image

FBI waarschuwt voor gebruik van deepfakes bij sollicitaties voor thuiswerkbanen

dinsdag 28 juni 2022, 14:54 door Redactie, 2 reacties

De FBI meldt vandaag dat het een toenemend aantal klachten ontvangt over het gebruik van deepfakes en gestolen persoonlijke informatie bij sollicitaties voor thuiswerkbanen. Oplichters zouden zich zo als iemand anders voordoen om een baan te krijgen. Om hoeveel klachten het precies gaat laat de Amerikaanse opsporingsdienst niet weten.

Volgens de klagende organisaties hebben de oplichters het onder andere voorzien op programmeer-, database- en software gerelateerde banen die vanuit huis zijn te doen. Bij sommige van functies krijgt de werknemer ook toegang tot klantgegevens, financiële data en vertrouwelijk bedrijfsinformatie.

Veel details over de deepfakes worden niet gegeven, behalve dat het om "voice spoofing" gaat, en mogelijk "voice deepfakes" tijdens online sollicitatiegesprekken. "Tijdens deze gesprekken komen de bewegingen van de lippen van de geïnterviewde persoon die op het scherm is te zien niet volledig overeen met de audio van de persoon die praat", aldus de FBI.

Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van persoonlijke identificeerbare informatie om op de betreffende banen te solliciteren. Zo zouden oplichters de identiteiten van hun slachtoffers voor screenings tijdens de sollicitatieprocedure gebruiken. De FBI roept organisaties en personen op die met dergelijke fraude te maken krijgen om dit te rapporteren.

Reacties (2)
28-06-2022, 15:22 door Anoniem
In Nederland moet de overheid ook eens iets doen aan de enorme aantallen "vacatures" die geen vacatures zijn. Het is een poging van "bedrijven" zonder scrupules om cv's te verzamelen om daar in te handelen. Die vacatures zijn uit de duim gezogen. Soms plaatsen ze dezelfde advertentie jarenlang. Er wordt gevraagd naar ervaring met software die al lang niet meer bestaat en niemand meer gebruikt. Zulke nepvacatures staan zelfs op overheidsites zoals die van UWV.
28-06-2022, 16:32 door Anoniem
ze vinden graag dingen uit met het resultaat
dat er nu slachtoffers van komen?

deepfakes waarom waarom?

The Matrix
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.