image

Minister: digitale recherche krijgt dit jaar er honderden cyberspecialisten bij

vrijdag 13 mei 2022, 13:16 door Redactie, 11 reacties

De digitale recherche van de politie krijgt dit jaar er honderden cyberspecialisten bij, maar alle politieagenten moeten digitaler worden, zo heeft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid laten weten tijdens een debat van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid dat deze week plaatsvond. De minister stelt dat cyberspecialisten bij de politie van belang zijn en in de toekomst mogelijk nog belangrijker gaan worden.

"Op dit moment zijn bij mij geen signalen bekend dat er onvoldoende cyberspecialisten zijn", aldus Yesilgöz. De instroom van cyberspecialisten is de afgelopen tijd juist toegenomen. "In 2022, nu dus, komen er rond de 720 specialisten in cyber en financieel-economische specialisten in de digitale recherche bij."

Geen achterhoedegevecht

VVD-Kamerlid Michon-Derkzen sprak tijdens het debat haar vrees uit dat erin de strijd tegen cybercrime een achterhoedegevecht wordt gevoerd, maar dat is volgens de minister niet het geval. "Het is geen achterhoedegevecht; we hebben hier echt de beste mensen. Het is dus geen achterhoedegevecht dat ze aan het verliezen zijn. Er gebeuren hier dingen op cyber waar de hele wereld naar kijkt en de hele wereld maakt vervolgens gebruik van onze data en intel, dus daar ben ik heel trots op."

Digitale wijkagent

Yesilgöz liet ook weten dat de digitale wijkagent een ontzettend belangrijk onderdeel bij de politie is en er inmiddels zeventig digitale wijkagenten actief zijn. "Die digitale wijkagenten richten zich onder meer op het online in verbinding staan met de wijk. We zien natuurlijk dat de criminaliteit verandert, dat die zich ook verplaatst naar online. Daarbij kun je bepaalde trends en bewegingen zien, waardoor je weer op tijd kunt anticiperen. We houden dus goed in de gaten waar er meer komen, waar er behoefte aan is", voegt de minister toe.

De digitale wijkagent is echter geen formele functie. "Ik denk dat alle agenten digitaler moeten worden en ook steeds meer online moeten zijn, en dat overigens ook zijn." Yesilgöz merkt op dat de behoefte aan het aantal digitale wijkagenten in basisteams wordt gemonitord. "Ook daar volgen we dus: hoe werkt dat en waar zouden we nog meer kunnen doen? Eigenlijk zie je al dat agenten dat veel meer met elkaar mixen, werken op straat en digitaal werken."

Reacties (11)
13-05-2022, 14:01 door Anoniem
"Op dit moment zijn bij mij geen signalen bekend dat er onvoldoende cyberspecialisten zijn"

Ja ik heb er hier op de zaak ook veel te veel, overal specialisten, waar je ook maar kijkt. Het worden er ook steeds meer, binnenkort maar eens een spray kopen of zo.
13-05-2022, 14:21 door Anoniem
En nu rijdt er ook weer zo'n BOA voorbij, die alle kentekens weer even fotografeert. In natuurlijk een elektrische auto met extra omgevingsgeluid.
13-05-2022, 15:01 door Anoniem
Wereldwijd nog zo'n 2,72 miljoen cyberspecialisten tekort. Vorig jaar zo'n groei van 700 in NL. Zou mooi zijn als er weer 700 bijkomen, maar of die bij de digitale recherche gaan werken ? Zie rapport (ISC)2 (https://www.isc2.org//-/media/ISC2/Research/2021/ISC2-Cybersecurity-Workforce-Study-2021.ashx).
Vast weer zo'n spreadsheet-discussie zoals bij de intensive-care bedden.
13-05-2022, 15:45 door musiman
Bij de organisatie waar ik werkzaam ben zijn wij gespecialiseerd in cyber security trainingen. We merken nu een enorme toename in het aantal aanvragen vanuit de Overheid, de politie incluis.
14-05-2022, 00:34 door Anoniem
Door musiman: Bij de organisatie waar ik werkzaam ben zijn wij gespecialiseerd in cyber security trainingen. We merken nu een enorme toename in het aantal aanvragen vanuit de Overheid, de politie incluis.
Door musiman: Bij de organisatie waar ik werkzaam ben zijn wij gespecialiseerd in cyber security trainingen. We merken nu een enorme toename in het aantal aanvragen vanuit de Overheid, de politie incluis.
Na een paar trainingen in een jaar tijd ben je nog geen specialist. Als het echt zo simpel was, dan zou dat wereldwijde tekort binnen een jaar opgelost zijn. Typisch gevalletje van het Dunning-Krüger effect bij mevrouw Yesilgöz.
14-05-2022, 11:58 door Anoniem
Het probleem is toch echt wel dat bedrijven volleerde cybertechneuten wil hebben en geen moeite willen stoppen in mensen on the job te laten leren. Heb een goede achtergrond in IT en heb ooit OSCP en OSCE gehaald, basis certificaten, maar goed ik had er veel interesse in en kan dingen "zien". Absoluut geen interesse vanuit het bedrijfsleven om een gemotiveerd iemand als ik een kans te geven. Zit nu diep in cloud architectuur en dat bevalt me goed, maar was liever een red-teamer.
15-05-2022, 13:15 door Anoniem
Als je het goedkoop kan uitbesteden, zoals de fact-checking op sociale media, doe je dat (Dehli bijvoorbeeld).
Ben benieuwd, want de EU cloudbewaking die zal wel AI geregeld worden.

Dan zitten fact-checkers niet in het eerste echelon. Dat worden dan meer het type Digitale-BOA of IT-Romeo.
Zelfs aangestuurde Anonymous leden.

Trouwens als je het gaat doen om anti-zonnebrand-activisten te willen demoniseren, dan gaat dat niet helpen tegen Cybercrime & Co. Of is het enkel maar om vast te stellen, wie sputnik dot com etc. willen gaan bezoeken of wie tegen de bestaande kartel-partijen stemmen of andere manipulatieve bijsturing van de 'domme klik-massa".

#observator
17-05-2022, 18:18 door Anoniem
Dit is alleen maar goed voor de recherche die kunnen zo beter onderzoek doen. De recherche is gewoon niet bekent met internet en niet bekent met de cultuur. Dat is een hele wereld opzich geworden en komt geen wijk agent aan te pas. Tevens is het allang een landelijk probleem geworden.
18-05-2022, 07:57 door Anoniem
Om maar een simpel voorbeeld te geven is de wapen wet en youtube deze filmpjes zijn in nl verboden maar in amerika noodzakelijk voor veiligheids filmpjes. Om maar een simpel voorbeeld te geven waar zit de veiligheids switch.
18-05-2022, 20:57 door Anoniem
Er is een tekort aan alles. En de screening van politiemensen kost tijd en mankracht. Dus mijn vraag is: waar halen we de mensen vandaan?
19-05-2022, 08:37 door Anoniem
Ik zou ze bij de beveliging of defensie van halen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.