image

NCTV: bijna helft Nederlanders maakt zich zorgen over cyberdreigingen

woensdag 20 juli 2022, 08:43 door Redactie, 9 reacties

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over cyberdreigingen, zo stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op basis van de nieuwste Risico- en Crisisbarometer (RCB). Eerder stonden terrorisme en infectieziekte bij mens en dier nog bovenaan. Met de RCB wordt in kaart gebracht welke risico’s en dreigingen het publiek voor de nationale veiligheid ziet. Aan het onderzoek namen 2300 Nederlanders deel.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Nederlanders denken dat cyberdreigingen en georganiseerde criminaliteit de grootste kans hebben om zich voor te doen in Nederland. Verder maakt bijna de helft van de Nederlanders zich zorgen om cyberdreigingen en geopolitieke dreigingen. De zorgen zijn verschoven van terrorisme, infectieziekten en spanningen tussen bevolkingsgroepen, naar cyberdreigingen, geopolitieke dreigingen en uitval van vitale processen.

Rol overheid

Als het gaat om het voorkomen van cyberdreigingen vindt 43 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat de overheid te weinig doet. Een kwart vindt dat de overheid voldoende doet en 29 procent weet het niet/heeft geen mening. Het resterende deel stelt dat de overheid niets aan cyberdreigingen kan doen of juist te veel doet.

Verder blijkt dat dertig procent van de Nederlanders helemaal geen vertrouwen of weinig vertrouwen heeft in de informatievoorziening van de overheid bij een ramp of crisis, tegenover 27 procent die heel veel en veel vertrouwen heeft. Veertig procent heeft niet veel, maar ook niet weinig vertrouwen. De uitkomsten van de barometer worden gebruikt voor planvorming en de voorbereiding op risico- en crisiscommunicatie. In het najaar van 2022 wordt het onderzoek opnieuw uitgevoerd.

Image

Reacties (9)
20-07-2022, 11:15 door Erik van Straten
Het NCTV wil meer macht op het gebied van "cyber" (o.a. om af te luisteren) en laat daarom "I&O research" een afhankelijk (want overheidsleverancier) onderzoek uitvoeren met een vooraf vastgestelde uitkomst: CYBERDREIGINGEN!

Zoals ik in https://tweakers.net/nieuws/199176/nctv-helft-van-nederlanders-maakt-zich-zorgen-over-cyberdreigingen.html?showReaction=17738394#r_17738394 betoog is er geen enkele aanleiding voor Nederlanders om zich zorgen te maken over cyberdreigingen.

Sowieso hoort niemand zich zorgen te maken over dreigingen, wel over incidenten. Voor securityspecialisten zijn min of meer concrete dreigingen juist prettig: dan kun je gepaste mitigerende maatregelen nemen (onbekende dreigingen zijn veel enger).

De publicatie van dit rapport is ordinaire volksverlakkerij; onze overheid en haar dienstverleners worden steeds corrupter.
20-07-2022, 12:45 door gradje71 - Bijgewerkt: 20-07-2022, 12:54
Erik, je hebt helemaal gelijk. Ze willen meer macht. Ze spelen het op de gevoelskaart.
20-07-2022, 17:07 door Anoniem
Door gradje71: Erik, je hebt helemaal gelijk. Ze willen meer macht. Ze spelen het op de gevoelskaart.
Die kaart is hun enige troef. Geldt voor meer van die 'diensten' overigens. Want ook bijv. het RIVM heeft slechts nog dergelijke zwakke kaarten. Ook het KNMI met hun overtrokken 'weeralarmen'. Ga zo maar door...

Ook ik kijk al een tijdje geen 'TV' meer waar alles draait op emo, inspelen op valse gevoelens en verzonnen crises. Niveautje kinderlijk. Tenenkrommend: Nee, ook niet mijn oorlog.
20-07-2022, 18:36 door Anoniem
cyber dreiging, dreiging voor wie? Nationale overheid? Provincies? ZBO's? Gemeentes? Specifieke bedrijven? Alle bedrijven? Particulieren? Vage woordkeuze dus van de NCTV. Bovendien is de term cyber een gekunstelde term waar iedereen veel verschillende soorten risico's onder kan verwachten. Slechte PR dit.
20-07-2022, 22:37 door Erik van Straten
Door Anoniem: cyber dreiging, dreiging voor wie? Nationale overheid? Provincies? ZBO's? Gemeentes? Specifieke bedrijven? Alle bedrijven? Particulieren? Vage woordkeuze dus van de NCTV. Bovendien is de term cyber een gekunstelde term waar iedereen veel verschillende soorten risico's onder kan verwachten. Slechte PR dit.
Niet dat het veel helpt: uit het PDF rapport, pagina 11 (opmaak toegevoegd door mij):
Nederlanders kregen een lijst met uiteenlopende gebeurtenissen voorgelegd die een dreiging kunnen zijn voor de nationale veiligheid. Bij elke dreiging kon men aangeven hoe waarschijnlijk men deze acht. Elke voorgelegde dreiging was voorzien van een toelichting (zie bijlage C).
Hoe waarschijnlijk een kleine fractie van de Nederlanders een specifieke dreiging vindt, lijkt mij irrelevant. Interessant zou kunnen zijn hoe waarschijnlijk die groep het plaatsvinden van specifieke incidenten vindt. Maar goed, laten we er maar vanuit gaan dat de "onderzoekers" dat bedoelen.

Uit bijlage C:
10. Cyberdreigingen (inbreken in essentiële computersystemen. Dit zorgt voor digitale aanvallen op organisaties en het verstoren van noodzakelijke voorzieningen, zoals energie, water of ons betalingssysteem, of de diefstal van staatsgeheimen, persoonsgegevens en intellectueel eigendom)
De diefstal van persoonsgegevens en intellectueel eigendom zijn aan de orde van de dag - zonder impact op de nationale veiligheid. Als hier al sprake zou zijn van een onafhankelijk representatief onderzoek (waar ik niets van geloof) is dit een supervage definitie, waardoor zinvolle conclusies onmogelijk zijn.

Daarbij staat het rapport vol met onzinnige teksten (ik schreef dit eerder op Tweakers):
Nederlanders die informatie hebben ontvangen of opgezocht, zochten of ontvangen vooral informatie over infectieziekten (coronapandemie), geopolitieke dreigingen of cyberdreigingen (Oekraïne).
Welke relatie tussen cyberdreigingen en Oekraïne wordt bedoeld? Gaat dit over systemen in Oekraïne die werden aangevallen vanuit Rusland, of zijn we ineens bang voor Oekraïnse cybercriminelen (die zijn er zat) die ineens (zonder winstoogmerk) Nederland de cyberoorlog verklaren?

Het rapport heeft daarnaast zoveel koppen dat iedereen "zie je wel" kan zeggen. De eerste kop in de samenvatting luidt:
Vier op de tien Nederlanders hebben weinig tot geen vertrouwen in de overheid
Welke overheid? De Belastingdienst, VWS, AIVD of Defensie, Politie, Provincie, Gemeente, Vuilnisophaal? Sowieso, wat zou de NCTV moeten aanvangen met het antwoord op deze vraag (als dat informatief zou zijn)?

Daarna zie ik de volgende twee koppen (er even van uitgaand dat niet "dreigingen" bedoeld wordt, maar "incidenten met substantiële impact op de nationale veiligheid"):
Nederlanders schatten kans op geopolitieke dreigingen en ernst cyberdreigingen hoger
en
De zorgen om cyberdreigingen zijn toegenomen
Wat is het verschil tussen de laatste kop en de tweede helft van de voorgaande?

Ook van pagina 2 (van 2) van de samenvatting is mij totaal niet duidelijk wat de impact hiervan op de taken en/of werkwijze van de NCTV zou moeten zijn.

Tenenkrommend Nederlands:
De barometer is uitgevoerd tussen 22 april en 6 mei.
Los van het taalgebruik: op dat moment was de energieprijs al ontploft, en er is een vraag over "Gas-/energieprijzen en -tekorten en afhankelijkheid buitenlands gas". Hoe kan het dat de thema's energieprijzen en energietekort er niet uitspat qua zorgen van Nederlanders? Gebrek aan eerste levensbehoeften is een uitstekende voedingsbodem voor massale protesten en ernstige ontwrichting van de samenleving (zie Sri Lanka).

Verder met tegenstrijdige koppen, bovenaan pagina 10:
De meeste zorgen hebben betrekking op tekortschieten overheidsbeleid en politieke onrust
en pagina 11:
Cyberdreigingen en georganiseerde criminaliteit achten Nederlanders meest waarschijnlijk
en 12:
Nederlanders achten geopolitieke dreigingen waarschijnlijker
en 14:
Top 3 ernstige gebeurtenissen voor Nederland: uitval vitale processen, stralingsongeval en geopolitieke dreigingen
En weer uit de samenvatting:
Uitval van vitale processen, stralingsongevallen en geopolitieke dreigingen achten Nederlanders minder waarschijnlijk.
Zo word je toch een rad voor ogen gedraaid?

Wat een amateuristische prutsers bij "I&O Research". Hoeveel belastinggeld is er verspild met dit "onderzoek" (anders gezegd, wat kostte deze "barometer")?

Belangrijker, tot welke onzinnige besluitvorming en bijbehorende verkwisting gaat dit leiden? Alle communicatie moet door de NCTV worden afgeluisterd en alle versleutelde uirgewisselde informatie moet door de NCTV kunnen worden ontsleuteld?
21-07-2022, 01:55 door Anoniem
New organizations founded to develop technology and share
knowledge that gives control of computers and smart devices back to the people,
thats more important.

If you buy a device then u must have the right to use it
and also the right to repair it and controle it.

Nobody have to be affraid,but the people get more affraid
of smart devices that spy on your behavior.

If those devices controle the people continues then everybody shall have worry's
and thats not all about cyber threats.

The Matrix
21-07-2022, 04:07 door Anoniem
Dus ik kan rustig blijven roken omdat er veel ergere dingen in de wereld zijn?
21-07-2022, 08:17 door Anoniem
Als je nou gewoon eens stopt met dat digi-drammen, dan wordt het probleem daardoor in elk geval niet groter.

Maar ja, dat past niet in de doelstellingen van dit kabinet: zo makkelijk mogelijk zo veel mogelijk over iedereen weten. Op naar het Chinese overheidsmodel!
21-07-2022, 09:13 door walmare
Nederland is met alles te laat en kan geen enkele crisis bezweren maar er is ook helemaal geen cybercrisis. Veel bedrijfsleven/overheid zit alleen met slechte ICT systemen, daar hoeft de overheid geen enkele bijdrage aan te leveren want dat gaat alleen maar Microsoft spekken.
Dit rapport is zo doorzichtig als wat. De NCTV probeert haar business te verkopen, zelfs in de Ukraine door Rutte persoonlijk die niks met cyber heeft.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.