image

Politie meldt duidelijk toename van 3d-geprinte vuurwapens in Nederland

dinsdag 24 mei 2022, 09:35 door Redactie, 19 reacties

Er is een "duidelijke toename" van het aantal in beslag genomen 3d-geprinte vuurwapens in Nederland, zo laat de politie vandaag weten. De meest aangetroffen variant van een 3d-geprint vuurwapen is volgens de politie niet betrouwbaar, die zich daarbij baseert op zelfbouw van een aantal wapens en diverse schietproeven met in beslag genomen vuurwapens.

Om het fenomeen van 3d-geprinte vuurwapens in kaart te brengen is de Landelijke Eenheid vorig jaar een onderzoek gestart. Daarbij werd gekeken naar het risico en de omvang van het probleem in Nederland. Hieruit blijkt dat er sinds 2021 een forse toename van in beslag genomen geprinte vuurwapens en onderdelen is. De politie meldt dat de vuurwapens volledig 3d-geprint kunnen zijn, maar de meeste modellen deels uit metalen onderdelen bestaan.

Ondanks de toename die de politie meldt is het aanbod van gebruiksklare 3d-geprinte vuurwapens momenteel klein ten opzichte van het aanbod conventionele vuurwapens. Wel ziet de politie een duidelijke toename van Nederlandse inbeslagnames. Vorig jaar werden in veertien onderzoeken in Nederland 3d-geprinte vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen en ook dit jaar zijn er al diverse van deze vuurwapens aangetroffen.

Ook werd een aantal werkplaatsen aangetroffen, bestemd voor het op grotere schaal printen van vuurwapens. In de voorgaande jaren werden er nagenoeg geen 3d-geprinte vuurwapens of onderdelen in beslag genomen in Nederland. De politie zegt de ontwikkelingen rondom 3d-geprinte vuurwapens nauwlettend in de gaten te houden.

Onbetrouwbaar

Het populairste model van 3d-geprinte vuurwapen is niet betrouwbaar, zo stelt de politie. "Er traden meerdere storingen en mankementen op. De voornaamste redenen zijn de productiefouten en het falende materiaal." Verder laat de politie weten dat In vergelijking tot conventionele vuurwapens er bij 3d-geprinte vuurwapens geen sprake hoeft te zijn van tussenkomst van handelaren die vuurwapens uit het buitenland halen. "Daarom is het noodzakelijk om de toegang tot deze wapens zoveel mogelijk tegen te gaan."

De resultaten van het politieonderzoek worden op 24 en 25 mei besproken op een internationaal congres voor publieke en private partijen. Tijdens dit congres worden afspraken gemaakt om te komen tot een gezamenlijke aanpak van 3d-geprinte vuurwapens.

Reacties (19)
24-05-2022, 09:43 door Anoniem
Snel nog een 3d printer aanschaffen. Want straks wordt dat natuurlijk weer verboden in dit kikkerlandje.
24-05-2022, 09:44 door Bitje-scheef
Kwestie van tijd dat ze wel veel betrouwbaarder zijn. Vervelende ontwikkeling dit.
24-05-2022, 11:20 door Anoniem
Vandaag praat de politie over de aanpak van zelfgemaakte wapens met andere Europese landen en met producenten van 3D-printers. "We kijken of we ook technologische barrières kunnen opwerpen in printers, zodat dit soort blauwdrukken niet meer geaccepteerd worden", zegt Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche.

https://nos.nl/artikel/2430004-zorgen-over-3d-vuurwapens-politie-en-om-willen-verbod-op-delen-ontwerp
24-05-2022, 11:58 door gradje71 - Bijgewerkt: 24-05-2022, 12:03
Door Anoniem: Snel nog een 3d printer aanschaffen. Want straks wordt dat natuurlijk weer verboden in dit kikkerlandje.

Het draait natuurlijk om het krijgen van munitie, en het kaliber is ook belangrijk. Ach, ze doen maar. Maar ze zijn weer aan het framen, dat ziet iedereen. Ze moeten weer nieuwe wetten gaan implementeren, daar draait het hele zaakje om.
24-05-2022, 13:15 door Anoniem
Het blijft plastic, dus speelgoed. Blufmateriaal voor het laagsthangende fruit. Verder leuk voor de quotum van afdeling 'symptoombestrijding' bij de politie. En dat ipv te kijken naar de coke-handel en de bijhorende usual suspects.
24-05-2022, 14:46 door Anoniem
DIt is echt totale onzin bangmakerij, bedoeld om dubieuze wetgeving aangenomen te krijgen. Als je zelf vuurwapens wil maken, kan dat veel beter met conventioneel gereedschap zoals een draaibank. Dan is je wapen wèl betrouwbaar itt wat je met een 3D printer kunt maken.
24-05-2022, 14:49 door Anoniem
Zou er ook iemand in een 3-d geprinte gevangenis gestopt kunnen worden. Zou een groot succes zijn in de barre tijden van nu.
24-05-2022, 16:31 door Anoniem
Door Anoniem: Zou er ook iemand in een 3-d geprinte gevangenis gestopt kunnen worden. Zou een groot succes zijn in de barre tijden van nu.

Dat kan. Met een 3D geprinte sleutel.
24-05-2022, 16:45 door Briolet
Door Bitje-scheef: Kwestie van tijd dat ze wel veel betrouwbaarder zijn. Vervelende ontwikkeling dit.

Dat zal nooit lukken met plastic. De sterkte ervan is gewoon veel kleiner dan bij metaal. Als het wel betrouwbaar kon, zou de wapenindustrie ook kunststof wapens maken vanwege het lagere gewicht en dus beter draagcomfort. (Hoewel de terugslag van een licht wapen dan wel weer minder comfortabel zal zijn)

Er bestaan wel kunststoffen die op gewichtbasis sterker zijn dan staal, maar dat vraagt altijd speciale kristallisatie technieken om de polymeer ketens te richten bij de vorming. En dat kan niet met 3D technieken.
24-05-2022, 17:17 door Anoniem
De minister gaat met politie en justitie overleggen hoe ze dit het best kan aanpakken en ze wil er ook met haar Europese collega's over praten: "Ik ben het volledig eens met iedereen die zegt dat het niet normaal is om een blauwdruk te hebben van hoe je een 3D-wapen maakt en dat het ook nog relatief makkelijk te maken is."

https://nos.nl/artikel/2430056-ook-yesilgoz-voor-verbod-op-verspreiden-van-ontwerpen-voor-3d-wapens
24-05-2022, 17:27 door Anoniem
Door Anoniem: Zou er ook iemand in een 3-d geprinte gevangenis gestopt kunnen worden.

Het 3D printen van beton voor pre-fab bouwconstructies behoort tot de mogelijkheden: 3DCP
24-05-2022, 18:25 door Anoniem
Door Briolet:
Door Bitje-scheef: Kwestie van tijd dat ze wel veel betrouwbaarder zijn. Vervelende ontwikkeling dit.

Dat zal nooit lukken met plastic. De sterkte ervan is gewoon veel kleiner dan bij metaal. Als het wel betrouwbaar kon, zou de wapenindustrie ook kunststof wapens maken vanwege het lagere gewicht en dus beter draagcomfort. (Hoewel de terugslag van een licht wapen dan wel weer minder comfortabel zal zijn)

Er bestaan wel kunststoffen die op gewichtbasis sterker zijn dan staal, maar dat vraagt altijd speciale kristallisatie technieken om de polymeer ketens te richten bij de vorming. En dat kan niet met 3D technieken.
Dat hangt helemaal van de wetgeving af. In de VS is het verboden om kunststof wapens te maken of te bezitten. Daar hebben de makers van de LIBERATOR ook direct de overheid in hun nek gekregen om met de productie op te houden.
24-05-2022, 20:59 door Anoniem
Zag op jet nieuws zo'n zogenaamd geprint wapen, laat me niet lachen. Werd verteld dat er zo een ak47 geprint zou kunnen worden..

De loop als wel de receivers waren van metaal. Onmogelijk om een fatsoenlijk vuurwapen met een huis tuin en keuken 3d printer te maken.

Pure bangmakerij en controle..
25-05-2022, 06:57 door Anoniem
Er is altijd wel een gek die iets gaat doen met bv. een 3D geprint wapen. Net zoals er altijd wel een gek is die met een auto een mensenmassa in rijdt. Het gezegde is "Guns don't kill people, people do".
Wat de wereld nodig heeft is een betere verdeling van rijkdom en welvaart. Meer oog voor elkaar en niet voor spullen of status . .
25-05-2022, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Zou er ook iemand in een 3-d geprinte gevangenis gestopt kunnen worden. Zou een groot succes zijn in de barre tijden van nu.
Hoezo?
Nederland was toch zo veilig dat we gevangenissen sloten en er asielzoekers instoppen?
25-05-2022, 14:59 door Anoniem
Op1 uitzending met Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche, die verteld over de opkomst van plastic 'ghost guns', in handen van hobbyisten op hun zolderkamer. Hij toonde de 'Liberator', waar het in 2013 mee begon, en de meer recente 9 millimeter FGC-9 semiautomatisch, in de tv-studio, dit tot lichte ontzetting van sommige van de andere gasten:

https://www.npostart.nl/op1/24-05-2022/POW_05380357

In gesprek met generaal b.d. Mart de Kruif en Amerika correspondent Erik Mouthaan (RTL), even later in de uitzending, uitte Kraag de verwachting dat door de oorlog in Oekraïne de illegale markt in Europa opnieuw door vuurwapens zal worden overspoeld, vergelijkbaar wat er na 1992 gebeurde bij het uiteenvallen van Joegoslavië.

Daarbij vergeleken zullen de 3D-geprinte wapens kinderspel blijken. Experts verwachten echter, volgens een artikel op Vice.com, dat Bidens nieuwe 'Ghost Gun Rules' nul effect zullen hebben. De volgende reportage van Vice, van vorig jaar, geeft een indruk hoe ver het 3D-printer vuurwapen hobbyisme in de Verenigde Staten uit de hand is gelopen:

I 3D-Printed a Glock 19 to See How Far Homemade Guns Have Come
by Keegan Hamilton, August 25, 2021 [watch the YouTube video]

https://www.vice.com/en/article/bvzak4/ghost-gun-glock-3d-printing

De cruciale onderdelen bestaan nog steeds uit metaal. Wapens geheel van kunststof zijn in de VS verboden. Enkele van de in de Vice docu getoonde 3D-geprinte wapens zien er uit als een speelgoed "Nerf Blaster", of op een waterpistool, maar de schijn bedriegt. Het wachten is op de eerste spelende minderjarigen die door agenten worden neergeschoten.
27-05-2022, 12:23 door Anoniem
Door Anoniem: Snel nog een 3d printer aanschaffen. Want straks wordt dat natuurlijk weer verboden in dit kikkerlandje.

En hoe denk jij dat de politie aan die informatie komt. Ze onderzoeken alles. Dus ook wanneer je een 3D printer aanschaft dan willen ze weten wie hierachter zit. Even scannen of diegene een strafblad heeft, werk enz.
29-05-2022, 22:19 door Anoniem
3d-printers die metaal kunnen printen zijn natuurlijk voor vuurwapens interessanter dan de printers die wij hobbymakers gebruiken. Je vraagt je af waar men zich zorgen om maakt?
31-05-2022, 13:00 door Anoniem
Door Briolet:
Door Bitje-scheef: Kwestie van tijd dat ze wel veel betrouwbaarder zijn. Vervelende ontwikkeling dit.

Dat zal nooit lukken met plastic. De sterkte ervan is gewoon veel kleiner dan bij metaal. Als het wel betrouwbaar kon, zou de wapenindustrie ook kunststof wapens maken vanwege het lagere gewicht en dus beter draagcomfort. (Hoewel de terugslag van een licht wapen dan wel weer minder comfortabel zal zijn)

Er bestaan wel kunststoffen die op gewichtbasis sterker zijn dan staal, maar dat vraagt altijd speciale kristallisatie technieken om de polymeer ketens te richten bij de vorming. En dat kan niet met 3D technieken.

Dat is ten dele waar, er zijn ontzettend veel vuurwapens die grotendeels van kunststof zijn, er zijn enkele onderdelen die niet van kunststof zijn, bijvoorbeeld de loop.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.