image

Britse overheid gaat duopolie Apple en Google op browsermarkt onderzoeken

vrijdag 10 juni 2022, 14:31 door Redactie, 5 reacties

De Britse mededingsautoriteit CMA heeft een onderzoek aangekondigd naar de macht die Apple en Google op de mobiele browsermarkt hebben. Volgens de Competition and Markets Authority (CMA) hebben de twee Amerikaanse techbedrijven "alle kaarten in handen" en zijn er interventies nodig om innovatie en concurrentie een eerlijke kans te geven.

De CMA stelt op basis van eigen onderzoek (pdf) dat Apple en Google een duopolie op mobiele ecosystemen hebben, waardoor ze deze markten in een wurggreep houden. 97 procent van al het mobiele webverkeer dat vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk plaatsvond ging via een browser-engine van Apple of Google. Apple verplicht alle browserleveranciers op iOS om de eigen WebKit-engine te gebruiken. Daardoor kunnen concurrenten zich niet onderscheiden en heeft Apple weinig prikkels om in de browser-engine te investeren, aldus de CMA.

Verder beperkt deze maatregel ook de mogelijkheid van webapps, waardoor eindgebruikers en bedrijven niet volledig van deze innovatieve technologie gebruik kunnen maken, aldus de Britse toezichthouder. Vaak is Google Chrome of Apple Safari vaak standaard op smartphones en tablets geïnstalleerd, waardoor ze een voordeel ten opzichte van concurrerende browsers hebben, zo laat de mededingsautoriteit verder weten.

De CMA waarschuwt dat zonder tussenkomst beide Amerikaanse techbedrijven waarschijnlijk hun grip over de sector zullen behouden en waarschijnlijk versterken, waardoor concurrentie en innovatie verder worden beperkt. De mededingsautoriteit is daarom van plan een marktonderzoek naar het duopolie van Apple en Google op de browsermarkt uit te voeren. In het vandaag gepresenteerde rapport worden ook al verschillende oplossingen genoemd, zoals het verplichten van Apple om andere browser-engines toe te laten en het eenvoudiger maken voor gebruikers om de standaard geïnstalleerde browser te vervangen.

Image

Reacties (5)
10-06-2022, 14:43 door Anoniem
Safari snap ik nog, ontkom je niet aan bij iOS. Maar dan Chrome...
Grafiekje toont een groot gebrek aan algemene basiskennis tech/privacy in de UK. Tenzij chrome forks als Brave en Ungoogled hier zijn meegerekend.
Het zeer geringe marktaandeel van Firefox verbaast me ook.
10-06-2022, 16:06 door Anoniem
Succes. Microsoft is met explorer ook de dans ontsprongen. Het tegenwoordige Microsoft's Edge is volgens mij niet te verwijderen uit windows.

Zit je op je bureablad met twee browsers opgescheept.
10-06-2022, 16:09 door _R0N_ - Bijgewerkt: 10-06-2022, 16:11
Door Anoniem: Safari snap ik nog, ontkom je niet aan bij iOS. Maar dan Chrome...
Grafiekje toont een groot gebrek aan algemene basiskennis tech/privacy in de UK. Tenzij chrome forks als Brave en Ungoogled hier zijn meegerekend.
Het zeer geringe marktaandeel van Firefox verbaast me ook.

Dit komt overeen met andere gegevens, ook in Nederland is het gebruik ongeveer zo verdeeld. ik denk dat de Chome forks in de 'Other' zitten.
En ja Firefox is op sterven na dood.

https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers
12-06-2022, 12:29 door Anoniem
Ze hebben het bijzonder kien gespeeld deze Big Tech monopolisten (met dank aan de drie- en vier- en meer-letterdiensten van de 14 eyes, overheden, lobbyisten, etc.). Verbaast het je iets? Als adept van de veel te vroeg overleden searchlores-guru en anti-ad en anti-smut activist, F.R.A.V.I.A., verbaast mij dit helemaal niets. Het is namelijk als vechten tegen de bierkaai. Ga eens een combinatie gebruiken van zoek-queries aan te laten leveren door een tool als Telescope in combinatie met een browser als Chameleon of de Beaker P2P browser of epic browser achter psiphon of een andere proxy. Wel even een goede blokkeer-extensie gebruiken en baas zijn over wat je deelt met Interwebz. Wat de Britse situatie betreft, "Ignorance is bliss" en het arriveert ook niet meer op het netvlies, zeker als je als burger dom en onwetend gehouden wordt, zoals binnen het anglo-amerikaanse imperium steeds meer en vaker het geval blijkt te zijn. Elders speelt hetzelfde. We gaan naar de "kelipoth'-wereld of die versie ervan, beste mensen. Het zal mijn tijd echter nog wel uitduren, al gaat het nu echt al razend snel. Doei, mazzal. Oh, sluit je router maar vast aan op een noodstroomvoorziening.
13-06-2022, 15:48 door Anoniem
Microsoft Edge doet hetzelfde als Chrome en Safari. Het ergste is of zijn hun zogenaamde partners die jouw over al volgen met crosscookies.
Verwijder van EDGE geeft problemen met Windows 10 of 11. Wat mij wel gelukt is Windows Edge te blokkeren het is voort Edge niet mogelijk zijn activiteiten naar internet te ontplooien.
Je krijgt wel een melding van beveiliging en update om Edge toegang te verlenen. Dus er zit iets in om dat te melden aan Windows.
Start ik een andere browser dan wordt ie steevast geblokkeerd door Windows. Als ik kijk bij de overheid, ziekenhuizen en gezondheidscentrums dan begrijp u wel dat Windows of Bing alle info genereert naar zijn service en dat wederom kan delen met derden.
Ik heb een manier gevonden en dat heet Verwijderen van Windows en met succes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.