image

OM wil eigenaren hostingbedrijf alsnog vervolgen voor hosten botnetservers

woensdag 10 augustus 2022, 15:36 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie wil dat een 30-jarige man uit Vlissingen en een 27-jarige man uit Veendam alsnog worden vervolgd voor het hosten van botnetservers. De servers in kwestie werden volgens het OM gebruikt voor de aansturing van een botnet dat op de Mirai-malware was gebaseerd. De officier van justitie eiste in deze zaak een gevangenisstraf van vijftien maanden en een geldboete van 15.000 euro tegen het hostingbedrijf.

De Mirai-malware wist in 2016 honderdduizenden routers, beveiligingscamera's, digitale videorecorders en andere apparaten via standaardwachtwoorden te infecteren. Besmette apparaten werden vervolgens voor ddos-aanvallen ingezet. Eind 2016 verscheen de broncode van Mirai op internet, waarna er allerlei varianten verschenen. Eén botnet dat op de Mirai-broncode was gebaseerd werd volgens het OM aangestuurd via servers die bij het Nederlandse hostingbedrijf waren ondergebracht.

De twee verdachten in deze zaak gingen vorig jaar vrijuit nadat de Rotterdamse rechtbank het Openbaar Ministerie vanwege fouten niet-ontvankelijk had verklaard. De rechter stelde dat het OM de verdenkingen tegen beide mannen en hun bedrijf niet duidelijk op de dagvaardingen had vermeld, terwijl dat wel had gemoeten. De verdachten gingen daarop vrijuit en het Openbaar Ministerie spande beroep aan.

Het OM heeft nu bij het Haagse gerechtshof geëist dat de zaak wordt heropend, zo meldt PZC. De aanklaagster stelde dat de verdachten cybercriminelen hebben geholpen. "Ze hebben bewust toegestaan dat er gehackt kon worden." De advocaat van de verdachte reageerde dat zijn cliënten uitsluitend een facilitaire rol hebben gespeeld. "Niets meer en minder." Het hof doet over twee weken uitspraak.

Reacties (4)
10-08-2022, 21:44 door Anoniem
Uhm. Een hoster hoeft helemaal niet te weten wat hun klanten op hun servers doen. Pas als het hosting bedrijf over een klant aangesproken wordt moet hier actie ondernomen worden. Anders gaat onze privacy snel verloren gaan.
10-08-2022, 22:50 door Anoniem
Wie is de hoster van het OM en kan die eens doorlichten wat daar allemaal op zijn eigen server gebeurt? Of heeft die geen verantwoordelijkheidsbesef?
11-08-2022, 00:15 door Anoniem
Als deze uitspraak stand kan houden heb je tevens een grond om alle tor node servers ook neer te halen.
Men verschaft immers gelegenheid op een node. Doorn in het oog van de surveillance.controleurs en preffered info desinfo agenten. Wordt dit nieuwe jurisprudentie, waar is dan het eind?. Mensen in de gaten houden op grond van over hen vergaarde profiel dat met inschatten van potentieel risico voor staat en grootcommercie?
12-08-2022, 21:21 door Anoniem
Door Anoniem: Als deze uitspraak stand kan houden heb je tevens een grond om alle tor node servers ook neer te halen.
Men verschaft immers gelegenheid op een node. Doorn in het oog van de surveillance.controleurs en preffered info desinfo agenten. Wordt dit nieuwe jurisprudentie, waar is dan het eind?. Mensen in de gaten houden op grond van over hen vergaarde profiel dat met inschatten van potentieel risico voor staat en grootcommercie?

Niet helemaal, de tor nodes routeren slechts gecodeerd verkeer.
De content staat niet gehost op de nodes.

Als ik jou analogie zou gebruiken dan zou Cloudflare en elk ander CDN ook illegaal zijn
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.