image

OM eist drie jaar cel voor grootschalige handel in persoonsgegevens

maandag 16 mei 2022, 12:53 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 35-jarige man uit Heerenveen die wordt verdacht van de grootschalige handel in persoonsgegevens, die onder andere voor bankhelpdeskfraude werden gebruikt, een gevangenisstraf van drie jaar geëist. Ook moet de man een bedrag van 318.000 euro terugbetalen dat hij met de dataverkoop zou hebben verdiend.

Volgens het OM verkocht de man "online leads", digitale lijsten met persoonsgegevens die werden gebruikt voor bankhelpdeskfraude, WhatsAppfraude en phishing. Criminelen gebruikten de informatie op de lijsten om personen te benaderen, waarbij ze zich voordeden als bankmedewerker of slachtoffers naar een phishingsite wezen die om allerlei gegevens vroeg die vervolgens voor bankfraude werden gebruikt.

Deze zaak staat niet op zichzelf aldus het Openbaar Ministerie. De schade door bankhelpdeskfraude kende vorig jaar een explosieve stijging en bedroeg 47,6 miljoen euro. Voor deze fraudevorm zijn lijsten met telefoonnummers en andere persoonlijke gegevens nodig. "Wat opvalt is de hoeveelheid gegevens die verhandeld wordt. Vooral het bij verdachte aangetroffen bestand met een kwart miljard aan gebruikersgegevens uit de Verenigde Staten springt in het oog, evenals welke soort gegevens het betreft", zo stelt het OM.

"Er worden 'persoonlijke interesses' verhandeld, en dat maakt maar weer eens duidelijk hoe kwetsbaar ieder van ons is. Het kan immers gaan om ideologische interesses, geloofsovertuigingen of seksuele voorkeur. Het belang om dergelijke gegevens privé te houden is natuurlijk groot en staat in schril contrast tot de handelswaarde ervan. Voor 100 euro krijg je tienduizend telefoonnummers", liet de officier van Justitie tijdens de behandeling van de zaak weten.

Reacties (5)
16-05-2022, 13:36 door Anoniem
Als deze man zich bij het KVK had ingeschreven als "advertentie platform op basis van targeted advertisements", dan was er niks aan de hand geweest.
16-05-2022, 13:42 door Anoniem
Ze wilden toch een digitale samenleving?

en hoe staan we er nu voor?

Stress,hacks,bugs,privacy problemen,beveiligings/updates
en nog meer schadelijke problemen

maar het is nog niet genoeg,er mag meer digitalisering komen,want
het argument is het is handig en veiliger :-)

The Matrix
16-05-2022, 14:51 door Anoniem
Eén van de grootste handelaren in Nederland is iemand die zich op Telegram 'Han Solo', naar het fictieve Star Wars personage, of 'jedihans' noemde, en justitie denkt dat de Fries degene is die achter deze namen schuilging:

https://www.security.nl/posting/711468/Politie+houdt+twee+verdachten+aan+voor+handel+in+persoonsgegevens

De man werd op 29 juni 2021 samen met zijn toenmalige 24-jarige vrouwelijke partner opgepakt, maar die dame is de dans ontsprongen. De zeven zeldzame leguanen van het criminele koppel werden ondergebracht bij de reptielenopvang.

https://frieschdagblad.nl/regio/Handelaars-in-persoonsgegevens-in-Heerenveen-opgepakt-26932418.html
16-05-2022, 21:33 door Anoniem
Niet zulke frisse Friezen.
17-05-2022, 17:55 door Anoniem
Ondanks zijn bijstandsuitkering had de verdachte een aanzienlijk vermogen. In zijn cryptoportefeuilles vonden rechercheurs omgerekend 180.000 euro, in de ogen van justitie allemaal afkomstig van illegale handel. Voor tienduizend telefoonnummers vroeg hij zo'n 100 euro in cryptovaluta of cadeaukaarten van Bol.com, zei de officier van justitie. [...] Toch is het volgens de Heerenvener allemaal niet wat het lijkt. De rechtbank doet op 7 juni uitspraak.

https://dvhn.nl/groningen/Man-35-uit-Heerenveen-zou-duizenden-telefoonnummers-aan-online-oplichters-hebben-verkocht-Hij-was-de-grootste-handelaar-in-persoonsgegevens-in-Nederland-27698689.html
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.