image

Japanse stad verliest usb-stick met privégegevens van 460.000 inwoners

vrijdag 24 juni 2022, 15:25 door Redactie, 7 reacties

Een Japanse stad is een usb-stick met de privégegevens van 460.000 mensen tijdelijk kwijtgeraakt. De datadrager was echter beveiligd met een wachtwoord en de inhoud versleuteld, aldus het stadsbestuur van Amagasaki in het westen van Japan. De usb-stick is inmiddels weer teruggevonden. Op de stick stonden namen, adresgegevens, geboortedata, belastinginformatie, informatie over toeslagen en rekeninggegevens van zo'n 460.000 inwoners.

Een medewerker van een bedrijf dat de stad ondersteunt bij de uitrol van coronasteunpakketten verloor een tas met daarin de usb-stick toen hij bij een restaurant was gaan eten. Volgens de stad kon het datalek zich voordoen doordat de medewerker de gegevens zonder toestemming van de stad op de usb-stick bewaarde.

Om herhaling te voorkomen gaat de stad het bewustzijn onder medewerkers over het omgaan met data vergroten, mogen usb-sticks alleen met toestemming worden meegenomen, moet alle data op de stick zijn versleuteld en mag de datadrager alleen op specifieke manieren worden vervoerd. Voor zover bekend is de data op de usb-stick niet openbaar geworden. Een onderzoek naar het datalek is nog gaande.

Reacties (7)
24-06-2022, 15:29 door Anoniem
About the discovery of the lost USB memory (June 24)
It turned out that the USB memory that was announced yesterday on June 23rd was discovered by contact from BIPROGY Co., Ltd. on June 24th today.

Currently, we are investigating the personal information in the memory in cooperation with related organizations.
24-06-2022, 15:36 door Anoniem
Ja ik was van de week mijn telefoon kwijt. Daar stonden de telefoonnummers van wel 50 andere mensen op.
De telefoon was echter gelocked en ik vond hem een dag later terug onder de stoel van de auto.
Het bleek dat de rits van het vakje van mijn tas waar ie altijd in zit als ik onderweg ben open stond en hij is er kennelijk uit gevallen bij het remmen ofzo.
De informatie van de telefoon is niet openbaar geworden.

En nu weer door naar het interessante nieuws!
24-06-2022, 16:29 door Anoniem
Wat is hier de nieuwswaarde van?
24-06-2022, 16:57 door Anoniem
For many, after-work drinks are a common way of relaxing after a busy week. But one worker in Japan could be nursing a protracted hangover after he lost a USB memory stick following a night out with colleagues. Why? It contained the personal details of nearly half a million people.

Japanese man loses USB stick with entire city's personal details

https://www.bbc.com/news/world-asia-61921222

Hoewel de zoekgeraakte USB-stick inmiddels weer boven water is, waarschuwt De Japanse pers in de regio van Osaka tegen scams, die misbruik maken van de onrust en angst onder de stadsbewoners, veroorzaakt door de berichtgeving:

We are concerned about the occurrence of scams that take advantage of the concerns and anxieties of citizens. City staff, police and financial institution staff will not call or email you about this matter. If you receive a call offering to delete your personal information, please hang up immediately.
24-06-2022, 17:35 door Anoniem
Ja.... dus? Ik zie geen probleem, maar leuk dat ze in Japan hard drives wel versleutelen.
24-06-2022, 17:59 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is hier de nieuwswaarde van?

De berichtgeving is om functionarissen gegevensbescherming in Nederland er aan te herinneren dat het standaard versleutelen van USB-sticks, en het gebruik van bijvoorbeeld een USBGuard, een goed idee is. Dat laatste is om het onbevoegd gebruiken van de USB-poorten op de Linux databases, met daarop de kroonjuwelen, uit te sluiten.
24-06-2022, 19:29 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is hier de nieuwswaarde van?

Voor elke Nederlandse gemeente medewerker die het nu leest: herinnering dat maatregelen nodig zijn.
Prima toch?

Ook wel eens verfrissend om te lezen dat er niets fout gaat uiteindelijk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.