image

ACM stopt onderzoek naar gemeenten die opensourcesoftware aanbieden

maandag 9 mei 2022, 15:57 door Redactie, 4 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is het onderzoek gestopt naar gemeenten die opensourcesoftware aanbieden. Het gaat om de software ID Contact, dat wordt gebruikt om mensen te identificeren die contact met de gemeente opnemen. ID Contact is een samenwerking van de gemeenten Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden en de Belastingdienst, Logius, Sociale Verzekeringsbank, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en de Radboud Universiteit.

Volgens softwareontwikkelaar Bloqzone overtreden gemeenten met het aanbieden van de broncode van de software de Wet Markt & Overheid (Wet M&O). Bij het aanbieden van ID Contact berekenen gemeenten volgens de softwareontwikkelaar integrale kosten niet door aan afnemers. Hierdoor wordt Bloqzone naar eigen zeggen benadeeld in zijn concurrentiepositie. Bloqzone bedacht een manier van geïdentificeerd communiceren op basis van het identiteitsplatform "I Reveal my Attributes" (IRMA). Het doel is om op afstand vast te stellen of iemand daadwerkelijk is wie diegene beweert te zijn om vervolgens een telefonisch gesprek met de overheid of een bedrijf te voeren.

Vorig jaar november diende Bloqzone een handhavingsverzoek bij de ACM in, waarin het stelde dat de gemeenten in kwestie een economische activiteit uitvoeren waarvoor niet de werkelijke kosten in rekening worden gebracht. In een besluit stelt de toezichthouder dat het meer verzoeken om handhaving en signalen over mogelijke overtredingen ontvangt dan zij gezien haar capaciteit kan onderzoeken.

De ACM moet naar eigen zeggen dan ook prioriteiten stellen, wat het doet op basis van prioriteringsbeleid. Aan de hand daarvan worden handhavingsverzoeken beoordeeld. Zo wordt onder andere gekeken of door eventueel optreden potentiële schade en maatschappelijke schade kan worden voorkomen of beperkt. Bloqzone claimt dat het door het vrijgeven van de broncode wordt geraakt in de concurrentiepositie, omdat andere partijen die kunnen hergebruiken. Volgens de softwareontwikkelaar hebben de gemeenten hierdoor de Bloqzone-applicatie op de markt weggeconcurreerd.

De toezichthouder stelt vast, dat indien de Wet M&O van toepassing zou zijn op het open source delen van de broncode, de gemeenten de broncode van de software nog steeds ter beschikking mogen stellen aan derden. Bloqzone kan dus niet met haar handhavingsverzoek het voor elkaar krijgen dat anderen geen beschikking zouden krijgen over de broncode. "Daartegenover staat, dat het open source aanbieden van software juist de kwaliteit en innovatie van software ten goede kan komen", aldus de ACM.

Het aanbieden van de broncode zou dan ook geen schadelijke effecten voor de "consumentenwelvaart" hebben, gaat de toezichthouder verder. Die stelt daarnaast dat het overheidsbeleid is dat de broncode van software die met overheidsgeld is ontwikkeld, beschikbaar is voor iedereen. Er ligt ook een wetsvoorstel in de Tweede Kamer dat dit gaat regelen. In dat wetsvoorstel wordt open source uitgezonderd van de Wet Markt & Overheid. Daarom besluit de ACM geen nader onderzoek te doen.

Reacties (4)
09-05-2022, 23:09 door Anoniem
Gekkigheid, nou die heb ik even allemaal geforked.

https://github.com/blockzone

Fijne dag verder.
10-05-2022, 08:34 door _R0N_
Tja, als je closed source niet beter is dan de open source variant verlies je de markt. Bloqzone heeft gewoon niet begrepen dat ze iets extra moeten bieden om geld te verdienen.
10-05-2022, 09:31 door Anoniem
Bloqzone claimt dat het door het vrijgeven van de broncode wordt geraakt in de concurrentiepositie, omdat andere partijen die kunnen hergebruiken.
Dat is precies de bedoeling. Alleen Bloqzone heeft dat nog niet begrepen. Nu nog de code van amdere applicaties die met gemeenschapgeld is ontwikkeld publiceren.
10-05-2022, 22:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Bloqzone claimt dat het door het vrijgeven van de broncode wordt geraakt in de concurrentiepositie, omdat andere partijen die kunnen hergebruiken.
Dat is precies de bedoeling. Alleen Bloqzone heeft dat nog niet begrepen. Nu nog de code van amdere applicaties die met gemeenschapgeld is ontwikkeld publiceren.
Bloqzone kan en mag die broncode ook gewoon gebruiken, dus ze zijn niet benadeeld. Gewoon een level playing field als je het mij vraagt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.