image

Minister: Kamer van Koophandel heeft autorisatiebeheer op orde

vrijdag 22 april 2022, 12:30 door Redactie, 0 reacties

De Kamer van Koophandel heeft na een datalek bij het Handelsregister het autorisatiebeheer op orde gebracht, zo stelt minister Adriaansens van Economische Zaken. Het datalek betrof een oud-advocaat die de beschermde privéadressen van zo'n achttienhonderd mensen opvroeg. Voormalig staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken liet eerder weten dat het datalek kon ontstaan doordat het autorisatiebeheer bij de KvK niet op orde was.

Een beperkt aantal bevoegde instanties en beroepsgroepen, waaronder de advocatuur, kunnen dergelijke adressen door middel van een bepaalde autorisatie inzien. De oud-advocaat had van januari tot juni vorig jaar bijna zeshonderd keer gegevens via het KvK-systeem opgevraagd. Het ging om bijna achttienhonderd privéadressen. Naar aanleiding van het datalek werd er een onderzoek gestart naar de autorisaties van advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders.

Inmiddels heeft de Kamer van Koophandel de aangekondigde controle op alle verstrekte autorisaties voor het inzien van privéadressen afgerond. Verder is het autorisatiebeleid aangescherpt en worden de bij KvK geregistreerde personen periodiek vergeleken met de registers van de beroepsorganisaties. Autorisaties van personen die niet meer geregistreerd staan bij de respectievelijke beroepsorganisatie worden direct ingetrokken.

Naast de periodieke controle bij de beroepsorganisaties zal de Kamer van Koophandel voortaan een jaarlijkse controle uitvoeren op álle verstrekte autorisaties, inclusief de autorisaties bij bestuursorganen. Minister Adriaansens stelt dat de KvK blijft werken aan het verbeteren van het autorisatiebeheer. Zo doet de KvK in samenwerking met de beroepsorganisaties onderzoek naar automatisering van de periodieke controle. "Met de bovengenoemde genomen stappen is het autorisatiebeheer aanzienlijk verbeterd", aldus de minister.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.