image

Man aangehouden voor witwassen geld gestolen via malafide Electrum-update

dinsdag 13 september 2022, 13:43 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft vorige week een 39-jarige man uit Veenendaal aangehouden op verdenking van het witwassen van tientallen miljoenen euro's aan cryptovaluta, dat onder andere via malafide Electrum-updates zou zijn gestolen, zo is vandaag door de politie bekendgemaakt.

Electrum is een populaire bitcoin-wallet. Van eind 2018 tot eind 2020 maakten criminelen gebruik van een kwetsbaarheid in de Electrum-infrastructuur. Voor het verwerken van transacties maken Electrum-wallets via een netwerk van Electrum-servers verbinding met de bitcoin-blockchain. Binnen Electrum kunnen gebruikers echter hun eigen server opzetten waar anderen verbinding mee maken.

Iets waar criminelen misbruik van maakten. Sinds eind 2018 zijn er namelijk malafide Electrum-servers geweest die gebruikers een pop-up toonden dat ze de aangeboden Electrum-update moesten installeren. In werkelijkheid ging het om een malafide Electrum-wallet die gebruikers om een one-time passcode (OTP) vroeg. Met deze code kon de malafide wallet het geld van gebruikers naar een wallet van de aanvaller overmaken.

Op deze manier zouden criminelen tientallen miljoenen euro's hebben gestolen. De politie kwam de man uit Veenendaal op het spoor nadat via de malafide Electrum-update gestolen bitcoins bij hem terecht waren gekomen. Verder onderzoek wees uit dat de man voor tientallen miljoenen euro's aan crimineel geld zouden hebben witgewassen.

Image

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.