image

Overheid vroeg Microsoft vorig jaar vijfhonderd keer om gebruikersgegevens

vrijdag 22 april 2022, 11:52 door Redactie, 3 reacties

De overheid heeft Microsoft vorig jaar vijfhonderd keer om gegevens van gebruikers gevraagd, waarbij in totaal data van 555 accounts/gebruikers werd gezocht. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Law Enforcement Requests Report. In 2020 ontving Microsoft meer dataverzoeken van de Nederlandse overheid (562), maar werd er van iets minder gebruikers/accounts data opgevraagd (546).

Van de verzoeken die Microsoft in de eerste helft van vorig jaar ontving werd bij bijna 57 procent data overhandigd. Het gaat dan om registratie- en transactiegegevens, zoals ip-adressen, locatiegegevens, namen en e-mailadressen. Daarnaast beschikt Microsoft ook over content van gebruikers, bijvoorbeeld e-mails, foto's of documenten die bij het bedrijf zijn opgeslagen. Deze data wordt alleen bij een gerechtelijk bevel verstrekt. In de tweede helft van 2021 werd bij 50 procent van de verzoeken data overhandigd.

Microsoft weigerde in de eerste helft van 2021 bijna 28 procent van de Nederlandse dataverzoeken. Dat was in de tweede helft opgelopen naar bijna 37 procent. Een zelfde situatie was ook in 2020 te zien, waarbij er in de eerste helft bijna 17 procent van de verzoeken werd geweigerd en 39 procent in de tweede helft. Microsoft weigert verzoeken voor allerlei redenen, zoal wanneer het verzoek ongeldig is, niet op de juiste wijze wordt ingediend, verkeerde datums bevat, afkomstig is van een agentschap dat hiertoe niet bevoegd is en te breed is.

Het wereldwijde aantal dataverzoeken dat bij Microsoft binnenkwam kende vorig jaar een stijging, van 49.000 in 2020 naar 53.000 in 2021. Het aantal gebruikers/accounts waar autoriteiten gegevens van wilde hebben kende een daling van 95.000 naar 91.000. De meeste dataverzoeken die Microsoft ontvangt zijn afkomstig van Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Reacties (3)
22-04-2022, 12:40 door Anoniem
En worden de betreffende gebruikers hier ook door Microsoft of de overheid van op de hoogte gesteld of mag dit buiten medeweten van de gebruiker plaatsvinden?
22-04-2022, 22:13 door Anoniem
Door Anoniem: En worden de betreffende gebruikers hier ook door Microsoft of de overheid van op de hoogte gesteld of mag dit buiten medeweten van de gebruiker plaatsvinden?

Negatief. Dat was ooit we zo en is tevens de reden dat ik alles naar Zwitserland verhuisd heb.
23-04-2022, 16:20 door Anoniem
Waarom nog een email adres?

The Matrix
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.