image

Man steelt 340.000 euro via phishingaanvallen op Marktplaats-gebruikers

maandag 25 april 2022, 10:38 door Redactie, 6 reacties

Een 31-jarige Amsterdammer heeft via phishingaanvallen op tientallen Marktplaats-gebruikers bijna 340.000 euro weten te stelen. De man werd onlangs wegens computervredebreuk en wapenbezit tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld.

De Amsterdammers benaderde mensen die op Marktplaats producten aanboden en deed zich voor als potentiële koper. Vervolgens verstuurde de man een link via WhatsApp om de betaling zogenaamd veilig via de ‘Gelijk Oversteken-service’ van Marktplaats te laten verlopen. Deze link wees echter naar een phishingsite. Met de gegevens die slachtoffers daar invulden kon de Amsterdam tonnen van zijn slachtoffers stelen. Bij één slachtoffer wist de man meer dan 166.000 euro van de rekening te stelen. In totaal deden 42 mensen aangifte, die bij elkaar voor een bedrag van bijna 340.000 euro waren bestolen.

"Door op die doortrapte manier mensen op te lichten, heeft verdachte zich met zijn mededaders schuldig gemaakt aan zeer ernstige inbreuken in de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers, waartoe de inloggegevens van hun bankrekeningen behoren, het vertrouwen van zijn slachtoffers beschaamd en hen schade, schaamte en andere narigheid bezorgd. Zoals door één van de slachtoffers ter terechtzitting is toegelicht, kreeg zij problemen op haar werk omdat zij door toedoen van verdachte plots met hoge schulden kampte", aldus de rechter.

Die stelde dat gezien de ernst van de gepleegde misdrijven, het grote aantal slachtoffers, het aanzienlijke geldbedrag dat werd gestolen, het georganiseerde verband waarin dit plaatsvond en de rol die verdachte hierin speelde, er niet anders dan een lange gevangenisstraf kon worden opgelegd. Daarnaast moet de man bijna 340.000 euro aan ABN Amro, ING en Rabobank terugbetalen.

Reacties (6)
25-04-2022, 10:56 door Anoniem
ja natuurlijk die 340.000 kan je naar fluiten deze vent moet gelijk voor 10 jaar de bak in en op water en brood zonder tv en
zeker geen internet of smartphone......lijk me een goed plan..
25-04-2022, 13:46 door Anoniem
"Daarnaast moet de man bijna 340.000 euro aan ABN Amro, ING en Rabobank terugbetalen."

Hoezo deze banken? Die geven toch helemaal niets om hun klanten, of zijn ze in een eerdere procedure aansprakelijk gesteld, en hebben ze steken laten vallen?
25-04-2022, 17:19 door Anoniem
Ik blijf mij verbazen over de grote bedragen die mensen via hun betaalrekening beschikbaar hebben.
Op mijn betaalrekening, die niet gekoppeld is aan een spaarrekening, staat onder normale omstandigheden nooit meer dan €1000 - €1500 (en aan het einde van de maand bijna niets meer.

Mijn 'grote geld' bewaar ik elders en vanuit daar vul ik, net voordat hypotheek, verzekeringen en andere vaste lasten worden afgeschreven, één keer per maand mijn betaalrekening aan.
Met die €1000 - €1500 kom ik dan de rest van de maand door.
26-04-2022, 10:00 door Anoniem
Door Anoniem: Ik blijf mij verbazen over de grote bedragen die mensen via hun betaalrekening beschikbaar hebben.
Op mijn betaalrekening, die niet gekoppeld is aan een spaarrekening, staat onder normale omstandigheden nooit meer dan €1000 - €1500 (en aan het einde van de maand bijna niets meer.

Mijn 'grote geld' bewaar ik elders en vanuit daar vul ik, net voordat hypotheek, verzekeringen en andere vaste lasten worden afgeschreven, één keer per maand mijn betaalrekening aan.
Met die €1000 - €1500 kom ik dan de rest van de maand door.

juist prima manier. Doe het ook op een soort gelijke wijze. Zorg ook nooit dat je meer dan 250 euro via een App kan overmaken (of minder). Wil je dat verhogen dan moet je dat eerst instellen en erop wachten. In die tussentijd kan je ook nog even nadenken of het wel handig is om zulke acties via Marktplaats uit te halen?
29-04-2022, 14:12 door Anoniem
De modus operandi van de daders was de 'cententruc'

"Maak eventjes 1 cent naar me over, zodat ik zeker weet dat je bent wie je zegt dat je bent". Het is een oplichtingstruc. De politie maakt al langer jacht op criminelen die deze truc gebruiken. De man in kwestie handelde volgens RTL Nieuws niet alleen, maar gaf een medeverdachte instructies hoe hij slachtoffers via WhatsApp en Snapchat moest benaderen.

Verder had de verdachte contact met een zogenoemde 'money mule' die al bij de politie bekend was uit ander onderzoek. Zo'n 'geldezel' of katvanger stelt zijn of haar bankrekening beschikbaar als sluis. Zo kunnen de echte daders vaak anoniem blijven. De veroordeelde Amsterdammer had ook een vuurwapen in bezit.

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5304261/marktplaats-phishing-cybercrime
29-04-2022, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem: De modus operandi van de daders was de 'cententruc'

De beveiliging tegen frauduleuze linkjes die Marktplaats in juli 2019 invoerde, bedoeld om de zogenoemde '1 cent-fraude' af te vangen, bleek kinderlijk eenvoudig te omzeilen, omdat veel nieuwe TLD's niet tijdig werden herkend:

https://nos.nl/artikel/2294859-marktplaats-bescherming-tegen-fraudelinkjes-is-makkelijk-te-omzeilen.html


Inmiddels zijn er door de IT ontwikkelaars van Marktplaats betere tegenmaatregelen tegen de 'cententruc' genomen:

Marktplaats heeft [per 25 april 2022] samen met betaalpartner OPP de opvolger van 'Gelijk Oversteken' gelanceerd, waarmee verkopers niet meer hun rekeningnummer en telefoonnummer met de koper hoeven te delen. Bij gebruik van Kopersbescherming wordt het betaalde bedrag van de koper op een tussenrekening van OPP geplaatst.

https://www.security.nl/posting/751433/Marktplaats+lanceert+met+betaalpartner+opvolger+van+%27Gelijk+Oversteken%27

Lees hier hoe Kopersbescherming op Marktplaats werkt voor kopers:

https://help.marktplaats.nl/s/topic/0TO7T000000wkT9WAI/kopersbescherming
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.