bij mij juist sneller, licht waarschijnlijk aan jouw rommel. UMatrix is al lang deprecated. Je kunt u block origin in advanced mode prima gebruiken op Android.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.