image

Schrems: bedrijven blijven AVG schenden met uitwisselen van data met VS

maandag 26 september 2022, 16:15 door Redactie, 3 reacties

Er is nog altijd geen nieuw akkoord voor het uitwisselen van data tussen bedrijven in de Europese Unie en de Verenigde Staten, waardoor ondernemingen de AVG blijven schenden, zo stelt de bekende privacyactivist Max Schrems. Daarnaast zorgt de aankondiging van een mogelijke overeenkomst dat toezichthouders minder streng handhaven, zo laat de activist verder weten.

Nadat het Europees Hof van Justitie in 2020 het Privacy Shield-verdrag ongeldig verklaarde zijn er nieuwe afspraken nodig voor het uitwisselen van persoonsgegevens tussen de EU en de VS. Het Hof oordeelde dat de bescherming van persoonsgegevens in de VS ernstig tekortschiet. Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen volgens de wet toegang eisen tot data die op Amerikaanse servers staan. Ook kunnen zij data onderscheppen die via onderzeese kabels van de EU naar de VS stromen. Daarnaast is het voor Europeanen ook moeilijk om hier juridische stappen tegen te ondernemen bij een onafhankelijke toezichthouder of rechter.

De EU en VS onderhandelen al enige tijd om tot een nieuw "adequaatheidsbesluit" te komen, waarmee de EU erkent dat in een land buiten de EU persoonsgegevens net zo goed beschermd worden als in de EU. De Amerikaanse autoriteiten stellen dat ze "ongekende" maatregelen willen nemen om de persoonlijke data van Europese burgers die naar de VS wordt verstuurd te beschermen. Eerder dit jaar werd er een "principeakkoord" aangekondigd, maar zes maanden later zijn er nog altijd geen concrete afspraken. Daardoor blijven Europese en Amerikaanse bedrijven de wet breken, zo stelt de privacyactivist.

Sommige ondernemingen stappen inmiddels over naar providers die niet onder Amerikaanse wetgeving vallen, maar veel blijven de AVG overtreden in de hoop dat een nieuw akkoord de situatie zal oplossen. Sinds de uitspraak van het Europees Hof van Justitie zijn er twee jaar verstreken, maar houden bedrijven zich niet aan de nieuwe realiteit en vindt er ook geen gepaste handhaving plaats, claimt Schrems. Hij wijst ook naar de aankondiging van het principeakkoord als reden dat er nu minder wordt gehandhaafd. De activist verwacht dat ook het nieuwe akkoord aan het Hof zal worden voorgelegd wanneer de privacy niet voldoende gewaarborgd is.

Reacties (3)
27-09-2022, 07:43 door Anoniem
Max heeft helemaal gelijk want ik zie zelfs binnen de overheid dat er nog steeds veel zaken word gedaan met VS gebaseerde bedrijven. Ook worden er nog steeds nieuwe contracten aangegaan, zelfs wanneer er in de privacy policy staat dat het bedrijf de data in de VS heeft staan of met de VS data uitwisselt.
Het vreemde is dat als het over nutteloze zaken als stikstof gaat dat dan ineens alles volgens Europa moet maar als het om privacy gaat, waar notabene een juridisch bindende uitspraak over gedaan is waar alle leden zich aan moeten houden, dan mag iedereen dat ineens zelf uitzoeken.
27-09-2022, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: Max heeft helemaal gelijk want ik zie zelfs binnen de overheid dat er nog steeds veel zaken word gedaan met VS gebaseerde bedrijven. Ook worden er nog steeds nieuwe contracten aangegaan, zelfs wanneer er in de privacy policy staat dat het bedrijf de data in de VS heeft staan of met de VS data uitwisselt.
Het vreemde is dat als het over nutteloze zaken als stikstof gaat dat dan ineens alles volgens Europa moet maar als het om privacy gaat, waar notabene een juridisch bindende uitspraak over gedaan is waar alle leden zich aan moeten houden, dan mag iedereen dat ineens zelf uitzoeken.
Stikstof is niet nutteloos (een grote hoeveelheid zorgt voor problemen waar we allemaal last van hebben, itt wat de vleeswappies je willen doen geloven).

Het zijn dezelfde partijen (cda/vvd) die zo'n puinzooi van de overlast door de vleesindustrie hebben gemaakt (door niets te doen) die nu ook niets geven om de handhaving van de privacy: dat is geen toeval ;)
27-09-2022, 11:57 door Anoniem
Moet je overal de CO2 palaver bij halen? Nog een sausje corona prikbereidheidsverlangen erbij en we zijn weer thuis in NeDDRland van nu. Hou toch op met je bangmakerij ten behoeve van. Wil je puntjes scoren op het WEF-lijstje van de EU? Helaas voor jou en al die anderen, de duvel kent ten lange leste geen vriendjes, hoor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.