image

EFF: datahandelaar verkoopt locatiedata miljoenen telefoons aan politie VS

donderdag 1 september 2022, 17:09 door Redactie, 4 reacties

Opnieuw is een Amerikaans bedrijf in opspraak geraakt dat locatiegegeven van miljoenen telefoons verhandelt. Fog Data Science claimt over miljarden datapunten van meer dan 250 miljoen telefoons te beschikken en deelt deze gegevens met opsporingsdiensten, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

Volgens Fog Data Science is het mogelijk met de data om te zien waar individuen werken, leven en samenkomen. De gegevens waar het bedrijf over beschikt zijn vermoedelijk afkomstig van duizenden Android- en iOS-apps die toegang tot de locatie van gebruikers hebben. Het bedrijf richt zich vooral op de Amerikaanse markt, maar zegt ook over "internationale data te beschikken.

Fog biedt een webapplicatie waarmee klanten uitgebreide gegevens over een specifieke smartphone kunnen opvragen. De EFF spreekt van een "panoptisch surveillanceapparaat" dat aan allerlei politie- en opsporingsdiensten wordt aangeboden voor nog geen tienduizend dollar per jaar. Fog zou inmiddels met achttien politiediensten overeenkomsten hebben gesloten.

Politiediensten gebruiken de data om te kijken wie erop een gegeven moment in een bepaalde buurt was, of om meer informatie over een bepaald toestel op te vragen. Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden welke "interessante locaties" iemand bezoekt of waar iemand slaapt. Daarbij bewaart Fog maanden aan informatie over een smartphone, die met een enkele opdracht is op te vragen.

De EFF waarschuwt dat de dienst van Fog met name gevaarlijk is voor Amerikanen die bijvoorbeeld een abortus willen laten plegen, aangezien opsporingsdiensten eenvoudig data over smartphones kunnen opvragen die bij een abortuskliniek zijn geweest. Om de surveillance door Fog te voorkomen adviseert de EFF om locatiediensten op de telefoon uit te schakelen en apps geen toegang tot de locatie te geven. Ook wordt aangeraden om het advertentie-ID uit te schakelen, aangezien het bedrijf dit vermoedelijk ook gebruikt.

"Fog en diens klanten hebben jaren in de schaduw geprobeerd te blijven. De dienst kan anders niet functioneren", aldus de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, die het product van het bedrijf een "alziend oog" noemt dat zonder gerechtelijk bevel of aansprakelijkheid de privacy van miljoenen Amerikanen schendt. Onlangs besloot de Amerikaanse toezichthouder FTC ook datahandelaar Kochava aan te klagen voor de verkoop van locatiegegevens van honderden miljoenen telefoons, waardoor mensen gevaar zouden lopen.

Image

Reacties (4)
01-09-2022, 18:34 door Anoniem
Tsja. Maar ja, we hebben niks te verbergen. Toch?
02-09-2022, 11:48 door johanw
Door Anoniem: Tsja. Maar ja, we hebben niks te verbergen. Toch?

Jawel, de linkse elite in de USA is er sinds de supreme court Roe vs. Wade ongeldig verklaarde en verschillende staten abortus verboden achter gekomen dat zij ook dingen te verbergen kunnen hebben. Anders was het natuurlijk alleen maar een handige manier geweest om een mogelijke nieuwe kleurrevolutie in de USA zelf te onderdrukken.
02-09-2022, 16:00 door Anoniem
Door johanw:

Jawel, de linkse elite in de USA....

ROFLMAO

Het meest conservatieve westerse land heeft volgens johanv een linkse elite.... ;-)
05-09-2022, 10:27 door Anoniem
Fog Data Science doet zijn naam eer aan, met deze schimmige handel.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.