image

Minister kijkt naar nationaal register voor Functionarissen Gegevensbescherming

maandag 5 september 2022, 10:45 door Redactie, 6 reacties

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming laat onderzoeken of er een nationaal register voor Functionarissen Gegevensbescherming kan worden opgericht, om deze functie zo verder te professionaliseren en het toezicht op de naleving van de AVG binnen gemeenten en overheidsorganisaties te verbeteren. Dat stelt staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering.

Organisaties zijn in bepaalde situaties verplicht een functionaris gegevensbescherming aan te stellen. Dit is iemand die binnen de organisatie toezicht houdt op de toepassing en naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Zo zijn overheidsinstanties en publieke organisaties altijd verplicht om een FG aan te stellen, ongeacht het type gegevens dat ze verwerken.

Daarnaast is het verplicht een FG aan te stellen voor organisaties die vanuit hun kernactiviteiten op grote schaal individuen volgen of hun activiteiten in kaart brengen. Ook bij het op grote schaal verwerken van bijzondere persoonsgegevens is het verplicht om een FG te benoemen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is de functionaris gegevensbescherming essentieel voor de bescherming van de persoonsgegevens die een organisatie verwerkt.

Eerder dit jaar publiceerde burgerrechtenbeweging Bits of Freedom onderzoek waaruit blijkt dat de tien grootste gemeenten van Nederland zich onvoldoende aan de privacywet houden. Gemeenten kregen van Bits of Freedom het advies om de Functionaris Gegevensbescherming goed binnen de organisatie te positioneren en op diens rapporten te reageren.

Naar aanleiding van het rapport stelde SP-Kamerlid Leijten Kamervragen en wilde onder andere van de staatssecretaris weten hoe zij toezicht houdt op de kwaliteit van gegevensbescherming bij gemeenten. "Het kabinet houdt geen toezicht op de naleving van de AVG bij gemeenten. Dat is primair de taak van de Functionaris Gegevensbescherming (FG), de interne toezichthouder van de gemeente", antwoordt Van Huffelen.

Volgens de staatssecretaris vervult de FG een sleutelpositie voor de naleving van de AVG. "De rol van de FG als verlengstuk van de toezichthouder binnen een organisatie is dan ook van groot belang. Daarom onderzoekt de minister voor Rechtsbescherming of er een nationaal register voor FG’s kan worden opgericht, waarmee we deze functie verder professionaliseren." Van Huffelen stelt dat met dit register een belangrijke stap kan worden gezet op het toezicht van de AVG-naleving binnen organisaties, waaronder ook overheidsorganisaties.

Reacties (6)
05-09-2022, 11:58 door bart_hGn4mQe
Ja, nog een database. Wie wordt de FG verantwoordelijk voor deze data?

Gemeenten zijn al verplicht om zich aan de AVG te houden en een FG aan te stellen. Hoe gaat het maken van een lijst van FG's daar precies bij helpen? Geef de AP gewoon meer geld zodat die daadwerkelijk toezicht kunnen houden!
05-09-2022, 13:04 door Anoniem
Door bart_hGn4mQe: Ja, nog een database. Wie wordt de FG verantwoordelijk voor deze data?

Gemeenten zijn al verplicht om zich aan de AVG te houden en een FG aan te stellen. Hoe gaat het maken van een lijst van FG's daar precies bij helpen? Geef de AP gewoon meer geld zodat die daadwerkelijk toezicht kunnen houden!

AP dat is in handen is van MinJenV?
05-09-2022, 13:17 door Anoniem
Je meldt je al aan als FG namens een organisatie bij de AP, dus deze oplossing is er al lang. Wellicht dat er onderzocht wordt hoe ze deze gegevens kunnen gebruiken of inzetten, maar de database realiseren is al gebeurd.
05-09-2022, 14:08 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 05-09-2022, 14:13
Door Anoniem:
Door bart_hGn4mQe: Ja, nog een database. Wie wordt de FG verantwoordelijk voor deze data?

Gemeenten zijn al verplicht om zich aan de AVG te houden en een FG aan te stellen. Hoe gaat het maken van een lijst van FG's daar precies bij helpen? Geef de AP gewoon meer geld zodat die daadwerkelijk toezicht kunnen houden!

AP dat is in handen is van MinJenV?

Formeel is de AP een zelfstandig bestuursorgaan. Uit Wikipedia:

Een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) is in Nederland een organisatie die overheidstaken uitvoert, maar die niet direct onder het gezag van een ministerie valt, en die als zodanig bij wet is ingesteld of aangewezen. Het begrip 'zelfstandig bestuursorgaan' is door de staatsrechtgeleerde Michiel Scheltema in de jaren zeventig bedacht.

De vraag is natuurlijk of de AP in de praktijk, dus feitelijk ook de ruimte heeft om onafhankelijk op te treden, en of de AP (d.w.z. de leiding van de AP) dat in de praktijk, dus feitelijk, ook wil.

Bij het bedrijf Nationale Spoorwegen (NS) is (of was tot heel recent, namelijk in juni van dit jaar) de FG tevens een "advocaat in dienstverband" van NS. Dat is natuurlijk een zeer onwenselijke dubbelfunctie, want dan kan zo'n FG intern bij NS niet meer met voldoende onafhankelijkheid of distantie bepaalde risico´s en andere zaken benoemen.

Een "centraal register" helpt daar niet tegen. Een aanwijzing van de kant van de AP dat een FG niet een dergelijke dubbelfunctie moet vervullen, zou misschien al iets beter helpen.

M.J.
06-09-2022, 02:40 door Anoniem
Is er al een database voor uitspraken van ministers en staatssecretarissen en een algoritme met alarmbel?
06-09-2022, 16:09 door Anoniem
Er zijn reeds initiatieven om een overzicht te hebben van opgeleide FG's.
Zoals deze: https://duthleracademy.com/nl/functionaris-voor-gegevensbescherming-register/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.