image

Mozilla: Apple, Google en Microsoft dringen gebruikers eigen browser op

zaterdag 24 september 2022, 09:31 door Redactie, 26 reacties

Apple, Google en Microsoft dringen gebruikers hun eigen browser op en bieden mensen geen echt vrije browserkeuze, zo stelt Mozilla in een nieuw rapport. De Firefox-ontwikkelaar hekelt hoe de grote techbedrijven hun eigen standaard ingestelde browser bevooroordelen (pdf).

Volgens Mozilla zeggen mensen dat ze weten hoe ze de standaardbrowser van het besturingssysteem moeten veranderen, maar in de praktijk blijken maar weinig mensen dit te doen. Daarnaast zijn veel mensen bevoordeeld als het om vooraf geïnstalleerde software gaat, die standaard is ingesteld en lastig is te wijzigen. "De browserkeuze op de desktop wordt al jaren gedwarsboomd en heeft op smartphones nooit echt bestaan", aldus Mozilla.

De Firefox-ontwikkelaar claimt dat Apple, Google en Microsoft hun besturingssystemen zo hebben ontwikkeld om het gebruik van hun eigen browser te maximaliseren. "Dit is een probleem, omdat besturingssystemen noodzakelijk zijn voor de apparaten die mensen gebruiken om het internet op te gaan. Wanneer de aanbieder een belangenconflict heeft, de eigen browser promoot ten koste van alternatieven, heeft dat een negatief effect op iedere persoon op de planeet die het internet vrij wil browsen of doorzoeken", laat Mozilla verder weten.

Ook zou het de samenleving breder raken, omdat concurrentie in browsers en browser-engines noodzakelijk is voor innovatie, prestaties, snelheid, privacy en security. "Effectieve concurrentie vereist meerdere stakeholders om de macht van een klein aantal giganten tegen te gaan en te voorkomen dat ze de toekomst van het internet voor iedereen bepalen", aldus het rapport.

Mozilla stelt dat een gezond internet vereist dat beleidsmakers en toezichthouders met partijen als Mozilla samenwerken om innovatie, toegankelijkheid, interoperabiliteit, privacy en security te bevorderen. Toezichthouders worden opgeroepen om bestaande regels te handhaven en voor een gelijk speelveld voor onafhankelijke browsers te zorgen. En waar nieuwe regels nodig zijn om de macht van techgiganten te breken die zo snel mogelijk in te voeren.

Image

Reacties (26)
24-09-2022, 10:32 door Anoniem
Ik ben een verstokt Firefox gebruiker maar dit klinkt wel een beetje als klagen dat autofabrikanten hun eigen autoradio voortrekken. Het hoort er gewoon in te zitten tegenwoordig en als een derde tot de helft aangeeft dat ze wel eens een andere default browser geïnstalleerd hebben dan lijkt me dat nog heel niet slecht.
24-09-2022, 10:45 door Anoniem
Het klopt gewoon helemaal. Wanneer er een standaard browser gekozen wordt moet het openen in de standaard app. Geregeld openen ze altijd eerst hun eigen app voordat je weer naar jou gekozen browser app kan gaan. Zeker bij Android is het geval. In Windows is dat veel minder en bij Apple geen ervaring ermee. Bij Android werken alle niet Google apps gewoon minder en kunnen niet hetzelfde? Besturingssystemen zouden ook neutraal opgezet moeten worden? Met glasvezel precies hetzelfde. Provider eigenaar netwerk zal altijd eigen producten beter behandelen dan de concurrentie?
24-09-2022, 10:57 door Planeten Paultje
Ik ben Apple gebruiker en Safari is mijn standaard browser. Dit is niet omdat Apple het mij opdringt -daar heb ik nog nooit iets van gemerkt, in tegendeel-, maar omdat het voor mij goed werkt. Ik heb Firefox als backup geïnstalleerd en houd de updates nauwgezet bij.
24-09-2022, 11:20 door Anoniem
Ik maak gebruik van windows 11. Als ik edge verwijder middels revo uninstaller dan staat het lor er na een paar dagen weer op.

Buiten dat... Ze dringen allemaal hun zooi op. Youtube vraagt elke keer in de app youtube vanced music of ik premium wil.
Google vraagt elke keer als ik (op mijn werk) edge gebruik of ik hun browser wil.
Standaard android apps zijn op een normale manier niet te verwijderen.

En ga zo maar door. Dat opdringerige gaat mij de keel uit hangen.
Het is MIJN computer en het is MIJN tablet, en ik MOET de keuze hebben wat voor apps ik wel of niet wil.
24-09-2022, 11:58 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ik ben een verstokt Firefox gebruiker maar dit klinkt wel een beetje als klagen dat autofabrikanten hun eigen autoradio voortrekken. Het hoort er gewoon in te zitten tegenwoordig en als een derde tot de helft aangeeft dat ze wel eens een andere default browser geïnstalleerd hebben dan lijkt me dat nog heel niet slecht.

Toch zijn Mozilla's gepubliceerde kanttekeningen een veeg teken aan de wand. Het gaat gewoon niet goed met het aantal in procenten uitgedrukt (markt)aandeel Firefox gebruikers. Net als jij ben ik een 'verstokt Firefox gebruiker' (sinds v.3) en zie met lede ogen aan hoe de enige nog echt significant eigenwijze browser, vanwege zijn mozilla-engine, langzaam in de annalen van de webbrowser geschiedenis aan het verdwijnen is :-[

Ik vind de vaak opgetekende kritiek van privacy sectarici m.b.t. Firefox ambivalent. Firefox verzamelt inderdaad standaard gebruikersgegevens maar bij lange na niet in die bulkaantallen als Chrome.
24-09-2022, 12:00 door Anoniem
Waarom moet er een 'applicatie' standaard bij een OS zitten?
Ohja, dat is marketing...
24-09-2022, 13:32 door Anoniem
Ik gebruik voornamelijk chrome, soms edge en soms FF.

Maar FF valt mij altijd erg tegen in gebruik. Is gewoon geen fijne browser.
24-09-2022, 14:18 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben een verstokt Firefox gebruiker maar dit klinkt wel een beetje als klagen dat autofabrikanten hun eigen autoradio voortrekken. Het hoort er gewoon in te zitten tegenwoordig en als een derde tot de helft aangeeft dat ze wel eens een andere default browser geïnstalleerd hebben dan lijkt me dat nog heel niet slecht.
Toch hebben ze een punt. Je komt er als browserbouwer gewoon niet meer tussen als je niet zelf ook een populair besturingssysteem levert. Google, Microsoft en Apple leveren meteen een eigen browser, en Mozilla komt door die standaard meegeleverde browser er niet meer tussen, wat mede verklaart waarom Firefox geen poot meer tussen de deur krijgt.

Verder is het zo dat als je Firefox installeert, het OS gaat lopen mekkeren dat de standaard browser toch écht de beste keuze is. Vooral bij Windows word je daar constant mee bestookt. Besturingssystemen zijn hierin behoorlijk opdringerig geworden. Behalve de Unix- en Unix-like systemen, die dat niet doen.
24-09-2022, 14:25 door Anoniem
Ik snap de opstelling van Mozilla in deze echt wel.
Ook Microsoft Office wordt op vaak wel heel gemene wijze gepromoot tov haar concurrenten. Denk maar aan hoe de XML standaarden in Office zijn geïmplementeerd. De (open source) concurrenten worden op deze wijze feitelijk buiten spel gezet.

Maar goed.
De tranen met tuiten door Mozilla krijgen een andere gevoelswaarde als je weet dat ook Mozilla haar zwakke (slechte) kanten heeft. De manier waarop Mozilla certificatenleveranciers onder druk zetten leidt bij mij tot grote vraagtekens. Zo ook de manier waarop Mozilla de Europese standaarden en instituties buiten spel wil zetten leidt bij mij tot grote vraagtekens.

Mozilla zaait Fear, Uncertainty en Doubt bij mensen die onvoldoende weten van certificaten. Mozilla zegt dat Europese erkende certificaten niet veilig zouden zijn. Dat is volstrekt onjuist. De Europese erkende certificaten zijn juist het meest veilig. Als Mozilla haar zin krijgt, dan hindert dit interoperabele veiligheid. Als Mozilla haar zin krijgt, dan zal de Amerikaanse IT marktmacht heel sterk vergroten en kan uiteindelijk leiden tot minder privacy van Europese gebruikers.

Niettemin.
Op dit onderwerp heeft Mozilla echt wel een punt.
24-09-2022, 15:24 door Anoniem
De browser hoort leverancier en platform onafhankelijk te zijn en not voor profit . Alleen al om die reden kies ik voor Firefox .
Ik kom nog uit de tijd dat Microsoft er een potje van maakte met IE alleen om Netscape weg te drukken. Dat leverde een walgelijk slecht product op die ook nog eens op maar 1 platform draaide waardoor een dure niet inovatieve vendor lock was gerealiseerd.
24-09-2022, 17:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik maak gebruik van windows 11. Als ik edge verwijder middels revo uninstaller dan staat het lor er na een paar dagen weer op.

Buiten dat... Ze dringen allemaal hun zooi op. Youtube vraagt elke keer in de app youtube vanced music of ik premium wil.
Google vraagt elke keer als ik (op mijn werk) edge gebruik of ik hun browser wil.
Standaard android apps zijn op een normale manier niet te verwijderen.

En ga zo maar door. Dat opdringerige gaat mij de keel uit hangen.
Het is MIJN computer en het is MIJN tablet, en ik MOET de keuze hebben wat voor apps ik wel of niet wil.
Je hebt voor Windows alleen het gebruiksrecht, meer niet!
24-09-2022, 20:31 door Ron625
Als gebruiker van Linux, IpadOS, MacOS, Chrome-OS en windows, is het gebruik van Firefox (voor mij) het beste.
Alles synchroniseert en dat is wel zo makkelijk.
25-09-2022, 00:28 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom moet er een 'applicatie' standaard bij een OS zitten?
Ohja, dat is marketing...

Je bent een paar letters vergeten in "marktwerking". ;-)

Je kan anno 2022 echt niet meer aankomen met een consumenten OS zonder standaard bijgeleverde browser, dan is 't OS gewoon niet af want massa's mensen doen niks anders meer met een computer dan 't internet op.

En ja dat betekent wellicht dat de tijd van de onafhankelijke browser maker met een significant marktaandeel geweest is. Dat zou ik jammer vinden, en ik snap dat Mozilla het uiteraard heel jammer vindt maar de tijd gaat verder. De makers van een onafhankelijke TCP/IP stack hebben het ook niet gered, hoe graag Trumpet Winsock dat ook gewild zou hebben.
25-09-2022, 00:31 door Anoniem
Door Anoniem:Verder is het zo dat als je Firefox installeert, het OS gaat lopen mekkeren dat de standaard browser toch écht de beste keuze is. Vooral bij Windows word je daar constant mee bestookt. Besturingssystemen zijn hierin behoorlijk opdringerig geworden. Behalve de Unix- en Unix-like systemen, die dat niet doen.

Macos doet dit ook niet, al is dat ook een unix-like systeem. Kortom zeg dan gewoon Windows... ;-)
25-09-2022, 09:45 door Anoniem
Door Ron625: Als gebruiker van Linux, IpadOS, MacOS, Chrome-OS en windows, is het gebruik van Firefox (voor mij) het beste.
Alles synchroniseert en dat is wel zo makkelijk.
Mooi voorbeeld Firefox is standaard niet beschikbaar voor ChromeOS. Je moet truckjes uithalen om.het werkend te krijgen.

Terwijl juist edge Chrome dit wel zijn en dus een veel beter alternatief zijn. FF mist dus ook nog eens een gedeelte van de markt in ondersteuning.

Je argument is dus maar heel zwak, want andere browsers ondersteunen dit ook, en zijn veel gemakkelijker te installeren.
25-09-2022, 11:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik maak gebruik van windows 11. Als ik edge verwijder middels revo uninstaller dan staat het lor er na een paar dagen weer op.

Buiten dat... Ze dringen allemaal hun zooi op. Youtube vraagt elke keer in de app youtube vanced music of ik premium wil.
Google vraagt elke keer als ik (op mijn werk) edge gebruik of ik hun browser wil.
Standaard android apps zijn op een normale manier niet te verwijderen.

En ga zo maar door. Dat opdringerige gaat mij de keel uit hangen.
Het is MIJN computer en het is MIJN tablet, en ik MOET de keuze hebben wat voor apps ik wel of niet wil.
Je hebt voor Windows alleen het gebruiksrecht, meer niet!
En ook nog eens pas als je hun voorwaarden accepteert.
25-09-2022, 12:11 door Anoniem
Ze nemen allemaal deel aan een systeem en daarvan worden hier een paar grondaspecten beschreven:
http://www.surveillanceissues.com/index.html

Begrijpelijk dat er dan geen eind komt aan controle, surveillance, aan cybercrime, scam, spam, fraude.

#obserwator
25-09-2022, 18:00 door Anoniem
Toch ben ik het niet geheel hier met iedereen eens...
Kijkend naar Microsoft Windows, zie ik duidelijk dat de meeste gebruikte browser Google Chrome is.
Google Chrome is niet meegeleverd met Microsoft Windows.
Dus gebruikers weten heel goed hoe ze een alternatieve browser kunnen installeren.
Dat dit dan geen FireFox is, lijkt mij niets met Microsoft te maken of Windows...
25-09-2022, 18:34 door Anoniem
Deze week een update naar Android 12 gekregen. Vanaf dan wordt Google Chrome gewoon als standaard browser ingesteld. Dit is ook niet te wijzigen in de app instellingen. Verwijder je de standaard waarde in de Chrome app word deze automatisch terug gezet bij het afsluiten van je instellingen. Dominante Google ramt zijn browser gewoon door je strot. Hatelijk.
26-09-2022, 08:40 door _R0N_
Door Planeten Paultje: Ik ben Apple gebruiker en Safari is mijn standaard browser. Dit is niet omdat Apple het mij opdringt -daar heb ik nog nooit iets van gemerkt, in tegendeel-, maar omdat het voor mij goed werkt. Ik heb Firefox als backup geïnstalleerd en houd de updates nauwgezet bij.

Het probleem bij Apple is dat browser bouwers verplicht zijn de Safari engine te gebruiken. Firefox op Apple is een frontje voor Safari. Dus ja Apple verplicht de eigen browser.
26-09-2022, 08:44 door _R0N_
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik maak gebruik van windows 11. Als ik edge verwijder middels revo uninstaller dan staat het lor er na een paar dagen weer op.

Buiten dat... Ze dringen allemaal hun zooi op. Youtube vraagt elke keer in de app youtube vanced music of ik premium wil.
Google vraagt elke keer als ik (op mijn werk) edge gebruik of ik hun browser wil.
Standaard android apps zijn op een normale manier niet te verwijderen.

En ga zo maar door. Dat opdringerige gaat mij de keel uit hangen.
Het is MIJN computer en het is MIJN tablet, en ik MOET de keuze hebben wat voor apps ik wel of niet wil.
Je hebt voor Windows alleen het gebruiksrecht, meer niet!
En ook nog eens pas als je hun voorwaarden accepteert.

Zelfde geldt voor MacOS, iOS en Android en in zekere maten ook met Redhat. Het wordt steeds erger, je hebt het ook met je browsers, welke je ook kiest ze willen allemaal dat je een call home doet door het te koppelen aan ene account onde rhet mom van "eenvoudig synchroniseren van je data" maar in feite is het gewoon vendor lock-in.
26-09-2022, 09:30 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik maak gebruik van windows 11. Als ik edge verwijder middels revo uninstaller dan staat het lor er na een paar dagen weer op.

Buiten dat... Ze dringen allemaal hun zooi op. Youtube vraagt elke keer in de app youtube vanced music of ik premium wil.
Google vraagt elke keer als ik (op mijn werk) edge gebruik of ik hun browser wil.
Standaard android apps zijn op een normale manier niet te verwijderen.

En ga zo maar door. Dat opdringerige gaat mij de keel uit hangen.
Het is MIJN computer en het is MIJN tablet, en ik MOET de keuze hebben wat voor apps ik wel of niet wil.
Je hebt voor Windows alleen het gebruiksrecht, meer niet!
En ook nog eens pas als je hun voorwaarden accepteert.

Zelfde geldt voor MacOS, iOS en Android en in zekere maten ook met Redhat. Het wordt steeds erger, je hebt het ook met je browsers, welke je ook kiest ze willen allemaal dat je een call home doet door het te koppelen aan ene account onde rhet mom van "eenvoudig synchroniseren van je data" maar in feite is het gewoon vendor lock-in.
Geldt helemaal niet voor RedHat. Niet alles is zo beroerd als Microsoft. Al hun producten zijn als upstream opensource beschikbaar en kunnen gratis worden gebruikt, gekopieerd bestudeerd, worden aangepast etc
26-09-2022, 10:58 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben een verstokt Firefox gebruiker maar dit klinkt wel een beetje als klagen dat autofabrikanten hun eigen autoradio voortrekken. Het hoort er gewoon in te zitten tegenwoordig en als een derde tot de helft aangeeft dat ze wel eens een andere default browser geïnstalleerd hebben dan lijkt me dat nog heel niet slecht.

Ze kunnen ook vragen welke autoradio je erin wilt hebben!
27-09-2022, 09:08 door Anoniem
Door Anoniem: Toch ben ik het niet geheel hier met iedereen eens...
Kijkend naar Microsoft Windows, zie ik duidelijk dat de meeste gebruikte browser Google Chrome is.
Google Chrome is niet meegeleverd met Microsoft Windows.
Dus gebruikers weten heel goed hoe ze een alternatieve browser kunnen installeren.
Dat dit dan geen FireFox is, lijkt mij niets met Microsoft te maken of Windows...
Eerder google die dit via de zoekmachine opdringt te gebruiken.
27-09-2022, 12:11 door Anoniem
Door Anoniem:Ze kunnen ook vragen welke autoradio je erin wilt hebben!

Ja er kan zoveel, en een autofabrikant kan besluiten dat te doen. Of niet. Of het model auto heeft niet eens de optie voor een aftermarket radio... Of Sony of Kenwood of Harman Kardon of Bose of wie dan ook kan proberen een deal te sluiten om tot zo'n soort constructie te komen, waar ongetwijfeld geld mee gemoeid is.

Maar als Sony een artikeltje schrijft dat ze buitengesloten worden omdat autofabrikanten standaard hun eigen stereo's leveren en "slechts" 30-50% van de auto kopers die vervolgens vervangen voor een Sony stereo, dan lach je ze vol in hun gezicht uit, en terecht, dat ze niet zo stom moeten doen.
11-10-2022, 08:17 door Meneer van Beheer
Opera heeft er een handje van zichzelf tot standaardbrowser uit te roepen als je een vinkje vergeet. Vivaldi en Opera zetten taken in Windows die ongevraagd draaien om updates te installeren. Opera vergeet de oude browser weg te halen zodat verschillende updateprogramma's in de war raken. Afgezien daarvan zijn te prefereren boven Edge of Chrome maar niet alles is koek en ei. Met Firefox heb ik hier geen last van; die is dus de standaardbrowser bij mij.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.