image

CWI-onderzoeker betrokken bij kwantumbestendige encryptie-algoritmes

donderdag 7 juli 2022, 10:54 door Redactie, 2 reacties

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) koos deze week vier encryptie-algoritmes die bestand zijn tegen de rekenkracht van kwantumcomputers en een onderzoeker van het Nederlandse Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is bij twee van deze algoritmes betrokken.

Met de komst van kwantumcomputers zullen veelgebruikte asymmetrische cryptografische algoritmes, zoals RSA en ECC, niet meer veilig zijn. Om data in de toekomst tegen aanvallen van kwantumcomputers te beschermen onderzocht het NIST de afgelopen vijf jaar verschillende benaderingen in een soort wedstrijdproces. De nadruk ligt op public-key versleutelingssystemen en op systemen voor digitale handtekeningen.

CWI-onderzoeker Léo Ducas is betrokken bij de twee algoritmes die het NIST koos, het public-key encryptieschema (CRYSTALS-KYBER) en die voor digitale handtekeningen (CRYSTALS-DILITHIUM). De vier door het NIST gekozen algoritmes zullen onderdeel worden van de post-kwantum cryptografische standaard van het instituut, die naar verwachting over twee jaar is afgerond.

"De selectie van onze algoritmen als standaard betekent dat ze wereldwijd zullen worden toegepast en de privacy van miljarden gebruikers zullen beschermen; fundamenteel onderzoek krijgt zelden zo'n directe en brede impact. De hele gemeenschap van cryptografisch onderzoek verdient hier eer; de door ons voorgestelde schema's zijn de kristallisatie van tientallen jaren wetenschappelijke inspanning", aldus Ducas. Het CWI is het nationaal onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica.

Reacties (2)
07-07-2022, 16:52 door Anoniem
We recommend using the Kyber-768 parameter set, which—according to a very conservative analysis—achieves more than 128 bits of security against all known classical and quantum attacks.

Ik denk dat alleen het probleem van iets verzinnen wat moeilijk is, maar niet zo moeilijk dat je het kunt berekenen vrij lastig gaat worden hoe slimmer en sneller computers en uiteindelijk SPU's ...
07-07-2022, 18:06 door waterlelie - Bijgewerkt: 07-07-2022, 18:09
Is het ultieme wapen voor kwantumbestendige encryptie-algoritmes, simpelweg de onmogelijkheid om met brute-force het te kraken, omdat er een vertraging daartegen wordt ingebouwd, dat direct ook deel uitmaakt van het versleutelen en ontsleutelen.!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.