image

Man die ex-partner via spyware bespioneerde veroordeeld tot taakstraf

vrijdag 23 september 2022, 14:23 door Redactie, 4 reacties

Een man die zijn ex-partner maandenlang via spyware bespioneerde is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur. De man had zijn ex-partner begin 2020 een Macbook Pro cadeau gedaan, maar zonder haar medeweten daarop spyware geïnstalleerd.

Via de spyware had de man toegang tot de webcam en microfoon van de laptop, alsmede alle toetsaanslagen die werden ingevoerd en bestanden die op het systeem stonden. De vrouw ontdekte de spyware in april van dat jaar en dat die toegang tot haar microfoon en camera had. Eind oktober zag de vrouw dat de spyware nog steeds actief was en data naar een specifiek ip-adres uploadde. Er was op dat moment al 65 gigabyte aan data verstuurd.

De naam van de spyware is niet door de rechtbank genoemd, maar het gaat hier waarschijnlijk om een commercieel product dat gewoon via internet verkrijgbaar is. Gebruikers van de spyware kunnen die via een online dashboard bedienen en zo verzamelde gegevens inzien. Uit onderzoek bleek dat de man 91 keer op dit dashboard had ingelogd. Ook verklaarde man dat hij zijn ex-partner door middel van de spyware wilde controleren.

"Door te handelen, zoals verdachte heeft gedaan, heeft hij een ernstige en ontoelaatbare inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. Bovendien heeft deze inbreuk over een lange periode plaatsgevonden", aldus de rechtbank, die de verdachte een onvoorwaardelijke taakstraf van tachtig uur oplegt.

Eind vorig jaar werd bekend dat Interpol honderden agenten traint om stalkerware te detecteren. Volgens verschillende organisaties wordt dergelijke software onder andere gebruikt door stalkers, ex-partners en echtgenoten die zich aan huiselijk geweld schuldig maken.

Reacties (4)
24-09-2022, 03:03 door Planeten Paultje
Wow! Dat is twee weken werk. Voor mijn gevoel zijn de verhoudingen hier nogal zoek, of mis ik iets?
24-09-2022, 16:45 door MrAT
Dit vind ik eigenlijk ongehoord. De privacy van de vrouw in kwestie is grof geschonden en de dader komt weg met een taakstrafje. Het geeft weer eens aan dat men bij sommige instanties totaal niet begrijpt wat voor inbreuk een dergelijk strafbaar feit dit op iemands leven heeft als je gestalkt wordt, op welke dan ook. En ik bedoel met inbreuk dan niet de materiële schade maar de mentale gezondheidsschade en gemoedstoestand van het slachtoffer, dus van de vrouw in deze kwestie die realiseert dat zij maandenlang is bespioneerd door haar ex-partner. Maar ja, dit valt niet in een bepaalde wet regeltje samen te vatten. Als dader van Cyberstalking kom je in Nederland hier dus gewoon mee weg met deze in mijn ogen lage straf. Hier gaat
echt geen afschrikkend effect van uit en zeker niet bij mensen die toch al twijfelachtige normen en waarden erop nahouden.
die lachen hier alleen maar om deze grenzeloze naïviteit.
26-09-2022, 10:04 door Hatsikidee - Bijgewerkt: 26-09-2022, 10:04
Het is altijd belangrijk om eerst het vonnis goed te lezen, voordat je uitspraken gaat doen als "wat een belachelijke lage straf" etc. Nuancering komt vaak niet terug in een media artikel, maar wel in het vonnis. Dus lezen mensen, voordat je wat roept.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2022:3801


Alles overwegende is de rechtbank van oordeel dat een taakstraf van 80 uur passend en geboden is. Mede gelet op de huidige persoonlijke omstandigheden ziet de rechtbank geen aanleiding een deel van die straf voorwaardelijk op te leggen, zoals door de officier van justitie gevorderd.

Blijkbaar was er al een toxische sfeer in de relatie en heeft het slachtoffer ook e.e.a. aan vermeende strafbare feiten richting dader gepleegd.
02-11-2022, 10:22 door Em
Waar kun je hulp krijgen als je te maken hebt met spyware, intimidatie door een gewelddadige ex?
Juridisch qua (vecht)scheiding is er een advocaat. Maar steeds weer vind hij toegang (op afstand) tot een nieuwe telefoon.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.