image

Minister: drugssmokkel van de toekomst vereist vaker toegang tot systemen

woensdag 21 september 2022, 10:49 door Redactie, 6 reacties

Voor de drugssmokkel van de toekomst zal waarschijnlijk steeds vaker toegang tot digitale systemen nodig zijn, zo stelt minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Er wordt dan ook gekeken naar een mogelijk onderzoek om de toekomstige cyberrisico’s bij drugssmokkel via logistieke knooppunten in kaart te brengen.

"Zaken als hacking/phishing zijn een potentieel reëel risico om toegang te krijgen tot systemen, bijvoorbeeld met als doel drugs door logistieke knooppunten te loodsen", zo blijkt uit een memorie van toelichting op de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid voor volgend jaar. Onlangs eiste het Openbaar Ministerie nog lange celstraffen tegen verdachten die onderdeel zouden uitmaken van een criminele organisatie die zich met het grootschalig en professioneel invoeren van harddrugs bezighield.

Daarbij had de bende het voorzien op grote havenbedrijven als Antwerpen Europe Terminals, APM Terminals in Rotterdam en VDH in Rotterdam. "Niet alleen hadden de verdachten het op de computersystemen van deze bedrijven gemunt (computervredebreuk), ook hadden en zochten zij contact met corrupte medewerkers van deze bedrijven om met hun hulp eenvoudiger in de betreffende computersystemen te komen", aldus het OM.

Ook Yesilgöz houdt er rekening mee dat dergelijke situaties vaker zullen voorkomen. "Waar nu pincodes gedeeld worden, zou in de toekomst bijvoorbeeld al dan niet doelbewust op een phishinglink klikken onderdeel van een dominante modus operandi kunnen zijn, zodat er van buitenaf toegang verschaft kan worden tot cruciale transportinformatie", aldus de minister. Daarom wordt er nu gekeken of er een onderzoek moet komen om dergelijke "cyberrisico's" in kaart te brengen.

"Om het abstracte concreet te maken, lijkt een gespecialiseerd onderzoek naar toekomstige cyberrisico’s die samenhangen met drugssmokkel in een steeds geavanceerdere mainportscontext nuttig. Er zijn verdere gesprekken met stakeholders nodig om de behoefte scherper te stellen en tot conclusies te komen over de precieze toegevoegde waarde." De uitkomsten van het onderzoek zouden havenbedrijven, terminals en rederijen kunnen helpen om de "juiste maatregelen" te nemen.

Reacties (6)
21-09-2022, 11:27 door Anoniem
Feit blijft alleen dat je ook nog steeds met mensen werkt, en die zijn en blijven nu eenmaal compromitteerbaar...
21-09-2022, 13:08 door Anoniem
Dit klopt van geen kant.

Als Drugssmokkelaars systemen van de haven gebruiken om te zien welke container ze leeg moeten halen, dan moet je minder van dit soort systemen hebben en minder medewerkers toegang geven daartoe.

Wat je niet moet doen is een hele sloot politieagenten en BOA's ook toegang tot die systemen geven. Want ook daar zitten rotte bananen tussen.
21-09-2022, 13:44 door Anoniem
Er zullen altijd 'kanspareltjes' blijven, die liever in de criminele sfeer opereren, dan tegen een mager salarisje hun criminele vrindjes gaan oppakken. Na het T&P excuus, nu dus het D-excuus om iedereen onder voortgezette surveillance te brengen.
Het houdt maar niet op bij de politieke voorstanders van total control.

Wordt natuurlijk haalbaar als iedere wereldburger gechipt is en/of digitaal 24 op 24 kan worden gevolgd, maar dat houdt dan ook voor de vrije en wetsgetrouwe burgers een onleefbare werkelijkheid voor de nabije toekomst in.

Willen we allemaal als bezitslozen worden, die toch gelukkig zijn, omdat ze als cyborgs noch geluk noch ongeluk kunnen beseffen. Moet het panopticum zich uitbreiden naar onze gedachtenwereld op den duur?

Een toekomstbeeld als uit de hungergames and Max Mad-horror-films doemt op. Ik hoor er hier nog niet velen met afgrijzen over spreken.
21-09-2022, 22:22 door Anoniem
Allemaal pogingen om zowel het werk als de kosten van opsporing neer te leggen bij hen die die daartoe geen bevoegdheid hebben. Onder dreiging van anders medeplichtig zijn. Dat banken daarin meespelen omdat ze verder niks toe te voegen hebben maar wel de staat te vriend willen houden voor als ze weer eens hun hand overspelen, daar kan ik nog inkomen. Maar de rest van dat "aan de markt" overlaten toont gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef. In dit geval notabene van een minister! Nog even en we dwalen af naar een arbitrair vrije Erdocratie.
22-09-2022, 10:20 door Anoniem
of je een onderzeeboot, en lokale vissersbootjes, voíla!
22-09-2022, 16:19 door Anoniem
Toegang moet gelogd en GEAUDIT worden

Hiermee los je veel problemen al op
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.