image

Cyberslachtoffer Tool geeft gemeenten inzicht in slachtoffers van cybercrime

dinsdag 21 juni 2022, 14:27 door Redactie, 1 reacties

Vorig jaar werd zeventien procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercrime, zo stelt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) op basis van eigen cijfers. Gemeenten die willen weten hoeveel van hun inwoners slachtoffers werden kunnen nu gebruikmaken van de Cyberslachtoffer Tool van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Volgens het CCV kunnen gemeenten de uitkomsten van de tool inzetten als basis voor een veiligheidsanalyse of voor de verantwoording van een integraal veiligheidsplan. "Elk cyberslachtoffer is er één te veel. Pak cybercrime in je gemeente aan en neem het op in het integrale veiligheidsplan", zegt Tom Weijers van het CCV. De tool geeft een indicatie van het aantal slachtoffers op verschillende niveaus van cybercrime, zoals oplichting en fraude, "hacken", online bedreiging en intimidatie en overig.

De categorieën en de bijhorende cijfers in de tool komen uit de veiligheidsmonitor van het CBS of die van statistiekenbureau Statline. Aan de hand van deze landelijke percentages wordt er - in combinatie met het ingevoerde aantal inwoners per leeftijdscategorie van de gemeente - een beeld gegeven van de hoeveelheid slachtoffers binnen de verschillende groepen.

Reacties (1)
22-06-2022, 07:05 door Anoniem
De categorieën en de bijhorende cijfers in de tool komen uit de veiligheidsmonitor van het CBS of die van statistiekenbureau Statline.


"Statistiekenbureau Statline" ken ik niet, maar wel de publieke frontend van het CBS zelf :-)
Die bestaat al een flinke tijd: https://opendata.cbs.nl/statline
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.