image

Minister: AIVD niet in staat om internetverkeer landelijk af te tappen

vrijdag 10 juni 2022, 13:50 door Redactie, 23 reacties
Laatst bijgewerkt: 10-06-2022, 14:10

De AIVD en MIVD zijn niet in staat om het internetverkeer in Nederland op landelijk niveau af te tappen, zo stellen minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie. Onlangs berichtte de Volkskrant dat de inlichtingendiensten kabelinterceptie "in feite over heel Nederland" kunnen toepassen. Aanleiding voor de PvdA om Kamervragen te stellen.

"Is het waar dat het technisch mogelijk is geworden dat de AIVD/MIVD tot op regionaal of zelfs landelijk niveau communicatie via de kabel kunnen aftappen en opslaan? Zo ja, was de technische mogelijkheid er ook al ten tijde van het opnemen van de bevoegdheid tot kabelinterceptie in de wet? Zo nee, wat is er dan niet waar?", vroeg PvdA-Kamerlid Arib.

"Wij willen allereerst benadrukken dat vanuit technisch oogpunt en de manier waarop gegevens over communicatienetwerken worden getransporteerd, het inrichten van een interceptieketen die de diensten in staat stelt om tot op regionaal of zelfs landelijk niveau alle communicatie te intercepteren, in de praktijk niet mogelijk is", reageren Bruins Slot en Ollongren. De bewindslieden voegen toe dat de inlichtingendiensten alleen op basis van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 de aftapbevoegdheden kunnen inzetten.

Verder worden de onderzoeken die de diensten uitvoeren vastgesteld in de zogeheten Geïntegreerde Aanwijzing. "De AIVD en MIVD zetten onderzoeksopdrachtgerichte interceptie (OOG-interceptie) op de kabel niet in op het aftappen van wijken of regio's in Nederland. Dit middel richt zich bij inzet dus nadrukkelijk niet op het intercepteren van Nederlands verkeer op wijk, regionaal of landelijk niveau", stellen Ollongren en Bruins Slot verder.

Arib wilde ook weten of het klopt dat de inlichtingendiensten de bevoegdheid tot kabelinterceptie willen gebruiken om gegevens op niveau van een hele wijk of nog groter te kunnen onderscheppen. De ministers herhalen dat dit niet het geval is en dat de inzet van OOG- interceptie op de kabel zich nadrukkelijk niet richt op het aftappen van Nederlands verkeer op wijk, regionaal of landelijk niveau.

Ollongren en Bruins Slot stellen verder dat het kabinet eerder al heeft aangegeven dat de inzet van OOG-interceptie voor onderzoek naar communicatie met oorsprong en bestemming in Nederland de komende jaren vrijwel uitgesloten zou zijn, met uitzondering van onderzoek in het kader van "cyber defense". Dit omdat bij digitale aanvallen misbruik wordt gemaakt van de Nederlandse digitale infrastructuur en OOG-interceptie op de kabel noodzakelijk kan zijn om dit vast te stellen, zo merken de bewindslieden op.

Het kabinet is van plan om nog voor het zomerreces een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aan te bieden dat ervoor zorgt dat de AIVD en MIVD speciale bevoegdheden sneller kunnen inzetten. Ook bij deze tijdelijke wet zullen de inlichtingendiensten kabelinterceptie doelgericht toepassen, laten Ollongren en Bruins Slot verder weten.

Reacties (23)
10-06-2022, 13:59 door Anoniem
Ollengren = Defensie, niet (ook) BZ.
10-06-2022, 14:37 door Anoniem
Waarom geloof ik daar nou geen moer van als Ollongren dat zegt?
Waarschijnlijk omdat ze meermaals bewezen heeft onbetrouwbaar te zijn. Ze heeft er vast geen actieve herinnering aan.
10-06-2022, 14:42 door Anoniem
Maar die TAP op de AMS-IX zit er al jaren.
Niet alles is een brede definitie :)
10-06-2022, 15:09 door gradje71
Zucht...
10-06-2022, 15:24 door Anoniem
Aftap van stad 1, stad 2.....totdat je elke stad hebt afgetapt. En verrek! Het kan dus toch landelijk!
10-06-2022, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem: Maar die TAP op de AMS-IX zit er al jaren.
Niet alles is een brede definitie :)
Maar dat klopt dan toch wat ze zeggen? Wat klant 1 en klant 2 van dezelfde ISP onderling uitwisselen dat komt daar niet langs. Pas als er individuele taps op die klanten gezet zijn kun je dat tracen.
10-06-2022, 15:45 door Anoniem
Door Anoniem: Aftap van stad 1, stad 2.....totdat je elke stad hebt afgetapt. En verrek! Het kan dus toch landelijk!

Of 17 miljoen x individuele personen (permanent) aftappen.
Dan ben je er ook.

Techisch kan het. Links om of rechts om.

Maar wie houdt er toezicht op, dat het allemaal netjes volgens de regels toegepast wordt, en niet breder gaat dan dat.
En als dat wel gebeurt, dat er dan ook straffen uitgedeeld worden.

Dus niet, zoals het vorige kabinet er een handje van had, met terugwerkende kracht de wet aanpassen zodat illegaal handelen alsnog legaal wordt.
10-06-2022, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Maar die TAP op de AMS-IX zit er al jaren.
Niet alles is een brede definitie :)
Maar dat klopt dan toch wat ze zeggen? Wat klant 1 en klant 2 van dezelfde ISP onderling uitwisselen dat komt daar niet langs. Pas als er individuele taps op die klanten gezet zijn kun je dat tracen.

De truc zit 'm inderdaad in deze zin:
"Wij willen allereerst benadrukken dat vanuit technisch oogpunt en de manier waarop gegevens over communicatienetwerken worden getransporteerd, het inrichten van een interceptieketen die de diensten in staat stelt om tot op regionaal of zelfs landelijk niveau alle communicatie te intercepteren, in de praktijk niet mogelijk is. "

Ze gaan eerst de definitie van de vraag inperken tot 'de interceptieketen' en beantwoorden vervolgens dat die interceptieketen het niet kan. Daarna gaat men het doel van OOG interceptie uitleggen, maar dat is de vraag niet.
De vraag was: "Is het waar dat het technisch mogelijk is geworden dat de AIVD/MIVD tot op regionaal of zelfs landelijk niveau communicatie via de kabel kunnen aftappen en opslaan? ....."

De vraag is dus of men technisch mogelijkheden heeft om interceptie op landelijk of regionaal niveau uit te voeren. Dat is iets anders dan dat men op landelijk of regionaal niveau alle verkeer kan onderscheppen. Als men op regionaal of landelijk niveau al het verkeer van en naar bijvoorbeeld Amnesty International kan onderscheppen, moet deze vraag met 'Ja' worden beantwoord.
10-06-2022, 20:58 door Anoniem
Tja hoe veilig om dat geneus op internet van de overheid buiten de deur te houden is dan nog VPN?.
Het is niet fijn,dat wij als gewone mensen steeds ook worden gevolgd.
Je leest nog regelmatig dat er vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen,laat ze eerst eens kijken om lekken in overheidsoftware bijvoorbeeld op orde te brengen.
11-06-2022, 00:21 door Anoniem
Waarschijnlijk hebben ze het IEX verkeer een andere naam gegeven, als het wabt anders is dan kan het ook niet landelijk aftappen :) LOL. Wie houden ze nou voor de gek hier?
11-06-2022, 02:26 door Anoniem
Tenminste één van die organisaties bestaat uit een grote apenrots. No honour, no glory!
11-06-2022, 02:58 door Anoniem
het meeste is toch tls met vaak daar nog e2e overheen, beetje metadata vergaren. heb je wat aan.
en als je wat te verbergen hebt gebruik je apps die dat ook proxien en anders pak je zelf een vpn.
(ook als je niets te verbergen hebt trouwens)

verspilde moeite, dat draaien ze nooit meer terug. kamervragen kosten alleen maar geld.
11-06-2022, 08:12 door Anoniem
Door Anoniem: Tja hoe veilig om dat geneus op internet van de overheid buiten de deur te houden is dan nog VPN?.
Het is niet fijn,dat wij als gewone mensen steeds ook worden gevolgd.
Je leest nog regelmatig dat er vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen,laat ze eerst eens kijken om lekken in overheidsoftware bijvoorbeeld op orde te brengen.

Correct, dit heet strategisch antwoorden.
11-06-2022, 09:35 door Anoniem
Ervan uitgaande dat een politicus altijd liegt moeten we dus aannemen dat de AIVD/MIVD wel degelijk het Internet verkeer landelijk kan aftappen. Ze hebben tenslotte toegang tot de hele grote NL internet pijp dus 'zien' alles wat er langs komt.
En anders vragen ze het wel aan de Amerikanen of de Britten om het voor ze te doen want die hebben geen last van al die regeltjes en hebben 100% zeker wel de capaciteit om het te kunnen.
11-06-2022, 12:08 door Anoniem
Ik heb een pistool, maar ik ben niet in staat iemand neer te schieten. (Want voor ik dat kan, moet ik 'em eerst ter hand nemen.)

Het bovenstaande was als analogie natuurlijk, ik heb niet daadwerkelijk een pistool in huis. Beste DSI niet mijn deur er uit komen schieten om half 3 's nachts aub ktnx.
11-06-2022, 12:42 door Anoniem
Waarom denken jullie hier dat er glasvezel werd ingevoerd? Voor de klant of vanwege dat het zo lekker aftapt?
Inderdaad wat in het eigen land niet kan of mag, doet men in de buitenlanden wel en ook nog zonder enige wroeging.
We zijn allemaal al lang genummerd en geoormerkt, toch? Maak je vooral geen illusies, click-vee zijn we.
#observator
11-06-2022, 13:30 door Anoniem
Door Anoniem: Tja hoe veilig om dat geneus op internet van de overheid buiten de deur te houden is dan nog VPN?.
In feite maak je het met VPN slechter voor jezelf want als je met een VPN verbindt komt je verkeer gegarandeerd
wel ergens langs een tap punt terwijl als jij met een vriendje communiceert die bij dezelfde ISP zit dat niet het geval is.
Als er een tap op jouw aansluiting gezet is dan wel natuurlijk.
11-06-2022, 16:36 door Anoniem
Hoe fijn om te weten dat we worden geregeerd door aan alzheimer lijdende liegende ministers en dat het nieuwe pluche nog beter plakt dan het oude.
11-06-2022, 23:28 door Anoniem
De MIVD heeft zich laatst totaal incompetent verklaard door sier te maken met kennis van een andere partij. Niet alleen pronken met andermans veren, maar ook daarbij nog NATO geheimen uitlekken naar de Russen.

En dit alles omdat er een paar 'lullen met vingers' met ego problemen denken dat ze zo onwijs gaaf zijn.

De internationale betrekkingen tussen de inlichtingendiensten hebben hierdoor een flinke deuk opgeleverd.
13-06-2022, 08:24 door Anoniem
Al het internet verkeer door het tor netwerk heen routeren.
13-06-2022, 09:30 door linuxpro
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tja hoe veilig om dat geneus op internet van de overheid buiten de deur te houden is dan nog VPN?.
In feite maak je het met VPN slechter voor jezelf want als je met een VPN verbindt komt je verkeer gegarandeerd
wel ergens langs een tap punt terwijl als jij met een vriendje communiceert die bij dezelfde ISP zit dat niet het geval is.
Als er een tap op jouw aansluiting gezet is dan wel natuurlijk.

Behalve dan dan dat dat verkeer encrypted is...
13-06-2022, 11:14 door Anoniem
'Dit middel richt zich bij inzet dus nadrukkelijk niet' Dat is gaafspeak voor natuurlijk wel. Na zoveel jaren een psychopaat aan het roer geloof ik helemaal niets maar wat een politicus roeptoetert.
13-06-2022, 13:16 door Anoniem
Atappen was nooit het probleem. Het opslaan ervan kost nogal wat infra
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.