image

KVK schermt op verzoek bezoekadres af van bedreigde ondernemers

woensdag 13 april 2022, 13:55 door Redactie, 11 reacties

Ondernemers die worden bedreigd of zich bedreigd voelen kunnen vanaf nu hun bezoekadres in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel laten afschermen. Daarmee loopt de KvK vooruit op wetgeving die vanaf 1 juli van kracht moet worden. Aanleiding voor de maatregel is de toename van het aantal incidenten van bedreiging en agressie tegen bepaalde beroepsgroepen, zoals journalisten en politici, sinds het begin van de coronapandemie.

Sinds 1 januari van dit jaar schermt de KvK standaard alle adressen af die zijn geregistreerd als het woonadres van een natuurlijke persoon. Dit heeft echter geen effect op adressen die zijn ingeschreven als het bezoekadres van een onderneming of rechtspersoon, ook niet als dat adres gelijk is aan het woonadres van de ondernemer.

"Veel ondernemers hebben een bezoekadres aan huis. De woonadressen zijn inmiddels al afgeschermd, maar voor veel ondernemers is hun bezoekadres gelijk aan het woonadres", aldus de KvK. De Kamer van Koophandel schermt in de praktijk wel bezoekadressen af wanneer er sprake is van een concrete dreiging. Dat kan vanaf nu ook als ondernemers zich bedreigd voelen. Hiervoor gelden verschillende regels, maar de KvK zegt daar coulant mee te zullen omgaan.

"Het blijft belangrijk dat in het Handelsregister de belangen van privacy en rechtszekerheid in balans zijn, zodat we niet over een aantal jaren constateren dat we te ver zijn doorgeslagen en we te maken hebben met veel fraude", aldus de KvK. De Kamer van Koophandel pleit voor een zorgvuldig wetgevingstraject, maar stelt ook dat het probleem snel moet worden opgelost.

Nadat de nieuwe wet inwerking treedt zal de KvK de nu doorgevoerde afschermingen opnieuw bekijken en toetsen aan die regeling. "Als dit gevolgen voor je heeft nemen we contact met je op", zo laat de organisatie weten.

Image

Reacties (11)
13-04-2022, 14:25 door Anoniem
Of we schaffen de KvK gewoon af. Zinloze organisatie die enkel bestaat om ondernemers geld en tijd te kosten.
13-04-2022, 14:42 door majortom
De Kamer van Koophandel schermt in de praktijk wel bezoekadressen af wanneer er sprake is van een concrete dreiging
too little, too late. Wanneer er sprake is van een concrete dreiging heeft de mogelijke aanvaller het adres waarschijnlijk al achterhaald voordat je het er bij de KvK door krijgt om dit afgeschermd te krijgen. Ik snap nog steeds niet waarom dit soort gegevens openbaar moet zijn. zeker in het geval van een ZZP-er.
13-04-2022, 15:35 door waterlelie - Bijgewerkt: 13-04-2022, 15:40
Door majortom:
De Kamer van Koophandel schermt in de praktijk wel bezoekadressen af wanneer er sprake is van een concrete dreiging
too little, too late. Wanneer er sprake is van een concrete dreiging heeft de mogelijke aanvaller het adres waarschijnlijk al achterhaald voordat je het er bij de KvK door krijgt om dit afgeschermd te krijgen. Ik snap nog steeds niet waarom dit soort gegevens openbaar moet zijn. zeker in het geval van een ZZP-er.

Het blijft belangrijk dat in het Handelsregister de belangen van privacy en rechtszekerheid in balans zijn, zodat we niet over een aantal jaren constateren dat we te ver zijn doorgeslagen en we te maken hebben met veel fraude", aldus de KvK.

Dit is de reden waarom ik het een foute maatregel vind, en het zal zeker m.i. fraude van ondernemers bevorderen. Niet de ondernemer moet worden beschermt, maar de consument, en dat is een feit van algemene bekendheid.
13-04-2022, 16:56 door Anoniem
Wat heeft het nou voor zin om het adres (pas) te gaan afschermen zodra er al sprake is van een concrete dreiging???
Dit zal hooguit leiden tot een verlaging van de drempel voor het "een concrete dreiging" noemen van een situatie.
(als het nog zin heeft om een adres af te schermen omdat "de bedreiger" nog niet het opgevraagd heeft)
13-04-2022, 17:12 door karma4 - Bijgewerkt: 13-04-2022, 17:15
een bezoekadres is een bedrijfsgebouw winkel of van dien aard. De bescherming van foute figuren neemt een grote vlucht.

Door waterlelie: Dit is de reden waarom ik het een foute maatregel vind, en het zal zeker m.i. fraude van ondernemers bevorderen. Niet de ondernemer moet worden beschermt, maar de consument, en dat is een feit van algemene bekendheid.
Eens

Door majortom: too little, too late. Wanneer er sprake is van een concrete dreiging heeft de mogelijke aanvaller het adres waarschijnlijk al achterhaald voordat je het er bij de KvK door krijgt om dit afgeschermd te krijgen. Ik snap nog steeds niet waarom dit soort gegevens openbaar moet zijn. zeker in het geval van een ZZP-er.
Je geeft het al aan, legale betrouwbare bedrijven zijn al vindbaar. Dat houdt bedreigingen met aanvallers niet tegen.
Een graant aan de deur van cafe is zeer effectief ter sluiting.
De criminele ondernemingen (foute figuren onderwereld) hebben geen KvK registratie.
13-04-2022, 17:23 door Anoniem
Door Anoniem: Of we schaffen de KvK gewoon af. Zinloze organisatie die enkel bestaat om ondernemers geld en tijd te kosten.
Ach ja, het is iets van de overheid, dus volgens sommigen per definitie fout.
13-04-2022, 18:17 door Anoniem
Als je een conflict hebt met een bedrijf hoef je niet langs te gaan en mensen bedreigen, ga je recht maar halen via de rechter. Goeie zaak dat adressen, met name van ZZP'ers, afgeschermd worden.
13-04-2022, 19:21 door Anoniem
Net zo nuttig als een brandmelder plaatsen als de keet al in de fik staat...
14-04-2022, 09:14 door Anoniem
Door karma4: een bezoekadres is een bedrijfsgebouw winkel of van dien aard. De bescherming van foute figuren neemt een grote vlucht.
Nee daar gaat het niet over. De regering heeft uitgebreid gestimuleerd dat vaste dienstverbanden in loondienst moeten
worden afgeschaft en omgezet in "eenmansbedrijven die diensten verlenen bij behoefte". Iedere bouwvakker, pakket
bezorger, noem het maar op is tegenwoordig een eenmansbedrijf, ingeschreven bij de KVK, met als adres zijn/haar
eigen huis.
14-04-2022, 12:05 door Anoniem
Door waterlelie: Niet de ondernemer moet worden beschermt, maar de consument, en dat is een feit van algemene bekendheid.
Alleen werd op een gegeven moment een KvK-inschrijving verplicht voor mensen die je amper een ondernemer kan noemen. Iemand die als serieuze hobby schildert of beeldhouwt, aan tentoonstellingen meedoet en daar ook wel eens iets verkoopt, die moest zich opeens inschrijven.

En denk aan al die mensen die ooit in dienst zouden zijn geweest voor een baas en tegenwoordig zelfstandig "ondernemer" zijn, zoals bijvoorbeeld mensen die voor PostNL pakketten bezorgen. Is er een reden waarom jij moet kunnen uitzoeken waar een pakketbezorger woont?

Er zijn ook mensen die als ZZP'er, als echte kleine ondernemer dus, in de zorg werken maar gespecialiseerd zijn in hulpverlening aan zeer problematische mensen die gevaarlijk kunnen worden. Vind je dat die probleemgevallen als ze ontsporen het huisadres van die hulpverlener maar moeten hebben?

Het beeld is een heel stuk gevarieerder dan de nette consumenten die beschermd moeten worden tegen de machtige ondernemers. Juist omdat het zoveel gevarieerder is zijn er groepen ondernemers die wel degelijk goede, legitieme redenen hebben om hun huisadres niet te publiceren.
15-04-2022, 16:24 door karma4
Door Anoniem:
Nee daar gaat het niet over. De regering heeft uitgebreid gestimuleerd dat vaste dienstverbanden in loondienst moeten
worden afgeschaft en omgezet in "eenmansbedrijven die diensten verlenen bij behoefte". Iedere bouwvakker, pakket
bezorger, noem het maar op is tegenwoordig een eenmansbedrijf, ingeschreven bij de KVK, met als adres zijn/haar
eigen huis.
Achterhaald want dat heten schijnzelfstandigen. https://www.zzp-nederland.nl/kennisbank/zzp-en-schijnzelfstandigheid
Inderdaad daar zitten als koppelbazen (oude aanduiding) nogal wat foute gevallen tussen. uitbuiting van mensen is een recht op privacy in dat geval.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.